SAHİH-İ BUHARİ

BED’UL-VAHİY

 

DEVAM-3: 3. Bâb

 

حدثنا عبدان قال: أخبرنا عبد الله قال: أخبرنا يونس عن الزهري (ح). وحدثنا بشر بن محمد قال: أخبرناعبد الله قال: أخبرنا يونس ومعمر عن الزهري نحوه قال: أخبرني عبيد الله بن عبد الله، عن ابن عباس قال: كان رسول الله صلى الله عليه وسلم أجود الناس، وكان أجود ما يكون في رمضان حين يلقاه جبريل، وكان يلقاه في كل ليلة من رمضان فيدارسه القرآن، فلرسول الله صلى الله عليه وسلم أجود بالخير من الريح المرسلة.

 

[-6-] İbni Abbas r.a.'dan şöyle rivayet edilmiştir: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanların en cömerti idi. En cömert olduğu zaman da Ramazan ayında Cebrail ile buluştuğu zamandır. Cebrail Ramazan ayının her gecesinde Nebi (s.a.v.) ile buluşarak onunla Kur'ân'ı müzâkere îderdi. Gerçekten Allah Resulü esen rüzgârdan daha cömertti.

 

 

AÇIKLAMA:     Cömertlik övülen sıfatlardandır. Cebrail'in Hz. Peygamberle Kur'ân'ı müzakere etmesinin |ıikmeti şudur: Kur'ân'ı müzakere etmek Hz. Peygamberdeki iç zenginliğini arttırarak bağlılığını yenilemiş, tazelemiştir.-İç zenginliği ise cömertliğin sebebidir. cömertlik dinde, verilmesi gereken şeyi verilmesi gereken kişiye vermek anlamına gelir. Bu, sadakadan daha geneldir. Yine Ramazan ayı hayırların yapıldığı imandır. Çünkü Allah'ın kullarına olan nimeti bu ayda diğer aylardan daha çoktur. Bu yüzden Hz. Peygamber de Allah'ın kulları hakkınaki bu kanununa uymayı tercih ediyordu. İşte vakit, bu vakitte indirilen şey, len zat ve müzakere, cömertliği arttırmıştır. Doğrusunu Allah bilir.

 

Hadiste yer alan "esen rüzgar" ifadesi, Hz. Peygamber'in cömertlik konu­mda rüzgârdan daha hızlı olduğunu ifade etmektedir. "Esen" kelimesi, rüzgârın ıhmet ile sürekli esmesi anlamında kullanılmıştır. Rüzgâr nasıl estiği şeylerin üzstüne cömertçe esiyorsa, Hz. Peygamber'in cömertliğinin de böyle kapsamlı olduğu ifade edilmektedir.

 

Hadisten Çıkartılan Sonuçlar:

 

Nevevî şöyle demiştir: Bu hadisten şu neticeler çıkarılır: * Her zaman cömert olmaya teşvik,

Ramazan'da ve iyilik ehli kimselerle birlikte bulunduğunda kişinin cömert­liğini arttırması

Salihleri ve hayır ehli kimseleri ziyaret etmek, şayet ziyaret edilen kişi bun­dan sıkılmıyorsa bunu sıkça yapmak,

 

Ramazan'da çokça Kur'ân okumak, Ramazanda Kur'ân okumanın diğer zikirlerden daha faziletli olması. Çün­kü zikir, Kur'ân okumaktan daha faziletli veya ona eşit olsaydı Hz. Peygamber onu yapardı. Şayet "Hz. Peygamber'in okumasının amacı ezberini sağlamlaştır­maktı" denilirse, deriz ki: Hz. Peygamber, Kur'ân'ı zaten ezbere biliyordu. Üstelik bunu sağlamlaştırması da bazı oturumlarla sağlanabilirdi.

 

‘‘Ramazan ayı" şeklinde bir İsim tamlamasına gerek olmaksızın sadece '"Ra­mazan" kelimesini kullanmak da mümkündür.

 

Bunlar dışında, iyi incelendiğinde bu hadisten başka sonuçlar da çıkarılabilir.

 

İbn Hacer der ki: Bu hadis Kur'ân'ın Ramazan ayında inmeye başladığını göstermektedir. Çünkü Kur'ân'ın bir defada dünya semasına indirilmesi Ibn Abbas'ın rivayet ettiği hadiste de yer aldığı gibi Ramazan ayında olmuştur. Bu yüzden Cebrail Hz. Peygamber'e her sene geliyordu ve birlikte iki Ramazan arasında indirilen Kur'ân'ı müzakere ediyorlardı. Sahih'te Hz. Fâtıma'nin rivayetinde yer aldığı üzere Hz. Peygamber'in vefat ettiği yıl Kur'ân'ı iki defa okudular. Böylelikle hadis'in bu başlık altında niçin yer aldığını soranlara cevap verilmiş olmaktadır.      Doğrusunu Allah bilir.

 

MÜSLİM HADİSİ VE İZAH İÇİN TIKLA

 

 

SONRAKİ