SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 51 >>

DEVAM: 27. Başkasının Misvağını Kullanmak

 

حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ مُوسَى الرَّازِيُّ أَخْبَرَنَا عِيسَى بْنُ يُونُسَ عَنْ مِسْعَرٍ عَنْ الْمِقْدَامِ بْنِ شُرَيْحٍ عَنْ أَبِيهِ قَالَ قُلْتُ لِعَائِشَةَ بِأَيِّ شَيْءٍ كَانَ يَبْدَأُ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ بَيْتَهُ قَالَتْ بِالسِّوَاكِ

 

Mikdam b. Şurayh, babası Şureyh'in şöyle dediğini haber vermiştir: Aişe'ye, "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) evine girdiği zaman ilk iş olarak ne yapardı?" diye sordum. "Dişlerini misvaklardı” cevabını verdi.

 

 

Diğer tahric: MüsIim, tahare; Nesai, tahare; İbn-i Mace, tahare

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif  şu iki noktaya işaret etmektedir:  a. Resuluüah (s.a.v.) nafile namazları mutlak surette evde kılardı. Eve girdiklerinde misvakla işe başlamaları nafile namaz için hazırlık olduğuna işaret etmektedir. Kurtubi de bunu ifade etmektedir. Eve girince ilk işinin misvak kullanmak olmasını vahye hazırlanmakla izah edenler de vardır. b. Evine döndüğü zaman ağız kokusunda bir bozulma olabileceği ihtimalinden dolayı ev halkını rahatsız etmemek için misvaklandığına delalet eder.

 

Bu da gösteriyor ki, insanların günde birkaç kez misvak kullanmaları hem diş sağlığı ve hem de başkalarını rahatsız etmeme bakımından gereklidir.

 

Bu hadis-i şerif elimizdeki Bezlu'l-Mechud, Menhel ve Avnu'l-Mabud adlı şerhlerde 30. babın son hadisi olarak yer almaktadır.

 

 

DEVAM