SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 492 >>

DEVAM: 24. Namaz Kılınması Caiz Olmayan Yerler

 

حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ حَدَّثَنَا حَمَّادٌ ح و حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَاحِدِ عَنْ عَمْرِو بْنِ يَحْيَى عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي سَعِيدٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَقَالَ مُوسَى فِي حَدِيثِهِ فِيمَا يَحْسَبُ عَمْرٌو إِنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ الْأَرْضُ كُلُّهَا مَسْجِدٌ إِلَّا الْحَمَّامَ وَالْمَقْبَرَةَ

 

Ebu Said el-Hudrî (r.a.), Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Musa b. İsmail ise rivayetinde, "zannediyorum ki Amr" demiştir. "Hamam ve kabristan’ın haricinde yer yüzünün tamamı mescid’dir (Namazgahtır)"

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, mesacid: Tirmizî, salat; Ahmed b. Hanbel, V, 248, 256; Darimî, salat.

 

AÇIKLAMA:     Tirmizi, bu hadis hakkında: "Bunda ızdırap var. Sufyan-ı Sevri Amr b, Yahya'dan o da babası kanalıyla Resulullah'tan mursel olarak, Hammad b. Seleme'de, Amr b. Yahya'dan o babası kanalıyle Ebu Said'den O da Resulullah'tan rivayet etmiştir. Sanki Sevri'nin Amr b. Yahya'dan onun da babasından yaptığı rivayet daha sahihtir" der.

 

Müellif Ebu Davud bu hadisi iki ayrı üstad’dan almıştır. Bunlar, Müsedded ve Musa b. İsmail'dir. Müsedded rivayetinde Abdülvahid'in Amr b. Yahya'dan duyduğuna şüphe etmediği halde Musa b. İsmail bunda şüphe etmiş ve bu şüphesine; "Zannediyorum ki..." diye işaret etmiştir. Tercemedeki tire arasındaki kısım bu şüpheye işaret olarak varid olmuştur.

 

Üzerinde durduğumuz hadis, kabristanlarla hamamlarda namaz kılmayı nehyetmektedir. Kabristanlarda namazın hükmüne ait görüşler, bundan ev­velki hadisin şerhinde açıklanmıştır.

 

Hamam sözünden maksat, sadece bugünkü manada umuma açık yı­kanma yerleri değil, nerede olursa olsun yıkanmaya tahsis edilen her yerdir. Buralarda namazı kılmanın hükmü de ulema arasında ihtilaflıdır:

 

Ahmed b. Hanbel Ebu Sevr ve Zahirilere göre hamamlarda namaz sa­hih değildir.

 

Cumhura göre ise, necaset olmadığı takdirde gusül edilen yerlerde na­maz kılmak mekruhtur. Necaset olduğu takdirde sahih değildir. Hanefîlere göre tuvalet çukurları üzerinde de namaz kılmak sahih değildir.

 

Malikîler, hamamlarda namazın kerahetsiz caiz olduğu görüşündedir.

 

Üzerinde durduğumuz babın hadislerinde beyan edilenlerden başka na­maz kılınması nehyedilen başka yerler de vardır. Mezbahalar, çöplükler, yol ortaları, deve yatakları, Beytullahın üzeri, gasbedilen arazi, mescid-i dırar, kabre karşı, kilise ve havralarda resimlere karşı, üzerinde necaset bulunan gusulhane duvarında, yanan ateşe karşı ve resme karşı namaz kılmak bu cüm­ledendir. Bunlardan ilk ikisi pis olduklarından, üçüncüsü gelene geçene za­rar vereceği için, dördüncüsü tehlikesinden ve kalbe vesvese vereceğinden, Beytullah'ın üstü de tazim içindir. Bundan sonrakilerin her biri için ayrı se­bepler vardır. Bunlardan her birinde namaz kılmayı nehyeden ayrı ayrı ha­disler varid olmuştur.

 

Bazı alimler, yer yüzünün tamamının namazgah olduğunu ifade eden hadisin umumuna bakarak bütün buralarda namazı caiz görmüşlerdir. Şevkanî bunlara karşı, adı geçen yerlerde namazı men eden hadislerin has ol­duğunu hüküm yönünden umum ifade eden hadislerin bunlar üzerine bina edilmesi gerektiğini söyler.

 

Bazı Hükümler

 

1. Hadis, kabristanlarda ve hamamlarda namaz kılmayı nehyetmektedir.

2. Buralara kıyasla pis olan her yerde de namazın nehyedilmiş olduğu hükmüne varılır.

 

 

SONRAKİ