SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-MUZAREA

<< 1056 >>

باب: إذا قال رب الأرض: أقرك ما أقرك الله، ولم يذكر أجلا معلوما، فهما على تراضيهما.

17. SÜRE BELİRTMEDEN BİR KİMSEYE, "ALLAH'IN DİLEDİĞİ KADAR BURADA ZİRAAT YAPABİLİRSİN" DENİLMESİ HALİNDE TARAFLARIN KARŞILIKLI RIZASI

 

حدثنا أحمد بن المقدام: حدثنا فضيل بن سليمان: حدثنا موسى: أخبرنا نافع، عن ابن عمر رضي الله عنهما قال: كان رسول الله صلى الله عليه وسلم. وقال عبد الرزاق: أخبرنا ابن جريج قال: حدثني موسى ابن عقبة، عن نافع، عن ابن عمر:

 أن عمر بن الخطاب رضي الله عنهما أجلى اليهود والنصارى من أرض الحجاز، وكان رسول الله صلى الله عليه وسلم، لما ظهر على خيبر، أراد إخراج اليهود منها، وكانت الأرض حين ظهر عليها لله ولرسوله صلى الله عليه وسلم وللمسلمين، وأراد إخراج اليهود منها، فسألت اليهود رسول الله صلى الله عليه وسلم ليقرهم بها أن يكفوا عملها، ولهم نصف الثمر، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (نقركم بها على ذلك ما شئنا). فقروا بها حتى أجلاهم عمر إلى تيماء وأريحاء.

 

[-2338-] İbn Ömer r.a. şöyle anlatır: Ömer r.a. Yahudi ve Hıristiyanları Hicaz topraklarından çıkarmıştır. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem da, Hayber fethedildiği zaman Yahudileri oradan çıkarmak istemişti. Fetihten sonra Hayber toprakları, Allah'a, Resulüne ve müslümanlara ait olmuştu. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem onları çıkarmak isteyince Yahudiler, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den, arazilere bakma karşılığında çıkacak olan mahsulün yarısı karşılığında orada kalmayı istediler. Bunun üzerine Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem onlara, "Bizim dilediğimiz sürece orada kalabilirsiniz" buyurdu. Yahudiler, Ömer onları, Teyma ve Eriha'ya çıkarana kadar orada kaldılar.

 

 

AÇIKLAMA:     Mihleb şöyle demiştir: İbn Cüreyc hadisi ile Fudayl hadisi şöyle uzlaştırılabilir: İbn Cüreyc hadisi, sulh yapıldıktan sonraki olayların gelişimiyle ilgilidir. Fudayl hadisi ise bu safhadan önceki durumla ilgilidir. Çünkü Hayber arazisinin bir bölümü sulh; bir bölümü savaş yoluyla fethedilmiştir. Savaş yoluyla fethedilenlerin tamamı, Allah'a, Resulüne ve müslümanlara aittir. Sulh yoluyla fethedilen bölüm' ise önceden Yahudilere ait idi. Daha sonra yapılan sulh akdi ile müslümanların olmuştur. Bu konudaki geniş açıklama ileride gelecektir.

 

Teyma ve Eriha, Medine - Şam arasındaki ilk yol üzerinde bulunan, deniz kenarındaki Tay' bölgesine yakın meşhur iki yerin isimleridir.

 

 

SONRAKİ