SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 692 >>

EK SAYFA – 692-2

باب: إنفاق المال في حقه.

5. MAL’I HAK YOLDA HARCAMAK

 

حدثنا محمد بن المثنى: حدثنا يحيى، عن إسماعيل قال: حدثني قيس، عن ابن مسعود رضي الله عنه قال  : سمعت النبي صلى الله عليه وسلم يقول: (لا حسد إلا في اثنتين: رجل آتاه الله مالا، فسلطه على هلكته في الحق، ورجل آتاه الله حكمة، فهو يقضي بها ويعلمها).

 

[-1409-] İbni Mes'ud Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'i şöyle buyururken işitmiştir: "Şu iki kimse dışında hiçbir kimseye gıpta edilmez. Bunlardan birincisi; Allah'ın kendisine mal verdiği ve bu mal'ı hakk yolda harcayan kimsedir, ikincisi ise, Allah'ın kendisine hikmet verip buna göre hüküm veren ve bunu (insanlara) öğreten kimsedir."

 

 

AÇIKLAMA:     Buharî burada konu başlığı ile uyumlu, malı yerinde harcamayı teşvik eden hadis zikretmiştir. Bu da, mal biriktirmeyle ilgili cezanın, zekat vermeyen lere yönelik olduğuna dair en güçlü delillerden biridir. "Uhud dağı kadar altın hadisi ise daha efdal olanı gösterir. Çünkü her ne kadar mal toplamak mübah olsa bile kişi bundan sorumludur. Malı biriktirmemek daha güvenli bir yoIdur. Malın hesabını vermek tehlikeli ve risklidir.

 

Mal edinip doğru yerlerde harcamayı teşvik eden rivayetler, helalinden kazanma ve hesabını verme konusunda güvenilir kişilerle ilgilidir. Çünkü infak ettiği zaman bunun sevabını kazanmaktadır. Hiç bir malı olmayanlar ise bu sevabı elde edemezler. Nitekim bir hadiste, "Zenginler sevapları aldı götürdü" ifade­si geçmektedir.

 

Zeyn İbnü'l-Müneyyir şöyle demiştir: Bu hadis, malın tamamının hayır ve güzellik yolunda harcanmasının caiz olduğunu gösterir. Fakat bu, mirasçıların mahrum bırakılması gibi İslam'da yasaklanan durumlara yol açmayacak şekilde olmalıdır.

 

 

SONRAKİ