SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’S SALAT

<< 290 >>

باب: إدخال البعير في المسجد للعلة.

78. Bir Sebepten Dolayı Camiye Deve Sokmak

 

-وقال ابن عباس: طاف النبي صلى الله عليه وسلم على بعير.

İbn-i Abbâs şöyle demiştir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem, devesinin üzerinde tavaf etti."

 

حدثنا عبد الله بن يوسف قال: أخبرنا مالك، عن محمد بن عبد الرحمن بن نوفل، عن عروة، عن زينب بنت أبي سلمة، عن أم سلمة قالت:

 شكوت إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم أني أشتكي، قال: (طوفي من وراء الناس وأنت راكبة). فطفت، ورسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي إلى جنب البيت، يقرأ بالطور وكتاب مسطور.

 

[-464-] Ümmü Seleme (r.anha)'dan şöyle nakledilmiştir: "Hasta olduğumu Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e arz ettim. O da: İnsanların arkasından deveye binerek tavaf buyurdu. Ben de bu şekilde tavafımı yaptım. O sırada Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in Kabe'nin karşısında namaza durup Tur suresini okuduğunu gördüm.

 

Tekrar: 1619, 1626, 1633, 4853.

 

 

AÇIKLAMA:     (Bir Sebepten Dolayı Camiye Deve Sokmak) Bu durum, ihtiyaç hasıl olun­ca söz konusudur.

 

İbn Battal şöyle demiştir: "Bu hadis ihtiyaç hasıl olduğu süre­ce eti yenen hayvanların camiye sokulmasının caiz olduğunu gösterir. Zira onla­rın bevli, camiyi kirletmez. Eti yenmeyen hayvanlar için ise ,bunun tarn tersi sözkonusudur." ihtiyaç olmadığı zaman devenin camiye sokulmasının caiz olmadiğini gösteren bir hususun hadiste mevcut olmadığı söylenerek onun bu görüşüne İtiraz edilmiştir. Aslında bu konu, camiye sokulan hayvanın camiyi kirletip kirletmemesiyle alakalıdır. Eğer hayvanın camiyi kirletmesinden endişe edilirse, onu sokmak haram olur. Bir görüşe göre ise, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in devesi eğitilmiş idi. Bu yüzden gezip dolaşmasına rağmen camiyi kirletmesinden emin olunurdu. Belki de Ümmü Seleme'nin devesi de bu özel­liğe sahipti.

 

 

SONRAKİ