SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 100 >>

DEVAM: 47. Tunç'tan Yapılmış Kaplardan Abdest Almak

 

حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ حَدَّثَنَا أَبُو الْوَلِيدِ وَسَهْلُ بْنُ حَمَّادٍ قَالَا حَدَّثَنَا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي سَلَمَةَ عَنْ عَمْرِو بْنِ يَحْيَى عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ زَيْدٍ قَالَ جَاءَنَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَخْرَجْنَا لَهُ مَاءً فِي تَوْرٍ مِنْ صُفْرٍ فَتَوَضَّأَ

 

Abdullah b. Zeyd (r.a.) şöyle demiştir: "Bir keresinde Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bize geldi. Biz kendisine tunçtan bir kapla su takdim ettik de o suyla abdest aldı."

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, tahare

 

AÇIKLAMA:     Açıklaması yukarıdaki iki hadisin açıklamalarıyla aynı olan bu hadisten şu hükümler çıkarılabilir.

 

1. Abdest almakta yardımlaşmak caizdir.

2. Her ne kadar renk bakımından altına benzerse de bakır kapdan abdest almak caizdir.

 

Abdullah b. Ömer'in bakır kaplardan abdest almanın mekruh olacağına dair rivayet ettiği hadisin dışında genellikle müslümanların bakır kaplardan abdest almaları hususunda ruhsat ve genişlik vardır. Bu mevzuda Hanefi ulemasından Ayni şunları nakletmektedir: "ibn Ömer'in bakır kapdan su içmediği ve abdest almadığı rivayeti varsa da bu, onun bakırın kokusunu sevmediğinden ileri gelmiş olabilir. Rasul-i Ekrem (s.a.v.) efendimizin bakır kaplardan abdest aldığına Bu nedenle bakır kaplardan alınan abdestin kerahetsiz olarak caiz olacağına delalet eden hadislere ters düşmez." Ayni sözlerine şöyle devam ediyor: "Ulemadan pek çok kimse bakır kapdan abdest almanın caiz olacağına hükmediyor, es-Sevri, İbnü'l-Mübarek, Şafii ve Ebu Sevr bunlardandır. Ben bakır ve benzeri sarı kaplardan abdest almanın mekruh olduğunu söyleyen bir alimi gördüğümü hatırlamıyorum. Esasen eşyada asıl olan mübahlıktır. ibn Ömer (r.a.)'dan mevkuf olarak rivayet edilen haber bü ruhsatı kaldırıp haram hükmü getiremez."

 

 

SONRAKİ