SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU FEDAİLİ MEDİNE

<< 887 >>

باب: الإيمان يأرز إلى المدينة.

6- İman Medine'ye Yığılacaktır

 

حدثنا إبراهيم بن المنذر: حدثنا أنس بن عياض قال: حدثني عبيد الله، عن خبيب بن عبد الرحمن، عن حفص بن عاصم، عن أبي هريرة رضي الله عنه:

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: (إن الإيمان ليأرز إلى المدينة، كما تأرز الحية إلى جحرها).

 

[-1876-] Ebu Hureyre'nin naklettiğine göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Yılan'ın yuvasına kıvrılıp çöreklenmesi gibi iman da Medine'ye güçlü bir şekilde yığılacaktır."

 

 

AÇIKLAMA:     [Yığılacaktır diye tercüme edilen] Ye'rizu kelimesi birbirine kenetlenmek, bir araya gelmek ve toplanmak anlamına gelir.

 

Yılan avlanıp karnını doyurmak için yuvasından nasıl dışarı çıkar ve kendi­sini korkutup ürküten bir canlı gördüğünde yuvasına dönerse iman da aynı şe­kilde Medine'ye döner.

 

Gerçekten bütün müminler Resul-i Ekrem'e (s.a.v.) olan engin muhabbetleri dolayısıyla Medine'ye gitmeye büyük bir arzu duyar. Hatta bu duygu Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yaşadığı zamandan bu yana hep olmuş ve olacaktır. O yaşarken insanlar, dini öğrenmek için Resûlullah'ın (s.a.v.) yanına gelirlerdi. Hayırlı ilk üç neslin yani sahabe, tabiun ve etbau't-tabiîn’in yaşadığı dönemlerde ise insanlar Medine'ye bu güzel İnsanların İsIam'a göre yaşadıkları güzel hayatı görmeye geliyorlardı. Ardından gelen çağlaırda yine bu ziyaretlerin arkası kesilmedi. Çünkü Müslümanlar, Resûlullah'ın (s.a.v.) kabrini ziyaret etmek, mescidinde namaz kılmak, O'nun (s.a.v.) ve ashabının bıraktığı izleri müşahede ederek bunların bereketlerinden istifade etmek üzere akın akın Medine'ye geldiler.

 

 

SONRAKİ