SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 49 >>

بَاب كَيْفَ يَسْتَاكُ

26. Misvakın Nasıl Kullanılacağı

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ وَسُلَيْمَانُ بْنُ دَاوُدَ الْعَتَكِيُّ قَالَا حَدَّثَنَا حَمَّادُ بْنُ زَيْدٍ عَنْ غَيْلَانَ بْنِ جَرِيرٍ عَنْ أَبِي بُرْدَةَ عَنْ أَبِيهِ قَالَ مُسَدَّدٌ قَالَ أَتَيْنَا رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَسْتَحْمِلُهُ فَرَأَيْتُهُ يَسْتَاكُ عَلَى لِسَانِهِ قَالَ أَبُو دَاوُد وَقَالَ سُلَيْمَانُ قَالَ دَخَلْتُ عَلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَهُوَ يَسْتَاكُ وَقَدْ وَضَعَ السِّوَاكَ عَلَى طَرَفِ لِسَانِهِ وَهُوَ يَقُولُ إِهْ إِهْ يَعْنِي يَتَهَوَّعُ قَالَ أَبُو دَاوُد قَالَ مُسَدَّدٌ فَكَانَ حَدِيثًا طَوِيلًا وَلَكِنِّي اخْتَصَرْتُهُ

 

Müsedded'den rivayet edildiğine göre Ebu Bürde'nin babası Ebu Musa el-Eş*ari Abdullah b. Kays şöyle demiştir: "Bizi (Tebuk gazvesine) götürecek bir binit temin etmesi için Resul-i Ekrem'in (sallallahu aleyhi ve sellem) huzuru saadetine vardık. Onu dilinin üzerine (doğru) misvakı sürterken gördüm"

 

Süleyman* b. Davud'dan gelen rivayette Ebu Musa el-Eşari'nin şöyle dediği yer almaktadır: "Misvakı dilinin ucuna koymuş olduğu halde diline sürterken Hz. Nebi Efendimizin huzuruna girdim, öö, ööö diyordu." Yani Resul-i Ekrem sanki midesi bulanmış da kusuyormuş gibi ses çıkarıyordu.

 

Ebu Davud, Müsedded'in  Hadisi daha uzundu ben onu özetledim, dediğini haber vermektedir.

 

 

Diğer tahric: Buhari, vudu

 

AÇIKLAMA:     Mahir: Misvak kullanırken sadece dişer değil dil de temizlenir, günümüzde ağız temizliğinde dil temizliğinin önemi yeni yeni anlaşılmakta iken Nebiyy-i Muhterem sallallahu aleyhi ve selem her konuda olduğu gibi zamanın ilerisindeki bilgisi ve örenek şahsiyetiyle bize yol göstermiştir.

 

Ağız sağlığı o denli önemlidir ki kalp krizine sebep hastalıklardan mide rahatsızlıklarına hatta beyin’e ulaşan enfeksiyonlara sebep yol açan mikrop virüs ve bakterilerin yerleşmesini engellemek için mutlaka devam üzere yapılması gereken bir temizlik çeşididir, mutlaka dan kasıt vucubiyet değil sünnet’i ihya ve dünyevi fayda olarak ta hastalıklardan korunma kasdedilmiştir. 

 

İbn-i Mace’nin tahare bahsindeki şu hadis-i şerif’i de zikretmek faydalı olur:

 

Ebu Umame r.a.’den rivayet edildiğine göre, Resulullah s.a.v. şöyle buyurmuştur:

 

‘‘Misvaklanın. Çünkü misvak ağzı temiz tutmaya yarar, Rabb’ın razı olmasına sebep olur. Cibril bana her gelişinde misvakı tavsiye etti. Öyleki bana ve ümmetime farz olacağından gerçekten korktum. Ümmetime meşakkat vermekten korkum olmasaydı misvakı onlar için farz kılardım. Ben misvakı o kadar çok kullanırım ki, öndeki dişlerimi köklerinden oynatacağımdan (veya) öndeki dişlerimin etlerini köklerinden gidereceğimden korktum.’’

 

Misvak'ın kullanım şekli 46 nolu Hadis-i şerif'in izahındadır.

 

Ebu Musa el-Eşari arkadaşlarının isteği üzerine kendilerini Tebuk gazvesine götürecek bir binek hayvan istemek için huzur-u Resulullah'a vardıklarında Resulullah'ın misvakı dilinin üzerine uzunluğuna sürterken görülüyor. Misvakı ağzının en iç kısımlarına kadar sürtmesinden dolayı mide bulantısını gösteren sesler çıkarıyordu. Bu durum Nebi (s.a.v.)'in midesinin bulanmasına aldırış etmeden ağzının en iç kısımlarına kadar misvakı eriştirdiğini gösterir.

 

 

SONRAKİ