SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1188 >>

باب: عمل صالح قبل القتال.

13. SAVAŞA BAŞLAMADAN ÖNCE SALİH AMEL İŞLEMEK

 

وقال أبو الدرداء: إنما تقاتلون بأعمالكم.وقوله: {يا أيها الذين آمنوا لم تقولون ما لا تفعلون. كبر مقتا عند الله أن تقولوا ما لا تفعلون. إن الله يحب الذين يقاتلون في سبيله صفا كأنهم بنيان مرصوص} /الصف: 2 - 4/.

Ebu Derda şöyle demiştir: "Siz amelleririzle savaşırsınız."   Ayet-i kerime'de şöyle buyurulmaktadır: "Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında büyük bir nefretle karşılanır. Allah kendi yolunda kenetlenmiş bir yapı gibi saf bağlayarak savaşanları sever. " [Saff 2-4]

 

حدثنا محمد بن عبد الرحيم: حدثنا شبابة بن سوار الفزاري: حدثنا إسرائيل، عن أبي إسحاق قال: سمعت البراء رضي الله عنه يقول: أتى النبي صلى الله عليه وسلم رجل مقنع بالحديد، فقال: يا رسول الله، أقاتل وأسلم؟ قال: (أسلم ثم قاتل). فأسلم ثم قاتل فقتل، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (عمل قليلا وأجر كثيرا).

 

[-2808-] Ebu İshak dedi: Bera' İbn Azib'in şöyle dediğini işittim: "Demir maske giymiş bir adam Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü savaşayım mı yoksa Müslüman mı olayım?" dedi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem ona: "Önce Müslüman ol sonra savaş!" deyince adam İslam'ı kabul ettiğini söyledi ve savaşmaya başladı. Bu savaşta da öldürüldü. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem onun hakkında şöyle buyurdu: "Az iş yaptı fakat çok fazla ecir aldı!."

 

 

AÇIKLAMA:     Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelen bu adamın ismini bulamadım. İbn İshak "Kitabü'l-Meğazi'de sahih bir senedie Ebu Hureyre'den Amr İbn Sabit'in hikayesini nakletmiştir. Ebu Hureyre şöyle derdi: "Bana söyler misiniz, hiç namaz kılmadığı halde cennete giren kimdir? O Amr İbn Sabit'tir."

 

Bu hadis Allah'ın bir lütfu ve ihsanı olarak az bir amele karşılık çok büyük mükafatlar verilebileceğini gösterir.

 

 

SONRAKİ