SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 586 >>

DEVAM: 60. İmamlığa Kim Daha Layıktır

 

حَدَّثَنَا النُّفَيْلِيُّ حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ حَدَّثَنَا عَاصِمٌ الْأَحْوَلُ عَنْ عَمْرِو بْنِ سَلَمَةَ بِهَذَا الْخَبَرِ قَالَ فَكُنْتُ أَؤُمُّهُمْ فِي بُرْدَةٍ مُوَصَّلَةٍ فِيهَا فَتْقٌ فَكُنْتُ إِذَا سَجَدْتُ خَرَجَتْ اسْتِي

 

Amr b. Seleme'den yine aynı hadis rivayet edilmiş, (ancak o, bu rivayette, ilave olarak) şunları da söylemiştir: "Ben yamalı veya yırtık bir elbise ile onlara imamlık yapıyordum. Secde ettiğim zaman makatım (elbisenin yırtığından dışarı) çıkıyordu.

 

Diğer tahric: Ahmed b. Hanbel, V, 286.

 

AÇIKLAMA:     Bundan evvelki Eyyub'un Amr b. Seleme'den rivayet ettiği hadis-i şerifte Amr b. Seleme'nin üzerinde küçük bir hırka bulunduğu, kısalığından dolayı her secdeye varışında avret mahallinin meydana çıkarak görüldüğü ifade edilirken, Asım'ın yine Amr b. Seleme'den rivayet ettiği bu hadiste ise biraz daha farklı olarak "Amr'in üzerinde yamalı ve yırtık bir elbise olduğu bu yüzden her secdeye varışında makadının meydana çıkarak göründüğü ifadesi vardır ki, görünüşte birbirinden farklı olan bu iki ifadenin arasını şu şekilde birleştirmek mümkündür:

 

1. Amr'ın hadis-i şeriflerde belirtildiği gibi biri yırtık, diğeri yamalı olmak üzere iki elbisesi bulunduğu, bazan birini bazanda diğerini giyindiği ve hadis-i şeriflerde nakledilen olayların birinde Amr'ın üzerinde bu elbiselerden biri, diğerinde de öbürü bulunduğu ve rivayetler arasındaki farkın buradan kaynaklandığı düşünülebilir.

 

2. Yahutta üzerinde hem dar hem de yamah ve yırtık bir elbise bulunduğundan, bir taraftan elbise, secdeye varırken kasıldığı için avret mahallinin bir kısmı görülürken, yırtık yerinden de oturağımn meydana çıkmış olması ihtimali üzerinde durulabilir.

Fıkıh alimleri mahrem yerleri örtmenin farz olduğunda görüş birliğine varmışlarsa da, avret yerlerini örtmenin namazın sıhhati için şart olup olmadığında ayrı ayrı görüşlere sahiptirler.

 

Maliki mezhebinin söylediklerinden, mahrem yerleri örtmenin namazın sünnetlerinden olduğu anlaşılmaktadır. İmam Ebu Hanife ile imam Şafii ise namazın farzlarından olduğu görüşündedirler."

 

Bu ihtilafın sebebi: "Ey insan Oğulları, mescidlere güzel elbiselerinizi giyerek gidin" [A'raf 31] ayet-i kerimesindeki emrin vücub için mi, yoksa nedb için mi olduğunda ihtilaf edilmiştir. Bu emri vücube hamledenler "Bu emirden murad, mahrem yerlerin örtülmesidir." Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu ayet nazil olunca, O; "Bu yıldan sonra hiçbir müşrik Ka'be'yi çıplak olarak tavaf etmesin diye emir vermiştir" diyorlar.

 

Ayetin emrini nedb'e hamledenler de "Bu emirden murad, güzel ve temiz giyinin demektir" derler. (İbn Rüşd, Bidaye bi'l-muctehid ter. A. Maylanl, l, 169)

 

 

DEVAM