SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’S SEWM

<< 945 >>

DEVAM: 69- Aşura Günü (Muharrem Ayının Onuncu Günü) Oruç Tutmak

 

حدثنا أبو معمر: حدثنا عبد الوارث: حدثنا أيوب: حدثنا عبد الله بن سعيد بن جبير، عن أبيه، عن ابن عباس رضي الله عنهما قال: قدم النبي صلى الله عليه وسلم المدينة، فرأى اليهود تصوم يوم عاشوراء، فقال: (ما هذا). قالوا: هذا يوم صالح، هذا يوم نجى الله نبي إسرائيل من عدوهم، فصامه موسى. قال: (فأنا أحق بموسى منكم). فصامه وأمر بصيامه.

 

[-2004-] İbn Abbas r.a. şöyle dedi: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Medine'ye gelince Yahudilerin aşura günü oruç tuttuğunu gördü. Onlara: "Bu nedir?" diye sordu. Yahudiler: "Bu güzel bir gündür. Allah İsrailoğullarını düşmanlarından bu gün kurtardı, bu sebeple Musa bugün oruç tuttu" dediler. Bunun üzerine Hz. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Ben Musa'ya (Musa'nın yaptığını yapmaya) sizden daha layığım" dedi. O gün oruç tuttu ve aşura gününde oruç tutulmasını emretti.

 

Tekrar: 3397, 3943, 4680, 4737

 

 

حدثنا علي بن عبد الله: حدثنا أبو أسامة، عن أبي عميس، عن قيس بن مسلم، عن طارق بن شهاب، عن أبي موسى رضي الله عنه قال:

 كان يوم عاشوراء تعده اليهود عيدا، قال النبي صلى الله عليه وسلم: (فصوموه أنتم).

 

[-2005-] Ebu Musa r.a. şöyle dedi: Yahudiler aşura gününü bayram olarak kabul ederlerdi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem de (ashabına): "Siz de bugün oruç tutun" buyurdu.

 

 

حدثنا عبيد الله بن موسى، عن ابن عيينة، عن عبيد الله بن أبي يزيد، عن ابن عباس رضي الله عنهما قال: ما رأيت النبي صلى الله عليه وسلم يتحرى صيام يوم فضله على غيره إلا هذا اليوم، يوم عاشوراء، وهذا الشهر، يعني شهر رمضان.

 

[-2006-] İbn Abbas r.a. şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, diğer günlerden faziletli bulduğu hiçbir günde aşura orucuna devam ettiği gibi oruca devam ettiğini görmedim.

 

Yine bu ayda, yani Ramazan ayında oruca devam ettiği gibi de hiçbir ayda oruca devam ettiğini görmedim.

 

 

حدثنا المكي بن إبراهيم: حدثنا يزيد، عن سلمة بن الأكوع رضي الله عنه قال:

 أمر النبي صلى الله عليه وسلم رجلا من أسلم: (أن أذن في الناس: أن من كان أكل فليصم بقية يومه، ومن لم يكن أكل فليصم، فإن اليوم يوم عاشوراء).

 

[-2007-] Seleme İbnü'l-Ekva' (r.a.) şöyle demiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Eslem kabilesinden bir adama şunu emretti: "İnsanlara şunu ilan et: Kim bir şey yiyip içtiyse günün geri kalan kısmında oruç tutsun. Kim bir şey yiyip içmediyse bu günü oruçlu geçirsin. Çünkü bu gün aşura günüdür".

 

 

AÇIKLAMA:     Bu bölümde, aşura günü oruç tutmanın hükmü ele alınmaktadır.

 

Fakihler aşura gününün hangi gün olduğunda ihtilaf etmiştir. Çoğunluk bu­nun Muharrem'İn onuncu günü olduğunu söylemiştir.

 

Zeyn İbnü'l-Müneyyir şöyle demiştir: Çoğunluk, aşuranın Muharrem ayının onuncu günü olduğunu kabul etmiştir.

 

Bazı alimler şöyle demişlerdir: Hz. Nebi'in Sallallahu Aleyhi ve Sellem Müslim'­de yer alan "Önümüzdeki yıl hayatta olursam dokuzuncu günü oruçlu geçirece­ğim" sözü iki anlama gelebilir: Birincisi, Hz. Nebi bu sözle onuncu gün oruç tutmayı dokuzuncu güne nakletmeyi istemiştir. İkinci ihtimale göre ise onuncu güne dokuzuncu günü de eklemeyi istemiştir. Hz. Nebi bunu açıklamadan vefat ettiğinden ihtiyat her iki gün de oruç tutmayı gerektirir. Buna göre aşura orucu üç mertebedir: En azı tek başına onuncu günü oruçlu geçir­mek, ortası dokuz ve onuncu günü oruçlu geçirmek, bunun da üzerinde olanı dokuz, on ve onbirincİ günleri oruçlu geçirmektir.

 

Ibn Abdilberr aşura orucunun artık farz olmadığı, müstehap olduğu konu­sunda icma bulunduğunu nakletmiştir. İbn Ömer özel olarak o günde oruç tut­manın mekruh olduğu görüşünde idi. Ancak bu görüş sonradan ortadan kalk-nıştır.

 

 

SONRAKİ