SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1266 >>

باب: حرق الدور والنخيل.

154. DÜŞMANA AİT EVLERİN VE HURMALIKLARIN YAKILMASI

 

حدثنا مسدد: حدثنا يحيى، عن إسماعيل قال: حدثني قيس بن أبي حازم قال: قال لي جرير: قال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم: (ألا تريحني من ذي الخلصة). وكان بيتا في خثعم يسمى كعبة اليمانية، قال: فانطلقت في خمسين ومائة فارس من أحمس، وكانوا أصحاب خيل، قال: وكنت لا أثبت على الخيل، فضرب في صدري حتى رأيت أثر أصابعه في صدري وقال: (اللهم ثبته، واجعله هاديا مهديا). فانطلق إليها فكسرها وحرقها، ثم بعث إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم يخبره، فقال رسول جرير: والذي بعثك بالحق، ما جئتك حتى تركتها كأنها جمل أجوف، أو أجرب. قال: فبارك في خيل أحمس ورجالها خمس مرات.

 

[-3020-] Kays İbn Ebu Hazim'in şöyle dediği nakledilmiştir: "Cerir İbn Abdullah bana dedi ki: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana şöyle demişti: "Beni şu Zülhalasa - Bu Has'am kabilesinin yaşadığı yerde bulunan ve el-Ka'betü'l-yemimiyye diye anılan bir tapınağın adıdır - belasından kurtarsan çok hoşnut edersİn!" Ben de Ahmes kabilesinden yüz elli kişilik bir süvari birliği ile oraya gittim. Ahmesliler çok iyi at binen kimselerdi. Ben ise at üzerinde doğru dürüst duramıyordum bile. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem benim göğsüme vurdu ve şöyle dua etti: "Allahım onu sabit kıl, ona sükunet ver ve kendisini hidayete erdiren ve hidayete eren bir kul eyle!" Bu duanın ardından Cerır oraya gitti ve Zülhalasa'yı parçalayıp yaktı. Operasyonla ilgili bilgiyi Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e ulaştırması için bir haberci gönderdi. Haberci Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in huzuruna çıkınca: "Seni hak ile gönderen Allah'a yemin ederim ki ben gelirken Zülhalasa içi boşaltılmış ve yanarak kapkara kesilmiş bir deve gibi yerle bir olmuş ve yakılmıştı." Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem de Ahmes ve onların içinden bu operasyona katılanlar için Allah'tan beş defa bereket diledi."

 

Tekrar: 3036, 3076, 3823, 4355 - 4357, 6089, 6333

 

 

حدثنا محمد بن كثير: أخبرنا سفيان، عن موسى بن عقبة، عن نافع، عن ابن عمر رضي الله عنهما قال: حرق النبي صلى الله عليه وسلم نخل بني النضير.

 

[-3021-] Abdullah İbn Ömer r.a. şöyle demiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Nadıroğulları Yahudilerinin hurmalıklarını yaktırdı."

 

 

AÇIKLAMA:     Alimlerin çoğunluğuna göre düşman ülkesinde/topraklarında iken onlara ait evler ve ağaçlar yakılıp yıkılabilir. Ancak Evzai, Leys ve EbU Sevr gibi alimler Hz. Ebu Bekir'in ordularına verdiği: "evleri ve ağaçları yakıp yıkmayın!" şeklindeki talimatına dayanarak bu uygulamanın mekruh olduğunu söylemişlerdir. Taberi bu görüşe şu ifadeleri ile karşı çıkmıştır: "Hz. Ebu Bekir'in bu yasağı evleri ve ağaçları özellikle yakıp yıkmaya kalkışmayın şeklinde anlaşılmalıdır. Fakat savaş sırasında asıl amaç evleri ve ağaçları yakıp yıkmak olmadığı halde açılan ateş sonucunda yanmaları veya yıkılmaları söz konusu olabilir. Nitekim Taif'e mancınıklada saldırıldığı zaman işaret ettiğimiz durum gerçekleşmiştir."

