SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’S SALAT

<< 293 >>

DEVAM: 80. Camiye Küçük Kapı Ve Geçit Açmak

 

حدثنا عبد الله بن محمد الجعفي قال: حدثنا وهب بن جرير قال: حدثنا أبي قال: سمعت يعلى بن حكيم، عن عكرمة، عن ابن عباس قال: خرج رسول الله صلى الله عليه وسلم في مرضه الذي مات فيه، عاصبا رأسه بخرقة، فقعد على المنبر، فحمد الله وأثنى عليه، ثم قال: (إنه ليس من الناس أحد أمن علي في نفسه وماله من أبي بكر بن أبي قحافة، ولو كنت متخذا من الناس خليلا لاتخذت أبا بكر خليلا، ولكن خلة الإسلام أفضل، سدوا عني كل خوخة في هذا المسجد، غير خوخة أبي بكر).

 

[-467-] İbn Abbâs (r.a.)'den şöyle nakledilmiştir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem vefatına kadar süren hastalık günlerinin birinde başına bir bez bağlayarak minber'e çıktı. Allah'a hamd-u senada bulunduktan sonra şöyle buyurdu: İnsanlar içinde Ebu Bekir İbn Ebî Kuhâfe kadar canı ve malıyla yanımda yer alan başka biri olmamıştır. Eğer insanlardan bir dost (halîl) edinecek olsaydım, elbette Ebu Bekir'i dost edinirdim. Ancak İslâm dostluğu ile sevgisi her şeyden üstündür. Ebu Bekir'in kapısı dışında, mescide açılan bütün kapılar kapansın!

 

Tekrar: 3656, 3657, 6738.

 

 

AÇIKLAMA:     (Camiye Küçük Kapı ve Geçit Açmak) bir kanatlı veya hiç kanadı ol­mayan küçük kapılara denir.

 

(İnsanlar içinde Ebu Bekir İbn Ebî Kuhâfe kadar cam ve malıyla yanımda yer alan başka biri olmamıştır).

 

Nevevî şöyle demiştir: "Alimlere göre bu hadiste geçen أمن kelimesi, Ebu Bekir'in canı ve malıyla Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e herkesten daha fazla iyilik ettiği anlamına gelir. Yapılan iyiliği başa kalkmak anlamına gelmez."

 

Kurtubî ise şöyle demiştir: "Buradaki, أمن kelimesi  (minnet altında bırakmak) manasına gelir. Bundan maksat İse, Ebu Bekir'in Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem üzerinde çok hakkı olduğunu belirtmektir. Eğer başka biri bu şekilde Allah Resûlü'ne iyilik etmiş olsaydı kuşku­suz bunlarla onu minnet altında bırakırdı."

 

İbn Abbâs'tan gelen hadise göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bu sözü, ölüme kadar devam eden hastalığı esnasında söylemiştir. O sırada Hz. Ebu Be­kir'e cemaate namaz kıldırmasını emretmişti. Bu yüzden diğer Müslümanların aksine, onun mescide açılan kapısının kapatılmamasıni istedi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellemin bu uygulamasıyla Ebu Bekir'in kendisinden sonra hilafet ma­kamına geleceğine işaret ettiği de söylenmiştir.

 

 

SONRAKİ