SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU FEDAİLİ MEDİNE

<< 889 >>

باب: آطام المدينة.

8- Medine Surları / Kaleleri

 

حدثنا علي: حدثنا سفيان: حدثنا ابن شهاب قال: أخبرني عروة: سمعت أسامة رضي الله عنه قال: أشرف النبي صلى الله عليه وسلم على أطم من آكام المدينة، فقال: (هل ترون ما أرى، إني لأرى مواقع الفتن خلال بيوتكم كمواقع القطر).

تابعه معمر وسليمان بن كثير، عن الزهري.

 

[-1878-] Usame İbn Zeyd r.a. anlatıyor: "Resûl-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem Medine surlarından birisine yaklaştığımız bir tepeden bakıp bize: "Benim gördüklerimi görüyor musunuz? Şüphesiz ben fitnelerin evlerinizin çevresine sağanak yağmurlar gibi yağdığı yerleri görüyorum!" buyurdu.

 

Tekrar: 2467, 3597, 7060

 

 

AÇIKLAMA:     Resûlullah (s.a.v.) Medine'de ortaya çıkacak olan kargaşa ve fit­nelerin çokluğunu yağmura benzetmiştir. Bu, O'nun Sallallahu Aleyhi ve Sellem Nebiliğinin alametlerinden biridir. Çünkü ileride olacakları haber vermiş ve ger­çekten de Medine Hz. Osman'ın şehit edilmesi, Harre olayları gibi pek çok is­tenmeyen kargaşa ve fitnelere sahne olmuştur.

 

Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in bu hadîste "... görüyorum..." demesi kendisine bu bilginin verilmesi anlamına gelebileceği gibi fitnelerin O'nun (s.a.v.) gözü önünde canlandırılmış olması da mümkündür; yani bu görme ya bilmek anlamına gelir ya da Resûlullah'ın (s.a.v.) gözü önünde canlandırılan sahneyi gerçekten baş gözüyle görmesi demektir. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in namaz kılarken kendisine cennet ve cehennemin kıble tara­fında gösterilmesi de böyledir.

 

 

SONRAKİ