SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

BED’UL-HALK

<< 1359 >>

DEVAM: 11 İBLİS VE ORDULARINıN ÖZELLİKLERİ

 

حدثني إبراهيم بن حمزة قال: حدثني ابن أبي حازم، عن يزيد، عن محمد بن إبراهيم، عن عيسى بن طلحة، عن أبي هريرة رضي الله عنه،

 عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (إذا استيقظ - أراه - أحدكم من منامه فتوضأ فليستنثر ثلاثا، فإن الشيطان يبيت على خيشومه).

 

[-3295-] Ebu Hüreyre r.a.'in şöyle dediği nakledilmiştir: "Bir kimse uyandıktan sonra abdest aldığı zaman üç kere sümkürsün! Çünkü şeytan geceyi onun genzi üzerinde geçirmiştir."

 

 

AÇIKLAMA:     Şeytan, 'Peki Rabbini kim yarattı?' gibi olmadık sorularla kişinin aklını karıştırmaya çalışırsa bu düşünceleri devam ettirmeyip hemen vazgeçmek ve böylesi bir durumdan kurtulmak için Allah'a sığınmak gerekir. Zaten Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem da bunu öğütlemiştir. Müslüman şunu iyi bilmelidir: Şeytan bu tür vesveseler vererek kişinin aklını karıştırarak dinini zayıflatmaya ve yok etmeye çalışır. Dolayısıyla insan, zihnine bunun gibi sorular takılırsa başka şeylerle ilgilenerek bu düşünceleri kafasından atmaya çalışmalıdır.

 

Hattabi bu hadiste vurgulanmak istenen konuyu açıklarken şunları söylemiştir: "Şeytan, herhangi bir kimseye bu tür bir vesvese verdiği zaman yapılması gereken şeytandan Allah'a sığınmak ve vesveseden kaynaklanan düşünce üzerinde yoğunlaşmamaktır. Kişi bunu başarırsa vesvese kesinlikle kaybolur. Ancak bu tür bir düşüncenin ve soru işaretlerinin doğmasına sebep olan insan ise bu durumda delillere (burhan ve hüccet) dayanarak bu düşünceyi çürütmek mümkün olur. Dolayısıyla şeytan ın vesvesesi ile insanların uyandırdığı şüpheler birbirinden farklıdır. Zira bir insan ancak sorular ve cevaplarla bu tür şüpheleri uyandırabilir ve onun yapacakları sınırlıdır. Bu yüzden herhangi bir kimse doğru metodu takip eder ve delillerini sağlam bir şekilde ortaya koyarsa onu susturabilir. Fakat şeytanın vesvesesi hiç bitmez, onun şüphelerinin bir sınırı yoktur; o kendisini alt eden bir karşı delil olduğu zaman hemen başka hilelere yönelir ve kişiyi şaşkın bir hale düşürene kadar buna devam eder. Şeytandan ve vesveselerinden Allah'a sığınırız." Allah dilerse bu konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalırı Kitabü'l-İ'tisam başlığı altında yapacağız. (bilgi: Hadis No: 7296)

 

Çocukların gece dışarıya salınmaması hakkındaki hadisle ilgili olarak İbnü'l-Cevzi şunları söylemiştir: "Çocukların bu saatlerde dışarıya bırakılması çeşitli riskler taşıdığı için onlara kol kanat germek gerekir. Çünkü genelde bu saatlerde şeytanlar taşıdıkları pislikleri ve mikropları etrafa saçarlar. Çocuklar da genelde şeytandan koruyacak olan zikir ve dualardan habersiz olurlar. Şeytanlar ise, geceleri dışarıda olan çocuklara ellerinden geldiğince bulaşmaya çalışırlar. Bu yüzden gece olunca çocuklar için daha fazla endişe duyulur. Şeytanlar karanlıkta daha rahat hareket edebildikleri için gece olunca etrafa yayılırlar. Çünkü karanlık şeytani güçlerin etkili olmasını sağlayan en uygun ortamdır. Siyah renkli her varlık için de aynı durum söz konusudur.

 

 

SONRAKİ