SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 682 >>

باب: موت الفجأة البغتة.

95. Aniden Ölmek

 

حدثنا سعيد بن أبي مريم: حدثنا محمد بن جعفر قال: أخبرني هشام، عن أبيه، عن عائشة رضي الله عنها:

 أن رجلا قال للنبي صلى الله عليه وسلم: إن أمي افتلتت نفسها، وأظنها لو تكلمت تصدقت، فهل لها أجر إن تصدقت عنها؟ قال: (نعم).

 

[-1388-] Aişe r.a. şöyle dedi: Bir adam Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e:  "Annem aniden öldü. öyle zannediyorum ki yaşasaydı malını tasadduk ederdi. Ben onun yerine sadaka versem onun için ecir var mıdır?" diye sordu. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Evet" dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Ani ölüm, ölüm sebeplerinden hastalık vb. bir şey olmaksızın kişinin ölmesidir.

 

İbn Reşîd şöyle demiştir: Buharî'nin kasdettiği, ani ölümün çirkin bir şey olmadığına işaret etmektir. Çünkü adam annesinin aniden öldüğünü belirttiğinde Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den bunu çirkin bulduğunu gösteren bir şey sadır olmamıştır.

 

Ahmed İbn Hanbel, Ebu Hureyre'den şunu rivayet etmiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem  yıkılmak üzere olan bir duvarın yanından hızla uzaklaşmış ve "Aniden ölmekten hoşlanmam" buyurmuştur.

 

İbn Battal şöyle demiştir: Bunun sebebi, ani ölümün vasiyet etmekten mahrum kalmaya, tevbe vb. salih amellerle ahirete hazırlık yapamamaya terk etmeye sebep olmasıdır.

 

İbn Ebi'd-Dünya Kitabu'l-mevt adlı eserinde Enes'ten, Ubeyd İbn Halid'in hadisine benzer bir hadis rivayet etmiş ve fazla olarak şu ifadelere yer vermiştir: "Asıl mahrum olan kişi, vasiyetten mahrum olan kişidir"

 

İbn Ebî Şeybe'nin Musannefinde Hz. aişe ve İbn Mesud'dan r.a. şu rivayet edilmiştir: "Ani ölüm, mümin için rahat, facir için üzüntüdür."

 

İbnü'l-Müneyyir ise bu konuda şöyle der: Buharı bu konu başlığı ile şunu söylemek istemiştir: Aniden ölen kişinin çocuğu, vekaleti kabul eden konularda mümkün olduğu kadar ana-babasının yapamadığı iyilikleri yapmak suretiyle telafi etsin.

 

Ahmed İbn Hanbel ve bazı Şafiîler'den, ani ölümü mekruh gördükleri rivayet edilmiştir, Nevevî önceki bazı alimlerden, peygamberler ve salihlerden bir grubun bu şekilde öldüğünü nakletmiştir, Nevevî "Mirasa bir an önce konmak isteyenler ani ölümlerden hoşlanırlar" der.

 

Ben (İbn Hacer) derim ki: Böylece iki farklı görüş uzlaştırılmış olmaktadır.

 

Hadiste soru sorduğu belirtilen kişi Sa'd İbn Ubade'dir. Annesinin adı da Amra'dır. Bu hadisle ilgili açıklamalar Vasiyetler bölümünde gelecektir.

 

 

SONRAKİ