SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-HUMUS

<< 1294 >>

EK SAYFA – 1294-4

12. RESULULLAH S.A.V. KUREYZA VE NADiROĞULLARI YAHUDİLERİNİN ARAZİLERİNİ NASIL PAYLAŞTıRMıŞTIR

 

Resul-i Ekrem s.a.v. bu arazilerden bir kısmını kendi ihtiyaçları ve beklenmeyen giderleri için ayırmıştır .

 

حدثنا عبد الله بن أبي الأسود: حدثنا معتمر، عن أبيه قال: سمعت أنس بن مالك رضي الله عنه يقول: كان الرجل يجعل للنبي صلى الله عليه وسلم النخلات، حتى افتتح قريظة والنضير، فكان بعد ذلك يرد عليهم.

 

[-3128-] Enes İbn Malik r.a.'in şöyle dediği nakledilmiştir: "Önceden Ensar'dan birisi, ihtiyaçları ve beklenmedik giderlerine kullanması için Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e hurma bahçelerinin gelirlerinden hediye verirdi. Fakat Kureyza oğullarının kalesi fethedilip toprakları ele geçirilince Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem kendisine yapılan bu harcamaların karşılığını iade etti."

 

 

AÇIKLAMA:     İmam Buhari bu başlık altında Enes İbn Malik'ten nakledilen yukarıdaki hadise yer vermiştir. Bu hadise daha önce bağış (hibe) bölümünün sonlarında yer verilmişti. Burada söz konusu edilen olayın özü şudur: "Nadıroğulları yahudilerine ait topraklar Cenab-ı Allah'ın, Hz. Nebi'e (s.a.v.) fey olarak verdiği mallar kapsamındadır. Bu bakımdan bunlarla ilgili tasarruf ve mülkiyet tümüyle ona aittir. Ancak Hz. Nebi (s.a.v.) bu arazileri Muhacirlere dağıtmış ve ensara kendi topraklarını geri vermelerini emretmişti. Çünkü ensar bütün varlıklarını Mekke'de bırakarak Medine'ye gelen Muhacirlere yardımcı olmuş ve ellerindeki her şeyi onlarla paylaşmış, topraklarının bir kısmını onlara bağışlamışlardı. Böylece hem Muhacirler hem de Ensar hiç kimseye muhtaç olmayacak şekilde gelir sahibi olmuşlardır. Daha sonra Kureyzaoğullarına ait topraklar fethedildi. Zira Kureyzaoğulları kendileriyle yapılan anlaşmayı bozmuşlardı. Müslümanlar Hendek Savaşında Müşrikler tarafından kuşatıldıklarında yaptıkları anlaşmaya ihanet eden Kurayzaoğulları suçlarını kabul ederek eski muttefikleri olan Sa 'd İbn Muaz'ın vereceği hükme razı olarak teslim olmuşlardır. İşte ResuI-i Ekrem (s.a.v.) Kureyza oğullarından alınan toprakları da ashabı arasında paylaştırmış, kendi payına düşen kısmı ailesinin nafakası ve beklenmedik giderler için ayırmıştır. Kalan bölümü de Allah yolunda cihada hazırlık olması maksadıyla silah ve at gibi savaş malzemelerinin tedariki için kullanmıştır. Bu konu ile ilgili olarak Hem Buhari hem Müslim'in sahihinde bilgi vardır."

 

 

SONRAKİ