MECMAU

ZEVAİD

DUA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Dua Ederken Işaret Etmek ve Elleri Uzatmak

 

17323- Sehl b. Sa'd der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ne minberde, ne de başka yerde dua ederken kesinlikle ellerini uzattığını görmedim. Dua edeceği zaman ellerini omuz hizasına kaldırır ve iki parmağıyla işaret ederdi."

 

*Ahmed rivayet etti. Ravilerden Abdurrahman b. ishak ez-Zuraki el-Medeni'yi, ibn Hibban güvenilir bulmuş, Malik ve çoğunluk ise zayıf olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri güvenilirdir.

 

 

 

17324- Enes der ki: Sa'd (b. Ebi Vakkas) iki parmağıyla dua ederken, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına uğradı ve: "Birle ey Sa'd!" buyurdu.

 

*Ahmed rivayet etti. Rivayetteki tabiinin ismini vermedi. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

17325- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri iki parmağı ile dua ediyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona müdahale etti ve: "Biriyle ve sağdaki ile dua et" dedi.

 

*Ebu Ya'la rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

17326- Taberani, M. el-Evsat'ında şu lafızIa rivayet etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki parmağıyla işaret ederek dua eden birini gördü ve: "Birle, birle!" buyurdu.

 

*Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

17327- İbn Ömer bildiriyor: İbn Ömer (duada) iki parmağıyla işaret eden birini görünce, parmaklarından birini tuttu ve şöyle dedi: "Allah, tek ilahtır."

 

*Taberani mevkuf olarak rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

17328- İbn Ömer şöyle dedi: "Ellerinizi (fazla kaldırmanız) bid'attır.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini göğsünden daha yukarı kaldırmadı."

 

*Ahmed rivayet etti. Ravilerden Bişr b. Harb zayıftır.

 

 

 

17329- Ebu Said el-Hudri, avuç içlerini yere gelecek şekilde, ellerini göğüs hizasına kadar kaldırıp şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arafat'ta durmuş şöyle dua ediyordu."

 

 

 

17330- Bir rivayette ise ifade şöyledir: "Ellerinin tersini yüzüne gelecek şekilde, göğsünden yukarıda, omuzlarından aşağıda bir yerde tuttu."

 

 

 

17331- Başka bir rivayet şöyledir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arafat'ta avuçları yere dönük bir şekilde dua etti."

 

 

 

17332- Başka bir rivayet: "(Ravi) Hammad bunu rivayet ederken ellerini, avuçları yere bakacak bir şekilde tutarak tarif etti."

 

*Hepsini Ahmed rivayet etti. Ravilerden Bişr b. Harb zayıftır.

 

 

 

17333- Hallad b. es-Saib el-Ensari bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua edeceği zaman, avuç içlerini kendine doğru çevirir, bir şeyden sığınırken ise, ellerinin arkasını kendine doğru çevirirdi."

 

*Ahmed mürselolarak rivayet etti. Senedi hasendir.

 

 

 

17334- İbn Abbas der ki: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arafat'ta sanki bir yoksulu yedirir gibi ellerini göğüs hizasına kaldırınış bir şekilde dua ederken gördüm."

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Ravilerden Hüseyn b. Abdullah b. Ubeydillah zayıftır.

 

 

 

17335- Hz. Aişe der ki: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), o kadar uzun müddet elini kaldırıp dua ederdi ki; ben usanırdım."

 

*Ahmed üç isnadla rivayet etti. Hepsinin ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

17336- Ebu Berze el-Eslemı der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), dua ederken ellerini o kadar kaldırdı ki; koltuk altının beyazlığı göründü."

 

*Ebu Ya'la rivayet etti. Ebu Berze'nin ravisi olan Ebu Hilal'i tanımıyorum. Yezıd b. Ebi Ziyad hakkında ihtilaf vardır. Diğer ravileri güvenilirdir. 

 

 

 

17337- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), dua ederken ellerini o kadar kaldırdı ki; koltuk altının beyazlığı göründü."

 

*Bezzar, hocası Muhammed b. Yezid'den rivayet etti. Onu tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilirdir. 

 

 

 

17338- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arafat'ta ellerini kaldırarak dua etti. Sahabe: "Yakarış halinde" dediler. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesi kaçmak isteyince, elinin birini dua için açıp, diğeriyle deveyi tuttu.

 

*Bezzar ve şu ifadelerle Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayette bulundu: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırınca devenin yuları düştü. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yuları eline alıp öyle kaldırdı." Ayrıca: "Sahabe: "Bu, (Allah'a) yalvarma ve boyun eğmedir" dediler.

Bezzar'ın, güvenilir bir ravi olan Ahmed b. Yahya es-Sufi dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. Fakat A'meş, Enes'ten hadis dinlememiştir.

 

 

 

17339- Yezıd b. Amir bildiriyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir grupla geldi ve Murayta'ya varmadan Karn denilen yerde durdu, ellerini kaldırıp kıbleye dönerek dua etti.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Ravilerden, Ebu'I-Harıf es-Sivai Ubeyd b. Sa'd'ı tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilirdir.

 

 

 

17340- İbn Ömer, Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: "Rabbiniz Hayiy (utangaçtır), Kerım'dir. KuLu dua ederek kendisine elini kaldırdığı zaman O, elleri boş çevirmekten haya eder. (utanır) Biriniz ellerini kaldırdığında üç defa şöyle desin: ‘‘Ey Hayy ve Kayyum olan Allahım! Senden başka ilah yoktur. Ey Merhametlilerin en merhametlisi!’‘ Duasını bitirdiği zaman hayrı yüzüne boşaltsın (elleriyle yüzünü mesh etsin) .

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden Carud b. Yezıd metruktur.

 

 

 

17341- Selman, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: "Avuçlarını açıp, Allah'tan bir şey isteyen hiçbir topluluk yoktur ki, Allah, onların istediklerini ellerine koymasın. "

 

*Selman'ın, Sünen'de bundan başka bir hadisi vardır.

Taberani rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

17342- Halid b. el-VelId, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinin darlığından şikayet etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ellerini gökyüzüne kaldır ve Allah'tan genişlik dile" buyurdu.

 

*Taberani iki isnadla rivayet etti. Senetlerden biri hasendir.

 

 

 

17343- Hallad b. es-Saib, babasından nakleder: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua edeceği zaman ellerini yüzüne götürürdü."

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden Hafs b. Haşim b. Utbe meçhuldür.

 

 

 

17344- Cerır der ki: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta vakfe yaparken gördüm. Ridasını koltuğunun altına almış, ellerini başının hizasını geçmeyecek şekilde kaldırmış, adaleleri titriyordu."

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden Muhammed b. Ubeydillah el-Arzamı zayıftır.

 

 

 

17345- Muhammed b. Ebi Yahya bildiriyor: Abdullah b. ez-Zübeyr, bir adamı namazdayken ellerini kaldırmış dua ederken gördü. Adam, namazı bitirince, İbnu'z-Zübeyr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirmeden dua için ellerini kaldırmazdı" dedi.

 

*Taberani rivayet etti ve Muhammed b. Ebi Yahya'yı "Muhammed b. Ebi Yahya elEslemı olarak verdi. Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

17346- Ebu Bekre, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: "Allah'tan, avuçlarınızın içiyle isteyiniz, ellerinizin tersiyle istemeyiniz."

 

*Taberani rivayet etti. Güvenilir bir ravi olan Ammar b. Halid el-Vasıtı dışındaki Sahih'in ravileridir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Duaya Amın Demek