SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L BUYU’

<< 961 >>

باب: من لم ير الوساوس ونحوها من المشبهات.

5- Vesvese Vb. Şeyleri Şüpheli Olarak Görmemek

 

حدثنا أبو نعيم: حدثنا ابن عيينة، عن الزهري، عن عباد بن تميم، عن عمه قال: شكي إلى النبي صلى الله عليه وسلم الرجل يجد في الصلاة شيئا، أيقطع الصلاة؟. قال: (لا، حتى يسمع صوتا أو يجد ريحا).وقال ابن أبي حفصة، عن الزهري: لا وضوء إلا فيما وجدت الريح أو سمعت الصوت.

 

[-2056-] Abbad İbn Temîm amcasından şunu rivayet etti: Hz. Nebi'e namazda kendisine vesvese gelen kimsenin namazını bozup bozmaması soruldu.

 

Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Hayır. Bir ses işitinceye veya koku duyuncaya kadar (namazını terk etmesin)".

 

Zührî şöyle demiştir: Abdest ancak bir yellenme olduğunda yahut ses işittiğinde gerekli olur.

 

 

حدثني أحمد بن المقدام العجلي: حدثنا محمد بن عبد الرحمن الطفاوي: حدثنا هشام بن عروة، عن أبيه، عن عائشة رضي الله عنها:

 أن قوما قالوا: يا رسول الله، إن قوما يأتوننا باللحم، ولا ندري أذكروا اسم الله عليه أم لا؟. فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (سموا الله عليه وكلوه).

 

[-2057-] Aişe r.anha şöyle dedi: Bir topluluk: "Ey Allah'ın Resulü! Bazıları bize et getiriyorlar. Biz, hayvanları keserken besmele çekip çekmediklerini bilmiyoruz. (Bu etleri yiyelim mi?)" diye sordular. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Bu etler üzerine besmele çekip yiyin."

 

Tekrar: 5507, 7398

 

 

AÇIKLAMA:     Bu konu başlığı, vera' konusunda aşırıya kaçmanın mekruh olduğunu açık­lamak için konulmuştur.

 

Buharî'nin burada amacı, vesveseye kapılanların vera'ını açıklamaktır. Ör­neğin bir avı, başka birisine aittir de ondan kaçmıştır gibi bir düşünce ile yemek­ten kaçınan, ihtiyaç duyduğu bir şeyi, malının helal mi haram mı olduğunu bil­mediği fakat haram olduğuna dair bir gösterge bulunmayan yabancı birisinden almaktan kaçınan, zayıf olduğunda ittifak edilen ve delil olmaya elverişli olma­yan bir haber sebebiyle bir şeyi yemekten kaçınan oysa mubah olma delili daha kuvvetli olan, kendi yorumu geçersiz veya uzak olan bir kimsenin vera’sı böyledir.

 

Uyarı: Kesilen hayvan üzerine besmele çekilmesi ile ilgili Aişe'nin riva­yet ettiği hadis, kesimin sahih olması için besmelenin şart olmadığına ve kesilen hayvandan yemenin caiz olması için de besmelenin şart olmadığına delil getiril­miştir. Bu, Müslüman hakkında hüsnü zan besleme, onun yaptığı işi özellikle de zamanımızda mükemmele (kuralına uygun olmaya) yorma konusunda temel bir prensiptir.

 

 

SONRAKİ