SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1194 >>

باب: من اختار الغزو على الصوم.

29. SAVAŞMAYI ORUCA TERCİH ETMEK

 

حدثنا آدم: حدثنا شعبة: حدثنا ثابت البناني قال: سمعت أنس بن مالك رضي الله عنه قال: كان أبو طلحة لا يصوم على عهد النبي صلى الله عليه وسلم من أجل الغزو، فلما قبض النبي صلى الله عليه وسلم لم أره مفطرا إلا يوم فطر أو أضحى.

 

[-2828-] Enes İbn Malik şöyle demiştir: "Ebu Talha Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem zamanında düşmanla savaşıldığı için nafile oruç tutmazdı. Fakat Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in  vefatından sonra da oruç tutmadığı bir gün olmadı. Sadece Ramazan bayramı ilk günü veya Kurban bayramı günleri oruç tutmazdı."

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Talha'nın düşmanla savaşıldığı için oruç tutmamasının sebebi zayıf düşmekten ve direncini kaybetmekten korunmaktır. Fakat oruç tutsa bile etkilenmeyecek kadar güçlü olan kimselerin buna göre hareket etmesi şart değildir.

 

Ebu Talha Ramazan bayramı günü ile kurban bayramı gününde oruç tutmazdı. Kurban bayramı günü ise kurban kesmenin caiz ve mümkün olduğu günlerdir. Dolayısıyla teşrik günleri de Ebu Talha'nın oruç tutmadığı günler kapsamına girer.

 

Bu rivayet Ebu Talha'nın Resul-i Ekrem s.a.v.'den sonra savaşlara devamlı katılmadığını ima etmektedir. Savaşlar yüzünden nafile orucu terk etmesinin nedeni de yukarıda değindiğimiz gibi zayıf düşmekten korunmaktır. Bununla birlikte Ebu Talha ömrünün sonlarına doğru tekrar savaşlara katılmaya başlamıştır. İbn Sa'd ve Hakim'in Hammad İbn Seleme - Sabit - Enes senediyle naklettiğine göre Enes İbn Malik şöyle demiştir: "Ebu Talha "İster kolay ister zor hangi şartlarda olursa olsun savaşa çıkın!" [Tevbe 41] ayetini okuyup, "Allah Teala bizden ister yaşlı olalım ister genç savaşa katılmamızı istedi, hadi beni savaşa hazırlayın, savaş teçhizatımı hemen getirin!" dedi. Oğulları: "Biz senin yerine de savaşırız" dedilerse de onları dinlemedi. Savaş hazırlıklarını tamamlayıp cihada koştu ve bir deniz savaşında şehit düştü. Ebu Talha'yı yedi gün sonra defnettiler. Defnedilirken vücudu taptaze idi, bedeninde hiçbir değişiklik olmamıştı."

 

Mühellleb şöyle demiştir: "Resulullah (s.a.v.) Allah yolunda cihad eden kişiyi ömrü boyunca her gün oruç tutan kimseye benzetmiştir. İşte bu yüzden Ebu Talha Hz. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem hayatta iken cihadı oruca tercih etmiştir. Fakat Resulullah'ın (s.a.v.) vefatından sonra İslam hakim olup rahat bir ortam oluşunca artık savaşlara gidemediği için aynı sevabı alabilmek maksadıyla oruca devam etmiştir."

 

 

SONRAKİ