 

Taberi’nin bu cevabı daha önce geçen ve kadınlar ile çocukların öldürülmesi konusunda dile getirilen cevaba benzemektedir. Alimlerin çoğunluğunun görüşü de zaten bu doğrultudadır. Suda boğarak öldürme hakkındaki hüküm de aynıdır.

 

Hz. Ebu Bekir'in ordularına yakıp yıkmayı yasaklamasıyla ilgili olarak şöyle bir yorum da yapılmıştır: "Hz. Ebu Bekir bu bölgelerin fethedileceğini biliyordu. Bu yüzden oranın mamur bir şekilde Müslümanların eline geçmesini istemişti. Böylece Müslümanların herhangi bir masraf yapmadan oraları kullanmasını sağlayacaktı."

 

 

باب: قتل النائم المشرك.

155. UYUMAKTA OLAN MÜŞRİĞİ ÖLDÜRMEK

 

حدثنا علي بن مسلم: حدثنا يحيى بن زكرياء بن أبي زائدة قال: حدثني أبي، عن أبي إسحاق، عن البراء بن عازب رضي الله عنهما قال: بعث رسول الله صلى الله عليه وسلم رهطا من الأنصار إلى أبي رافع ليقتلوه، فانطلق رجل منهم فدخل حصنهم، قال: فدخلت في مربط دواب لهم، قال: وأغلقوا باب الحصن، ثم إنهم فقدوا حمارا لهم، فخرجوا يطلبونه، فخرجت فيمن خرج، أريهم أنني أطلبه معهم، فوجدوا الحمار فدخلوا ودخلت، وأغلقوا باب الحصن ليلا، فوضعوا المفاتيح في كوة حيث أراها، فلما ناموا أخذت المفاتيح، ففتحت باب الحصن، ثم دخلت عليه فقلت: يا أبا رافع، فأجابني، فتعمدت الصوت فضربته فصاح، فخرجت ثم جئت، ثم رجعت كأني مغيث، فقلت: يا أبا رافع، وغيرت صوتي، فقال: ما لك لأمك الويل، قلت: ما شأنك؟ قال: لا أدري من دخل علي فضربني، قال: فوضعت سيفي في بطنه، ثم تحاملت عليه حتى قرع العظم، ثم خرجت وأنا دهش، فأتيت سلما لهم لأنزل منه فوقعت، فوثئت رجلي، فخرجت إلى أصحابي فقلت: ما أنا ببارح حتى أسمع الناعية، فما برحت حتى سمعت نعايا أبي رافع تاجر أهل الحجاز، قال: فقمت وما بي قلبة، حتى أتينا النبي صلى الله عليه وسلم فأخبرناه.

 

[-3022-] Bera’ İbn Azib r.a. anlatıyor: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ensar'dan oluşturduğu bir (seriyyeyi) askeri' birliği Ebu Rafi'yi öldürmek üzere göndermişti. Bu askeri' birlikte bulunanlardan birisi onların kalesine girdi. Kaleye giren sahabi' neler yaptığını şöyle anlattı: "Yahudilerin hayvanlarını bağladıkları yere girdim. Bu sırada de. kalenin kapısını kapattılar. Sonra kaybettikleri bir merkebi aramaya koyuldular. Onlar merkebi aramak üzere dışarıya çıkınca ben de onlara katıldım. Sanki onlarla birlikte merkebi arıyormuş gibi yaptım. Bir süre sonra merkebi bulup hayvanlarını bağladıkları yere döndüler ve içeri girdiler. Ben de onlarla birlikte içeri girdim. Bu sırada kale'nin anahtarlarını benim görebileceğim şekilde duvardaki bir oyuğa bıraktılar. Onlar uykuya dalınca ben kalkıp anahtarları aldım ve kale kapısını açıp içeriye girdim. Ebu Rafi'in nerede olduğunu belirleyebilmek için: "Ey Ebu Rafi'!" diye seslendim. Bana cevap verince sesin geldiği tarafa hamle yapıp kılıcımı indirdim. Fakat o bağırınca dışarıya çıktım. Sonra da ona yardma gelmiş biri gibi davranarak geriye döndüm. Sesimi değiştirerek tekrar: "Ey Ebu Rafi'!" diye seslendim. Beni kendilerinden biri sanarak: "Anasız kalasıcalar! Neler oluyor, yazıklar olsun size!" diye çıkıştı. Ben de hiçbir şeyden habersiz bir ses ile: "Ne oldu ki!" dedim. "Ne bileyim ben. Birisi içeriye girdi ve kılıcıyla bana saldırdı" diye karşılık verdi. Ben de iyice yaklaşıp kılıcımı karnına dayadım ve üzerine yüklendim. Kılıç kemiğe değene kadar vurdum. Sonra dehşet içerisinde kaçıp oradan çıktım. Kale merdivenlerinden hızlıca inerken düştüm ve ayağım kırıldı. Arkadaşlarımın yanına varınca: "Onun öldüğü haberini verenlerin sesini duymadıkça buradan ayrılmayacağım" dedim. Gerçekten de Ebu Rafi'in ölüm haberini duyuncaya kadar oradan ayrılmadım. Öldüğünü öğrendikten sonra ayağa kalktım. Sanki ayağı kırılan ben değildim, hiçbir sıkıntım kalmamıştı. Bu şekilde Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yanına vardık ve olanları anlattık. "

