SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 220 >>

DEVAM: 85. (Cinsi) Temastan Sonra Tekrar Temasta Bulunmak İsteyenin Abdest Alması

 

حَدَّثَنَا عَمْرُو بْنُ عَوْنٍ حَدَّثَنَا حَفْصُ بْنُ غِيَاثٍ عَنْ عَاصِمٍ الْأَحْوَلِ عَنْ أَبِي الْمُتَوَكِّلِ عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا أَتَى أَحَدُكُمْ أَهْلَهُ ثُمَّ بَدَا لَهُ أَنْ يُعَاوِدَ فَلْيَتَوَضَّأْ بَيْنَهُمَا وُضُوءًا

 

Ebu Sa'id el-Hudri (r.a.) Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir; "Sizden biri hanımına yaklaştığında, tekrar etmeyi isterse ikisi arasında (sadece) abdest alsın."

 

 

Diğer tahric: Müslim, hayz; Tirmizî, tahare; İbn Mace, tahare

 

AÇIKLAMA:     Evvelki hadiste de ifade edildiği gibi Zahirilerle, Malikilerden İbn Habib, arada abdest almanın vücubuna kail olmuşlardır.Buna da delil olarak hadisdeki "İki cima arasında abdest alsın" emrini göstermektedirler.

 

İçinde Hanefilerin de bulunduğu Cumhur ise, abdestin müstehap olduğu" görüşündedirler. Ancak, Ebu Yusuf abdest'in, vacip veya müstehap olmayıp mubah olduğunu söylemiştir.

 

Ulema'dan bazıları buradaki "Vudu" kelimesini sözlük manasına alarak, maksadın tenasül uzvunun yıkanması olduğunu; abdestin, şehveti tatmin için değil, ibadet için meşru olduğunu söylerler. Zira, diğer bir rivayette "abdest alsın" yerine "fercini yıkasın" denmektedir. Buna göre yalnız avret mahallinin yıkanmasıyla da yetinilebilir.

 

 

SONRAKİ