SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 630 >>

باب: الكفن بغير قميص.

23. (Ölüyü) Gömleksiz Olarak Kefenlemek

 

حدثنا أبو نعيم: حدثنا سفيان، عن هشام، عن نروة، عن عائشة رضي الله عنها قالت:

 كفن النبي في ثلاثة أثواب سحول كرسف، ليس فيها قميص ولا عمامة. [ش (سحول) جمع سحل، وهو الثوب الأبيض النقي].

 

[-1271-] Aişe r.anha şöyle demiştir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem üç parça beyaz, pamuklu elbise ile kefenlendi. Bunlar içinde gömlek ve sarık yoktu."

 

 

حدثنا مسدد: حدثنا يحيى، عن هشام: حدثني ابي، عن عائشة رضي الله عنها:  أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كفن في ثلاثة أثواب، ليس فيها قميص ولا عمامة.

 

[-1272-] Aişe r.anha şöyle demiştir: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem içinde gömlek ve sarık bulunmayan üç parça elbise ile kefenlendi."

 

 

AÇIKLAMA:     Hanefîler ile diğer alimler arasında, kefenlemede gömleğin müstehap olup oImaması konusunda görüş ayrılığı vardır. Çoğunluk bunun müstehap olmadığı-ı söylemiştir.

 

Bazı Hanefîler'e göre ise sarık değil, gömlek sünnettir.

 

Muhalif görüş belirtenlerin bir kısmı şöyle demişlerdir: Hz. aişe'nin "İçinde gömlek ve sarık yoktu" ifadesi bunların mevcut olmadığı şeklinde anlaşılabileceği gibi, sayılan üç elbisenin içinde bulunmadığı şeklinde de anlaşılabilir. Ancak birinci görüş daha güçlüdür.

 

Bazı Hanefîler şöyle demişlerdir: Bu, "yeni gömlek yoktu" anlamına gelir. Yahut bunun anlamı "içinde yıkandığı gömleği bu kefenin içinde yoktu" ya da "dikilmiş gömlek yoktu" anlamına gelir.

 

 

باب: الكفن ولا عمامة.

24. Sarık Kullanmaksızın Kefenlemek

 

حدثنا إسماعيل قال: حدثني مالك، عن هشام بن عروة، عن أبيه، عن عائشة رضي الله عنها: أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كفن في ثلاثة أثواب سحولية، ليس فيها قميص ولا عمامة.

 

[-1273-] Aişe r.anha şöyle demiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem üç parça temiz beyaz elbise ile kefenlendi. Bunların içinde gömlek ve sarık yoktu."

 

 

AÇIKLAMA:     ibn Sa'd'ın Tabakat isimli eserinde bu üç parçanın; izar, rida ve lifafe olduğu kaydedilmektedir.

 

 

SONRAKİ