MECMAU

ZEVAİD

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şüpheli Şeyleri Terketmek

 

18112- Nu'man b. Beşir, ResuluHalı'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: "Sizinle, haramın arasında, helalden bir perde (engel) yapınız."

 

*Taberani uzun bir hadiste rivayet etti. Hocası Mikdam b. Davud dışındaki ravileri Sahlh'in ravileridir. O da kendisinde bulunan zayıflığa rağmen güvenilir bulunmuştur.

 

 

 

18113- Ammar b. Yasir, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: "Helal da bellidir, haram da bellidir. İkisinin arasında şüpheli şeyler vardır. Kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere dalarsa, büyük günahlara düşmesinden korkulur. Tıpkı yasak bölge çevresinde (koyunlarını) otlatan çobanın o yasak bölgede güttüklerini otlatarak sınıra yaklaşması gibi. Sürünün, koruya girmesinden korkulur. Şunu bilin ki, her bir hükümdarın bir yasak bölgesi vardır. "

 

*Ebu Ya'la rivayet etti. Ravilerden Musa b. Ubeyde metruktur.

 

 

 

18114- İbn Abbas, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: "Helalbellidir, haram da bellidir. İkisinin arasında şüpheli şeyler vardır. Kim şüpheli şeylere dalarsa, cezalandınimayı hak etmiş olur. Kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini korumuş olur. Tıpkı yasak bölge çevresinde (koyunlarını) otlatan çobanın o yasak bölgede güttüklerini otlatarak sınıra yaklaşması gibi. Sürünün, koruya girmesinden korkulur. Şunu bilin ki, her bir hükümdarın bir korusu vardır. Allah'ın korusu da haramlardır."

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden Sabık el-Cezeri'yi tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilirdir.

 

 

 

18115- Vasile b. el-Eska' anlatıyor: Hayf mescidinde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önüne çıktım, ashabı: " Geri dur ey Vasile!" dediler. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu bırakınız; o, bir şey sormak için gelmiştir" buyurdu.

 

Yaklaşıp: "Anam babam sana feda olsun ya Resulallah! Bize senden sonra amel edeceğimiz bir şey söyle" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fetvanı sana vicdanın versin" buyurdu.

 

Ben: "Bunu nasıl yapacağım?" diye sorunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fetvacılar sana fetva verse bile; seni şüpheye düşüren şeyleri bırak, şüpheye düşürmeyen şeylere yönel" buyurdu.

 

Ben: "Bunu nasıl bileceğim?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Elini kalbine koyarsın. Çünkü kalp helalde huzur bulur. Haramda ise huzursuz olur. Takva sahibi Müslüman, büyük günaha düşme korkusuyla küçük günahı terk eder. "

Ben: "Babam sana feda olsun; asabiyet (ırkçılık) nedir?" diye sordum.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kavmine zulmünde yardımcı olmaktır" buyurdu.

 

Ben: "Hırslı (haris) kimdir?" deyince ise: "Helalolmayan yoldan kazanç elde etmek isteyen kişidir" buyurdu.

 

Ben: "Vera sahibi kimdir?" diye sorduğumda ise: "Şüpheli şeylerden uzak duran kişidir" buyurdu.

 

Ben: "Mümin kimdir?" diye sorduğumda: "İnsanların, mallarında ve canlarında, ona karşı emniyette olduğu kimsedir" dedi.

 

"Müslüman kimdir?" sorusuna karşılık ise şöyle buyurdu: "Müslümanların; elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. "

Ben: "Hangi cihad daha faziletlidir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zorba idarecinin yanında hakkı söylemektir" buyurdu."

 

*Ebu Ya'la ve Taberani rivayet ettiler. Ravilerden Ubeyd b. el-Kasım metraktur.

 

 

 

18116- Vasile anlatıyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Peygamberi! Bana haber ver" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"İstersen, sana sormak için geldiğin şeyi haber vereyim; istersen sen sor" buyurdu. Ben: "Sen bana haber ver ya Resulallah! Bu benim için daha hoştur" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yakin ve şüphe hakkında sormak için geldin. " Ben: "Evet bunun için geldim" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yakin kişinin içine sinen ve gönlüne huzur veren şeydir. Fetvacılar sana fetva verse de; sen, seni şüpheye düşüren şeyi bırak; şüpheye düşürmeyen şeylere yönel. Çünkü hayır mutmain olmak; şek, ise şüphedir. Bir şeyde şüpheye düşersen onu bırak." - ve devamla yukarıdaki hadise benzer bir şey zikretti.-

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden ismail b. Abdullah el-Kindı zayıftır.

 

 

 

18117- Vabise b. Ma'bed el-Esedi bildiriyor: İyilikten ve kötülükten sormadığım bir şey bırakmamak için Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim. Geldiğimde Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etrafında bir grup Müslüman vardı. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaklaşmak için önlerine geçmeye çalıştım. Bazıları beni azarlayıp: "Ey Vabise! Resullıllah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından çekil!" dediler. Ben:

"Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına yaklaşmak istiyorum" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vabise'yi bırakınız. Yanıma yaklaş ey Vabise!" dedi. Beni, önünde duracak şekilde yanına yaklaştırdı ve: "Sen mi sorarsın; yoksa ben mi haber vereyim?" buyurdu. Ben: "Sen haber ver" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana iyilik ve kötülükten sormak için geldin" dedi. Ben: "Evet" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), parmakIarım birleştirip, onlarla göğsüme dokundu ve şöyle buyurdu:

"İyilik, kişinin içine sinen ve gönlüne rahatlık veren şeydir. Kötülük ise, insanlar yapman konusunda sana fetva verseler de içinde bir sıkıntı yaratan ve seni tereddütte bırakan şeydir."

 

*Taberani ve Ahmed de ondan daha kısa bir metinle rivayet etti. Taberani'nin iki senedinden birinin ravileri güvenilirdir.

 

 

 

18118- Ebu Umame bildiriyor: Bir kişi: "Ya Resulallah! Kötülük nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vicdanını rahatsız eden şeydir" cevabmı verdi. Adam: "İman nedir?" diye sorunca ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kimi kötülük rahatsız eder, iyilik te sevindirirse, o kişi mümindir" buyurdu.

 

*Taberani ve kısa bir metinle Ahmed de rivayet etti. Taberani'nin ravileri, Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

18119- İbn Ömer, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder:  "Seni şüpheye düşüren şeyi bırak; şüpheye düşürmeyen şeylere yönel. "

 

*Taberani M. es-Sağır'inde rivayet etti. Ravilerden Abdullah b. Ebi Ruman zayıftır.

 

 

 

18120- Rafi' b. Hadic bildiriyor: Bir gün Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdim. Yanlarında etle dolup taşmış bir tencere vardı. Etin içindeki bir yağ parçası hoşuma gitti ve onu alıp yuttum. Onun sebebiyle bir yıl rahatsız oldum. Sonra rahatsızlığımı Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildirince: "Bunda yedi kişinin hakkı vardı" buyurdu ve karnımı sıvazladı. O yağ parçasını yeşil bir kütle halinde kustum. Onu hak olarak gönderene yemin ederim ki, bu zamana kadar hiç rahatsız olmadım.

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden Ebu Umeyye el-Ensari'yi tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilir bulunmuştur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Temiz ve Helal (Lokma) Yiyenler