SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 510 >>

DEVAM: 29. İkamet İle İlgili Hadisler

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ يُحَدِّثُ عَنْ مُسْلِمٍ أَبِي الْمُثَنَّى عَنْ ابْنِ عُمَرَ قَالَ إِنَّمَا كَانَ الْأَذَانُ عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَرَّتَيْنِ مَرَّتَيْنِ وَالْإِقَامَةُ مَرَّةً مَرَّةً غَيْرَ أَنَّهُ يَقُولُ قَدْ قَامَتْ الصَّلَاةُ قَدْ قَامَتْ الصَّلَاةُ فَإِذَا سَمِعْنَا الْإِقَامَةَ تَوَضَّأْنَا ثُمَّ خَرَجْنَا إِلَى الصَّلَاةِ قَالَ شُعْبَةُ لَمْ أَسْمَعْ مِنْ أَبِي جَعْفَرٍ غَيْرَ هَذَا الْحَدِيثِ

 

İbn Ömer (r.a.)'den, demiştir ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında ezan ikişer ikişer, ikamet ise, birer birer okunurdu. Fakat (müezzin) iki kere, kad kaameti's-salah, Kad kaameti's-salah derdi. Biz ikameti duyunca abdest alır, sonra camiye giderdik."

 

Şu'be der ki; Ebu Cafer'den, bu hadisten başka (bir hadis) işitmedim.

 

 

Diğer tahric: Nesai, ezan; bk. Buharî, ezan; İbn Mace, ezan; Darimî, salat; Ahmed b. Hanbel II, 87; V, 232, 246.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerifte ezanın bütün cümlelerinin çift okunduğu ifade ediliyorsa da, ezanın sonunda bulunan kelime-i tevhîd bundan müstesnadır. Çünkü bu cümlenin bir kere okunacağına dair pek çok sahîh ve merfu hadis vardır. Nitekim daha önce tercemesini ve açıkla­masını yaptığımız 502 ve 503 no.lu hadis-i şerifler de bu hususu açıkça ifade etmektedirler. Ayrıca bu cümlelerin bir kere okunacağı hususunda mezhep imamları görüş birliği içindedirler.

 

Yine aynı hadisler ezanın başında bulunan tekbirlerin dört kere okuna­cağını ifade etmektedirler. Ancak bu mevzuda gelen hadisler arasında sübut ve delalet yönünden farklılıklar bulunduğundan mezheb imamlarının görüşleri de birbirinden farklıdır ki, lüzumlu açıklamalar işaret ettiğimiz hadislerin şerhinde geçmiştir.

 

Ayrıca bu hadiste ezanda Şafiiler ve Malikîlerce benimsenen tercî'den bahsedilmemekte ve ezanda terci’ yoktur diyen Hanefîlerin görüşü için bir delil bulunmaktadır.

 

İkamet edilirken cümlesinin iki kere tekrarlanacağı görüşünde Malikîler'in dışında mezheb imamları arasında görüş birliği vardır.

 

Şafiîler ve Hanbelîlerce ittifakla kabul edilen ikametin metni şöyledir:

 

Allahu Ekber, Allahu Ekber. Eşhedu en la ilahe İllallah. Eşhedü enne Muhammeden Resulullah. Hayya ale’s-selati Hayya ale’l-felah. Kad kameti’s-selatu kad kameti’s-selah. Allahu Ekber, Allahu Ekber. La ilahe İllallah.

 

Hanefîler ise başta bulunan tekbirleri dört kere; sonda bulunan kelime-i tevhidi bir kere; geri kalan cümleleri de ikişer kere okurlar.

 

Malîkilerse, başta ve sonda bulunan tekbirleri ikişer, bunun dışında ka­lan bütün cümleleri de birer kere okurlar.

 

 

DEVAM