SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1212 >>

باب: سهام الفرس.

51. GANİMET'TEN AT'A VERİLEN PAY

 

حدثنا عبيد بن إسماعيل، عن أبي أسامة، عن عبيد الله، عن نافع، عن ابن عمر رضي الله عنهما: أن رسول الله صلى الله عليه وسلم جعل للفرس سهمين ولصاحبه سهما.

 

[-2863-] Abdullah İbn Ömer şöyle demiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ganimetten at için iki, sahibi için de bir pay verdi."

 

 

وقال مالك: يسهم للخيل، والبراذين منها، لقوله: {والخيل والبغال والحمير لتركبوها} /النحل: 8/. ولا يسهم لأكثر من فرس.

İmam Malik şöyle demiştir: "Atlar arasında iyi veya kötü ayırımı yapılmaksızın hepsine pay verilir. Çünkü ayette: "Atları, katırları ve merkepleri binmeniz için ve zinet olsun diye O yarattı. O bilmediğiniz daha neler neler yaratmaktadır" [Nahl 8] buyurulmuştur. Fakat bir kimsenin sadece bir atına pay verilir, daha fazlası için ayrıca pay ayrılmaz."

 

 

AÇIKLAMA:     Bu konu başlığı ile süvarinin, atı dolayısıyla ganimetten ne kadar pay hak edeceği anlatılmak istenmiştir.

 

İmam Malik'in ifade ettiği "bir kimsenin sadece bir atına pay verilir, daha fazlası için ayrıca payayrılmaz" şeklindeki görüş alimlerin çoğunluğu tarafından kabul edilmiştir. Ancak Leys, Ebu Yusuf, Ahmed İbn Hanbel ve İshak İbn Rahuye'ye göre iki attan daha fazlası için ganimetten pay ayrılmaz.

 

Abdullah İbn Ömer'in naklettiği rivayetten anlaşıldığına göre bir süvari ganimetten atı dolayısıyla iki ve kendisi için de bir olmak üzere toplam üç pay almaktadır. Nitekim Nafi' de söz konusu rivayeti bu şekilde açıklamıştır. Onun ifadesi şöyledir: "Bir kimsenin savaşta atı varsa üç pay alır. Fakat atı yoksa sadece bir pay alır."

 

Bu rivayet at sahibi olmayı ve atları savaşta kullanmayı teşvik etmektedir. Çünkü atlarda bereketvardır, cihad yoluyla Allah'ın davetinin yücelmesi onlarla sağlanır ve düşmanlara korku salınır. Nitekim ayette: "Düşmanlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve cihad için bağlanıp beslenen atlar hazırlayın! Böylece hem Allah'ın düşmanlarına hem de sizin düşmanlarınıza korku salarsınız. "[Enfal 60] .

 

Bir kimse atıyla cihada katılmak üzere yola çıktığı halde henüz savaşa başlamadan önce atı ölürse ganimetten ne kadar payalacağı konusu tartışmalıdır. İmam Malik'e göre bu kişi atının payını da hak etmiştir. İmam Şafii ile diğer alimler ise ata sadece savaşta bulunması kaydıyla payayrılacağı görüşündedir. Bununla birlikte at savaş sırasında ölürse sahibi onun payını hak eder. Atın sahibi ölecek olursa hak ettiği pay mirasçılarına intikal eder.

 

Atını savaş meydanına kadar getirip orada satan kimse ile ilgili olarak Evzaı şöyle demiştir: "Bu ata payayrılır. Fakat satıcı satış akdinden önce kazanılan ganimetten payalmayı, alıcı ise satış sözleşmesinden sonra kazanılan ganimetten payalmayı hak eder. Sözleşmeden önce mi yoksa sonra mı kazanıldığı belirlenemeyen ganimetler ise alıcı ile satıcı arasında paylaştırılır." Bu konuyla ilgili olarak bazı alimler ise taraflar aralarında sulh akdi yapıp anlaşana kadar payın bekletileceği görüşündedir.

 

Ebu Hanife şöyle demiştir: "Düşman ülkesine piyade olarak giren bir kimseye sadece bir pay verilir. Düşman ülkesine girip orada bir at satın almış olsa ve üzerinde savaşsa bile hüküm budur."

 

MÜSLİM RİVAYETİ VE İZAH İÇİN Buraya tıklayın

 

 

SONRAKİ