SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 619 >>

بَاب مَا يُؤْمَرُ بِهِ الْمَأْمُومُ مِنْ اتِّبَاعِ الْإِمَامِ

74. Cemaatın İmama Uyması Gereken Yerler

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا يَحْيَى عَنْ ابْنِ عَجْلَانَ حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى بْنِ حَبَّانَ عَنْ ابْنِ مُحَيْرِيزٍ عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ أَبِي سُفْيَانَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا تُبَادِرُونِي بِرُكُوعٍ وَلَا بِسُجُودٍ فَإِنَّهُ مَهْمَا أَسْبِقْكُمْ بِهِ إِذَا رَكَعْتُ تُدْرِكُونِي بِهِ إِذَا رَفَعْتُ إِنِّي قَدْ بَدَّنْتُ

 

Muaviye b. Ebî Süfyan (r.a.)'den; demiştir ki; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Rüku ve secdeye benden önce varmayınız. Çünkü ben rüku'a vardığım zaman sizden Önce (rüku ve sücudda) eda etmiş olduğum kısmı siz (başımı) kaldırdığım zaman telafi etmiş olursunuz. Çünkü ben yaşlandım."

 

 

Diğer tahric: ibn Mace, ikame; Darimî, salat; Ahmed b. Hanbel, IV, 92, 98, 176; VI, 264.

 

AÇIKLAMA:     Resul-i Zişan Efendimiz cemaatin rüku'a ve sücüda kendisinden sonra varılmasını emretmiştir. Çünkü her ne kadar rüku'a ve sücuda geç varılmakla imam ile beraber rüku' ve sucuda varılmadığı için cemaat rüku ve sücudda imamın kaldığı kadar kalamamış oluyorsa da bu kaybedilen zamanı imam başını rüku ve secdeden kaldırırken telafi etmiş oluyor. İşte Nebi (s.a.v.) bu gerçeğe işaret ederek cemaatin rüku ve secdelere varırken imamdan sonraya kalmasını tavsiye etmiş ve imamdan sonraya kalmadan dolayı herhangi bir kaybın söz konusu olmadığını ifade buyurmuştur.

 

Bu konuda mezheblerin görüşünü öğrenmek için 603 no'lu hadisle ilgili açıklamalara bakılmalıdır.

 

Hadis-i şerifin son bölümündeki "Çünkü ben yaşlandım" ifadesi cümlesinin tercemesidir. Buna göre dal'ın şeddeli okunması gerekir. Ekseri hadis alimleri de bu görüştedirler. Ebu Ubeyd dal'i şed-desiz okuyorak veya şeklindedir, demiş ise de İbn Düreyd bunu kabul etmemiş; zira bu, vakıaya aykırıdır, demiştir. Çünkü şed-desiz okunduğu zaman tercemesi "ben şişmanladım, kilo aldım" demek olur. Bu da Resuluüah'ın beyan edilen vasfına aykırıdır. Gerçi genellikle yaşla­nan kişiler eskiye nisbetle biraz daha kilo alırlar.Nitekim İbn Reslan; Hz. Aişe'den rivayet edilen bir hadisde "Resulullah (s.a.v.) yaşlanıp biraz kilo alınca" ifadesi yer aldığına göre, her iki şekilde de hadisin okunabileceğini ifade etmiştir.Biz tercemeyi cumhurun tesbitine göre yaptık.