SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L BUYU’

<< 1016 >>

EK SAYFA – 1016-2

باب: الشراء والبيع مع المشركين وأهل الحرب.

99. MÜŞRİKLERLE VE SAVAŞ HALİNDE BULUNULAN DÜŞMANLA ALIM SATIMDA BULUNMAK

 

حدثنا أبو النعمان: حدثنا معتمر بن سليمان، عن أبيه، عن أبي عثمان، عن عبد الرحمن بن أبي بكر رضي الله عنهما قال: كنا مع النبي صلى الله عليه وسلم، ثم جاء رجل مشرك مشعان طويل، بغنم يسوقها، فقال النبي صلى الله عليه وسلم: (بيعا أم عطية؟ أو قال: هبة). قال: لا، بل بيع، فاشترى منه شاة.

 

[-2216-] Ebu Bekir r.a.'in oğlu Abdurrahman r.a. şöyle anlatır: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile beraberdik. Bu arada dağınık ve uzun saçlı, uzun boylu bir müşrik koyunlarını sürerek bize doğru geldi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem ona,

 

"Satıyor musun, hediye mi?" diye sordu. - Belki de, "hediye mi" demiş olabilir. - Adam, "Hayır, satılıktır" dedi. Bunun üzerine Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ondan bir koyun satın aldı.

 

Tekrar: 2618,5382

 

 

AÇIKLAMA:     İbn Battal şöyle der: "Kafirlerle alış veriş yapmak caizdir. Sadece Müslümanlarla savaşan kimseler yapılan bu alış verişten Müslümanlara karşı yarar sağlayacaksa bu caiz değildir." Alimler, malının çoğu haram olan bir kimse ile alım satırnda bulunma konusunda görüş ayrılığı içindedir.

 

Caiz olduğu görüşünde olanlar, Hz. Nebi'in müşriğe, "Satılık mı, hibe mi?" sözünü delil getirmiştir. Bu hadis, kafirin yaptığı satımın caiz olduğunu, elindeki malın onun mülkiyetinde olduğunu göstermektedir. Yine, kafirden hediye almanın caiz olduğu anlamına da gelmektedir. "Hibe" bölümünde, müşriklerin verdiği hediye hakkında açıklama yapılacaktır.

 

 

SONRAKİ