SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 123 >>

DEVAM: 51. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’in Abdest Alış Şekli

 

حَدَّثَنَا مَحْمُودُ بْنُ خَالِدٍ وَهِشَامُ بْنُ خَالِدٍ الْمَعْنَى قَالَا حَدَّثَنَا الْوَلِيدُ بِهَذَا الْإِسْنَادِ قَالَ وَمَسَحَ بِأُذُنَيْهِ ظَاهِرِهِمَا وَبَاطِنِهِمَا زَادَ هِشَامٌ وَأَدْخَلَ أَصَابِعَهُ فِي صِمَاخِ أُذُنَيْهِ

 

Mahmud b. Halid ile Hişam b. Halid aynı manayı rivayetle dediler ki (Bu hadisi) "el-Velid bize bu senetle (ve şu şekilde) rivayet etti ve Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) kulaklarının içini ve dışını meshetti." Hişam ise, {bu rivayete) "Parmaklarını kulak deliklerine soktu" cümlesini de ekledi.

 

 

Bu hadisi yalnız Ebû Dâvûd rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     el-Mikdam b. Ma'dikerib'in rivayet ettiği "Ben Resulullah (s.a.v.) abdest| alırken gördüm, kulaklarının içini ve dışını meshetti" hadisine ilave olarak Hişam "Parmaklarını kulaklarının deliklerine soktu" cümlesini de rivayet etmiştir.

 

Bilindiği gibi "Parmaklar"dan maksat, parmak uçlarıdır ki, parmağın bütünü söylenmiş, mecazen ucu kastedilmiştir. Ebu Davud'un bazı nüshalarında, "İki parmağını kulak deliklerine soktu" tabiri kullanılmıştır ki, bu iki parmaktan maksat şehadet parmaklarıdır.

 

 

DEVAM