SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-VİTR

<< 532 >>

DEVAM-2: 7. Rüku'dan Önce Ve Sonra Kunut Duası Okumak

 

حدثنا مسدد قال: حدثنا إسماعيل قال: حدثنا خالد، عن أبي قلابة، عن أنس قال: كان القنوت في المغرب والفجر.

 

[-1004-] Enes İbn Malik (r.a.)'in şöyle dediği nakledilmiştir: "Kunut duası akşam ve sabah namazlarında okunurdu."

 

 

AÇIKLAMA:     Kunut kelimesinin birçok anlamı vardır. Burada kasdedilen anlam İse kı­yamda iken namazın belli bir bölümünde yapılan duadır.

 

Enes İbn Malik'in, kunut şöyle şöyle idi, şeklindeki İfadesi genel olarak kunut duasının meşru kılındığını göstermektedir.

 

Enes İbn Malik'in yalan söylemiş/yanılmış şeklindeki ifadesi şu anlama gelir: "Eğer benden bu bilgiyi naklederken kunut duası daima rükudan sonra okunur diye nakletmişse yalan söylemiş." Bu anlamı destekleyen rivayetler bulunmak­tadır: İbn Mace'nin Humeyd yoluyla Enes İbn Malik'ten naklettiğine göre Enes şöyle demiştir: "Rükudan hem önce, hem de sonra kunut duası okunur." Bu rivayetin senedi sağlamdır (kavî).

 

İbnü'l-Münzir'in başka bir senedle yine Humeyd yoluyla Enes İbn Malik'ten naklettiği rivayet şöyledir: "Resulullah (s.a.v.)'in ashabından bir kısmı sabah namazlarında rükudan önce, bir kısmı da rükudan sonra kunut duası okumuştur."

 

Muhammed İbn Nasr'ın başka bir senedle yine Humeyd yoluyla Enes İbn Malik'ten naklettiği rivayet şöyledir: "Devamlı olarak rükudan önce kunut duası okuma uygulamasını ilk olarak başlatan kişi Osman İbn Affan'dır. O insanların ilk rekata yetişmelerini sağlamak için böyle yapmıştır."

 

Abdülaziz İbn Suhayb'ın Enes'ten naklettiği rivayet [bkz. Kitabü'l-Meğazî, Bab 28.] de Asım rivayetiyle örtüşmektedir. Abdülaziz rivayeti şöyledir: "Birisi Enes İbn Malik'e, kunut duası rükudan sonra mı yoksa kıraat bittiğinde mi okunur, diye sordu. Enes ona: Kıra­at bittiğinde okunur diye cevap verdi."

 

Enes İbn Malik'ten nakledilen tüm bu rivayetleri esas alarak şunları söyleye­biliriz: "Ona göre ihtiyaç durumunda rükudan sonra kunut duası okunabilir, bunda hiçbir görüş ayrılığı yoktur. Fakat ihtiyaç yoksa ondan sahih olarak nak­ledilen görüşe göre kunut duası rükudan önce okunur."

 

Bununla birlikte ashabın kunut duasıyla ilgili uygulamaları birbirinden fark­lıdır. Anlaşıldığı kadarıyla bu konuda bir serbestlik söz konusudur.

 

 

VİTR BAHSİ BİTTİ.

İSTİSKA (YAĞMUR DUASI) KİTABI BİR SONRAKİ SAYFA İLE BAŞLIYOR.

 

 

SONRAKİ SAYFA