 

Tekrar: 4038 - 4040

 

 

حدثني عبد الله بن محمد: حدثنا يحيى بن آدم: حدثنا يحيى بن أبي زائدة، عن أبيه، عن أبي إسحاق، عن البراء بن عازب رضي الله عنهما قال: بعث رسول الله صلى الله عليه وسلم رهطا من الأنصار إلى أبي رافع فدخل عليه عبد الله بن عتيك بيته ليلا، فقتله وهو نائم.

 

[-3023-] Bera' İbn A'zib r.a. anlatıyor: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ensar'dan oluşturduğu bir askerı birliği Ebu Rafi'i öldürmek üzere göndermişti. Abdullah İbn Atik gece vakti Ebu Rafi'in evine girdi ve onu uykuda iken öldürdü."

 

 

AÇIKLAMA:     İmam Buharl'nin bu başlık altında yer verdiği rivayetin geniş açıklaması ileride gelecektir. (Meğazı, 16.bab) Nakledilen rivayet ile konulan başlık arasındaki uyum açıktır. Çünkü Abdullah İbn Atık, Ebu Rafi'i uyurken öldürmek istemiştir. İçeriye girdiğinde öldürmek istediği yahudinin adını söylemesinin sebebi ise yanlışlıkla başka birisini öldürmemek içindir. Ebu Rafi' adının söylendiğini duyunca cevap verdiğine göre artık uyanmış demektir. Fakat uykusunun mahmurluğunu henüz üzerinden atamamıştır. Çünkü Abdullah İbn Atık'in ilk saldırısından sağ kurtulduğu halde yerinden kaçmamış orada öylece kalakalmıştır. Nitekim Abdullah İbn Atık de tekrar dönüp onu öldürmüştür.

 

 

Hadislerden Çıkarılan Dersler

 

1. Düşman hakkında bilgi toplamak üzere istihbarat / casusluk yapılabilir.

2. Düşmanın gaflette olduğu anlardan yararlanmak gerekir.

 

3. Müslümanlara çok fazla sıkıntı veren azılı düşmanların ve önde gelen kafirlerin suikast yoluyla öldürülmesi mümkündür. Bu olayda söz konusu edilen Ebu Rafi', Resulullah'a sallallahu aleyhi ve sellem karşı büyük bir düşmanlık gütmüş ve insanları ona karşı kışkırtarak onun aleyhinde bir kamuoyu oluşturmaya çalışmıştır.

 

4. Daha önce kendisine İslam daveti ulaşmış olan bir müşrik bu davet tekrar yapılmadan öldürülebilir. Uyurken öldürülmesi ise ancak inkarında devam edeceğinin bilinmesi halinde söz konusu olur. Bunu bilmenin yolu ise vahiy veya karinelerdir.

 

 

SONRAKİ