SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 514 >>

DEVAM: 30. Bir Kişinin Ezan Okuyup Başkasının Kamet Getirmesi

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مَسْلَمَةَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُمَرَ بْنِ غَانِمٍ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ زِيَادٍ يَعْنِي الْأَفْرِيقِيَّ أَنَّهُ سَمِعَ زِيَادَ بْنَ نُعَيْمٍ الْحَضْرَمِيَّ أَنَّهُ سَمِعَ زِيَادَ بْنَ الْحَارِثِ الصُّدَائِيَّ قَالَ لَمَّا كَانَ أَوَّلُ أَذَانِ الصُّبْحِ أَمَرَنِي يَعْنِي النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَذَّنْتُ فَجَعَلْتُ أَقُولُ أُقِيمُ يَا رَسُولَ اللَّهِ فَجَعَلَ يَنْظُرُ إِلَى نَاحِيَةِ الْمَشْرِقِ إِلَى الْفَجْرِ فَيَقُولُ لَا حَتَّى إِذَا طَلَعَ الْفَجْرُ نَزَلَ فَبَرَزَ ثُمَّ انْصَرَفَ إِلَيَّ وَقَدْ تَلَاحَقَ أَصْحَابُهُ يَعْنِي فَتَوَضَّأَ فَأَرَادَ بِلَالٌ أَنْ يُقِيمَ فَقَالَ لَهُ نَبِيُّ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ أَخَا صُدَاءٍ هُوَ أَذَّنَ وَمَنْ أَذَّنَ فَهُوَ يُقِيمُ قَالَ فَأَقَمْتُ

 

Ziyad b. el-Harisi es-Sudai demiştir ki: Sabah ezanının ilk (vakti) girince Nebiyy-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana emir verdi, ben de ezan okudum ve ya Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İkamet de edeyim mi? deyince doğu tarafına doğru, sabahın doğuşunu gözetlemeye başladı, "hayır" dedi. Sabah olunca (devesinden) indi, abdest bozduktan sonra (namaza hazırlanan) arkadaşlarının (arasına) katıldı. Yani abdest aldı. Bilal ikamet etmek isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O'na, "Ezanı Suda'lı (Ziyad b. Haris) okudu. Ezanı kim okursa ikameti de o eder" buyurdu. Bunun üzerine ikameti de ben ettim.

 

 

Diğer tahric: Tirmizî, salat; İbn Mace, ezan; Ahmed b. Hanbel IV, 169.

 

AÇIKLAMA:     Hadis-i şerifte ravinin ismi "Suda'nın kardeşi" şeklinde geçmektedir, fakat biz onu "Suda'lı" diye terceme etmeyi daha uygun bulduk. Suda' Yemen'de bir kabiledir. İnsan mensub olduğu ka­bilenin kardeşi sayıldığı için Resul-ü Ekrem (S.A.V.) bu raviden "Suda'nın kardeşi" diye bahsetmiş ve bir kabilenin fertleri arasında bulunan fıtri kardeşlik duygusunu ifade buyurmuştur.

 

Metinden anlaşıldığına göre sabah ezanının vakti girince orada Hz. Bilal hazır bulunmadığından Hz. Nebi o anda orada hazır bulunan Ziyad b. Haris (r.a.)'e ezan okumasını emretmiştir. Bu emri yerine getiren Ziyad (r.a.) ikamet etmek için Hz. Nebi'den izin istemişse de buna hemen izin vermeyerek ortalığın aydınlanmasını beklemeye başlamıştır. Biraz son­ra Hz. Nebi abdestini tazeleyip gelmiş, tam o sırada Hz. Bilal (r.a.)'in ikamet etmek istediğini görünce buna müsaade etmemiş, ikametin, ezan oku­yanın hakkı olduğunu ifade buyurmuştur. Ancak bu hususta mezheblerin delilleri ve görüşleri farklıdır. Nitekim 512. hadiste izah edildi.

 

Bu hadisten "Ezanı okuyanın ikamet etmesi, başkasının ikamet etme­sinden daha evladır" hükmü çıkarılır.

 

 

SONRAKİ