SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

FEDAİLU LEYLETİ’L-KADR

<< 947 >>

باب: فضل ليلة القدر

1- KADİR GECESİNİN FAZİLETİ

 

-وقول الله تعالى: {إنا أنزلناه في ليلة القدر. وما أدراك ما ليلة القدر. ليلة القدر خير من ألف شهر. تنزل الملائكة والروح فيها بإذن ربهم من كل أمر. سلام هي حتى مطلع الفجر}.

Allah Teala şöyle buyurmuştur:  1- Biz onu (Kur'anı) Kadir gecesinde indirdik.2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? 3- Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. 4- O gecede, Rablerinin izniyle melekler ue Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. 5- O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadr suresi)

 

قال ابن عيينة: ما كان في القرآن (ما أدراك) فقد أعلمه، وما قال: (وما يدريك). فإنه لم يعلمه.

Süfyan bin Uyeyne şöyle demiştir: Kur'an'da "ve ma edrake  (sana ne bildirdi)?" denilen yerleri Allah bildirmiştir. "Ve ma yüdrîke (sana ne bildirir)?" dediği yerleri ise bildirmemiştir.

 

 

حدثنا علي بن عبد الله: حدثنا سفيان قال: حفظناه، وإنما حفظ من الزهري، عن أبي سلمة، عن أبي هريرة رضي الله عنه،

 عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (من صام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه، ومن قام ليلة القدر إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه). تابعه سليمان بن كثير، عن الزهري.

 

[-2014-] Ebu Hureyre r.a., Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den şunu rivayet etmiştir: "Kim (vaadine) inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Ramazan ayını oruçlu geçirirse onun geçmiş günahları affedilir.

 

Kim (vaadine) inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir gecesini ihya ederse onun geçmiş günahları affedilir".

 

 

AÇIKLAMA:     Kur'an'ın belirli bir zamanda indirilmesi, bu zamanın faziletli olmasını gerek­tirir. Kadr suresinde geçen "Biz onu kadir gecesinde indirdik" ayetindeki "Onu" sözcüğü Kur'an'ı ifade etmektedir. Çünkü Yüce Allah bir başka ayette "Ramazan ayı, içinde Kur'an'ın indirildiği aydır" buyurmuştur. Kadir suresinde kadir gecesi­nin faziletini gösteren unsurlardan biri de o gece meleklerin indirilmesidir.

 

Kadir Gecesi İfadesindeki "Kadir" Ne Anlama Gelmektedir?

 

"Kadir gecesi" ifadesindeki "kadir" kelimesinin ne anlama geldiği konusunda farklı görüşler İfade edilmiştir. Bu görüşlerin bir kısmı şunlardır:

 

*  Bundan kastedilen "yüceltme"dir. Nitekim kadir kelimesi bu anlamda "Al­lah'ı hakkıyla takdir edemediler" ayetinde kullanılmıştır. Bu durumda, Kur'an'ın bu gece indirilmesi yahut meleklerin İnmesi sebebiyle bu gece "kıymetli bir gece" olmaktadır.

 

*  Burada "kadr" kelimesi "daraltma ve sıkıştırma" anlamına gelmektedir. Ni­tekim kadir kelimesi "kimin rızkı kendisine daraltıhrsa" ayetinde de bu anlamda kullanılmıştır. Daraltma ve sıkıştırma, bu gecenin hangi gece olduğunun açıkça belirtilmemiş olmasından, yahut da o gece inen meleklere yeryüzünün dar gel­mesinden dolayıdır.

 

*   Burada "kadr" kelimesi "kader" anlamındadır. Bunun anlamı, o sene meydana gelecek olaylara dair hükümlerin o gece takdir edilmesidir. Nitekim Yüce Allah "Her hikmetli iş o gece birbirinden ayrılır" buyurmuştur.

 

Nevevî söze bu göflpşle başlayarak şöyle der: alimler şöyle demişlerdir: "Her hikmetli iş o gece birbirinden ayrılır" ayetinde ifade edildiği üzere melekler o gece insanların kaderlerini (Allah'ın emriyle) yazdıklarından bu geceye "kadr" gecesi denilmiştir. Bunu Abdürrezzak ve diğer hadis alimleri sahih senetle Mücahid, İkrime, Katade ve diğer tefsir alimlerinden nakletmişlerdir.

 

 

SONRAKİ