SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CEMAAT VE’L-İMAME

<< 412 >>

DEVAM: 81. Gece Namazı

 

حدثنا عبد الأعلى بن حماد قال: حدثنا وهيب قال: حدثنا موسى بن عقبة، عن سالم أبي النضر، عن بسر بن سعيد، عن زيد بن ثابت: أن رسول الله صلى الله عليه وسلم اتخذ حجرة، قال: حسبت أنه قال من حصير، في رمضان، فصلى فيها ليالي، فصلى بصلاته ناس من أصحابه، فلما علم بهم جعل يقعد، فخرج إليهم فقال: (قد عرفت الذي رأيت من صنيعكم، فصلوا أيها الناس في بيوتكم، فإن أفضل الصلاة صلاة المرء في بيته إلا المكتوبة).قال عفان: حدثنا وهيب: حدثنا موسى: سمعت أبا النضر، عن بسر، عن زيد، عن النبي صلى الله عليه وسلم.

 

[-731-] Büsr İbn Saîd, Zeyd İbn Sabit (r.a.)'in şöyle dediğini nakletmiştir: "Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kendisine Ramazan'da bir oda yapmıştı.

 

Ravi şöyle demiştir; Zannederim Zeyd, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in bu odayı hasırdan oluşturduğunu söylemişti.--  Bu odada birkaç gece namaz kıldı. Ashab-ı kiram da tabi olarak namaz kılmaya başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabının bu şekilde namaz kıldıklarını öğrenince artık namaz kılmaya kalkmadı. Ertesi günlerde ashabına şöyle buyurdu: Ben sizin yaptıklarınızı öğrenmiş bulunuyorum. Beni dinleyin ey insanlar, bundan böyle namazlarınızı evlerinizde kılın. Çünkü farz namazlar dışındaki namazların en faziletlisi kişinin evinde kıldığı namazdır.

 

Tekrarı: 6113 ve 7290.

 

 

AÇIKLAMA:     Resulullah'ın: "Çünkü farz namazlar (mektûbe) namazların en fa­ziletlisi kişinin evinde kıldığı namazdır" hadisinin zahirî nafile namaz kap­samına giren bütün namazları içermektedir. Çünkü geçen mektûbe kelimesi farz namazları anlatır. Ancak cemaatle kıİınması zorunlu olan ve sadece mescitte kılınabilen tahiyyetü'l-mescid namaazı ha­disteki genel ifadenin kapsamına girmez. Mektûbe edilen na­mazlar beş vakit kılınan farz namazlardır. Nezretmek herhangi bir arizî se­bebe bağlı olarak vacib olan namazlar mektûbe kapsamına girmez

 

İmam Nevevî şöyle demiştir: "Resûlullah (s.a.v.) ümmetini nafile namazları evde kılmaya teşvik etmiştir. Çünkü evde nafile namazlar sadece kul ile Allah arasında olacak kadar gizlidir ve uzaktır Ayrıca bu şekilde ev bereketlenir, o eve Allah'ın rahmeti iner ve şeytanlar o eve yaklaşamaz.

 

 

CEMAAT VE İMAM BÖLÜMÜ BİTTİ.

SIFATİ’S-SALAT BİR SONRAKİ SAYFADA

 

 

SONRAKİ SAYFA