SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’S SALAT

<< 287 >>

باب: تحريم تجارة الخمر في المسجد.

73. Şarap Ticaretinin Camide Haram Kılınması

 

حدثنا عبدان، عن أبي حمزة، عن الأعمش، عن مسلم، عن مسروق، عن عائشة قالت:

 لما نزلت الآيات من سورة البقرة في الربا، خرج النبي صلى الله عليه وسلم إلى المسجد فقرأهن على الناس، ثم حرم تجارة الخمر.

 

[-459-] Âişe (r.anha)'dan şöyle nakledilmiştir: "Faiz konusunda el-Bakara süresin­deki âyetler nazil olduktan sonra Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Mescİd-İ Nebevî'ye çıkıp hemen bu ayetleri ashabına okudu. Sonra da şarap ticaretini haram kıldı.

 

Tekrar: 2084, 2226, 4540, 4541, 4542, 4543

 

 

AÇIKLAMA:     (Şarap Ticaretinin Camide Haram Kılınması) Bu başlık, camide şarap tica­retinin camide haram kılınıp hükümlerinin açıklanmasının uygun olduğunu İfade eder. Yoksa İmam Buhârî şarap ticaretinin sadece camide haram olduğunu kasdetmemistir. Bu başlığın amacı, camileri kötü söz ve davranışlardan korumak gerektiğini, ancak sakındırmak için bunlardan bahsedilebileceğini anlatmaktır. Nitekim Kadı yâz şöyle demiştir: "Şarabın haram kılınması, faiz âyetinin nüzu­lünden çok önce olmuştu. Muhtemelen Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem  şara­bın haram kılındığını tekit etmek için bir kez daha söylemiştir." Belki de, şarap ticaretinin haram kılınması, şarabın kendisinin haram kılınmasından sonra ger­çekleşmiştir.

 

باب: الخدم في المسجد.

74. Camiye Hizmet Etmek

 

-وقال ابن عباس: {نذرت لك ما في بطني محررا} /آل عمران: 35/: للمسجد يخدمه.

İbn Abbâs "Rabbim! Karnımdakini azadh bir kul olarak sırf sana adadım [Sâd, 35] âyetini "Hizmet etmesi için ma'bed'e adadım" şeklinde yorumlanmıştır.

 

حدثنا أحمد بن واقد قال: حدثنا حماد، عن ثابت، عن أبي رافع، عن أبي هريرة:

 أن امرأة، أو رجلا، كانت تقم المسجد، ولا أراه إلا امرأة، فذكر حديث النبي صلى الله عليه وسلم: أنه صلى على قبره.

 

[-460-] Ebu Hureyre (r.a.)'den şöyle nakledilmiştir: "Bir adam veya bir kadın Mescid-i Nebevî'yi süpürüyordu. Rivayetin ravilerinden Ebu Râfi' 'zannımca temizleyen kişi bir hanımdı' demiş, sonra yukarıdaki (460.) hadisi anlatıp Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in onun kabrine giderek namazını kıldığını bildirmiştir."

 

 

AÇIKLAMA:     (azadlı) Bu ayetin zahirinde İmran ailesinin o gün için sorumlu olduğu şeri­ata göre çocukları bir hizmete adamanın bu ayetin zahirinden caiz olduğu anla­şılır. İmam Buhârî bu olayı anlatmak suretiyle, hizmetini görmek suretiyle ma­bede saygı göstermenin önceki ümmetlerde de dinen kabul gören bir uygulama olduğunu belirtmek istemiştir. Hatta önceki ümmetlere mensup biri, karnındaki yavrusunu mabedin hizmetine adamıştır.

 

Bu hadisin konu başlığı ile ilişkisi, kadının kendisini Mescid-i Nebevî'nin hizmetine adamasıyla kurulur. Nitekim onun bu davranışını Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem  sessiz kalarak onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