SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

İHSAR VE CEZA-İ’S-SAYD

<< 871 >>

باب: تزويج المحرم.

12- İhramlının Evlenmesi

 

حدثنا أبو المغيرة عبد القدوس بن الحجاج: حدثنا الأوزاعي: حدثني عطاء ابن أبي رباح، عن ابن عباس رضي الله عنهما:

 أن النبي صلى الله عليه وسلم تزوج ميمونة وهو محرم.

 

[-1837-] İbn Abbas r.a. şöyle söyledi: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Meymune ile ihramlı iken evlendi.

 

Tekrar: 4258, 4259, 5114

 

 

AÇIKLAMA:     Buharî'nin Konu İle İlgili Görüşü   Buharı konu ile ilgili olarak İbn Abbas'ın hadisine yer vermiştir. Öyle anlaşı­lıyor ki "ihramlmm evlenmesi yasağı" Buharî'ye göre sahih olmadığı gibi, ihramlı iken evlenme serbestisi Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e de özgü değildir. Buharı Nikah bölümünde "ihramlmm evlenmesi" başlığına yer vererek sadece bu hadisi zikretmiştir. Burada nikah ile kastedilen evlilik akdidir, cinsel ilişki değildir. Çünkü cinsel ilişkinin hac ve umreyi bozduğu konusunda icma vardır.

 

Meymune'nin Evliliği Konusundaki Farklı Rivayetler

 

Meymune'nin evliliği konusunda farklı rivayetler söz konusudur:

 

a- İbn Abbas'tan nakledilen meşhur rivayete göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem onunla ihramlı iken evlenmiştir. Aynı konu Aişe r.anha ve Ebu Hureyre'den de rivayet edilmiştir.

 

b- Meymune'nin kendisinden bir rivayete göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem evlilik esnasında ihramlı değildi. Ebu Rafi'den de bunun benzeri rivayet edilmiş, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in Meymune'ye elçi olarak Ebu Rafi'i gönderdiği belirtilmiştir. Bu konudaki geniş açıklama Meğazî bölümünde "kaza umresi" konusunda gelecektir.

 

İhramlı’nın Evlenmesi Konusunda Farklı Görüşler

 

İhramlı kimsenin evlenmesi konusunda farklı görüşler vardır:

 

a- Alimlerin çoğunluğu Müslim'de yer alan, Hz. Osman'ın rivayet ettiği "İhramlı kişi ne evlenebilir ne de evlendirilebılir hadisi sebebiyle bunu haram kabul etmişler, Meymune hadisine de şu şekilde cevap vermişlerdir: "Vakıanın nasıl meydana geldiğinde ihtilaf edilmiştir. Bu yüzden bu delil olmaz". Ayrıca ihramlı iken evlenme Hz. Nebi'e özgü de olabilir. Bu yüzden ihramlı’nın evlenmesini yasaklayan hadisin esas alınması daha evladır.

 

b- Ata', İkrime ve Kufeliler (Hanefîler) şöyle demişlerdir: İhramlı kişinin, cinsel ilişkide bulunmak amacıyla cariye satın alması caiz olduğu gibi evlenmesi de caizdir.

 

Bu görüş şu şekilde eleştirilmiştir: Bu, sünnetin hükmü ile çelişen bir kıyas olduğundan itibara alınmaz. Hz. Osman'ın hadisini cinsel ilişki şeklinde yorumla­maları ise hadiste geçen "evliliğe talip olamaz" şeklindeki açık ifade ile reddedilmektedir.

 

 

SONRAKİ