MECMAU

ZEVAİD

DUA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yanında Anıldığı Halde Ona Salavat Getirmeyenler

 

17307- Hüseyn b. Ali, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: "Yanında anıldığım halde bana salavat getirmeyi unutan, cennetin yolunu unutmuş olur."

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden Beşır b. Muhammed el-Kindı zayıftır.

 

 

 

17308- Hüseyn b. Ali, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: "Asıl cimri, yanında anıldığım halde bana salavat getirmeyendir. "

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden Abdulhamıd el-Hımmanı zayıftır, ama bundan önceki hadis bunu güçlendirmektedir. Allah en doğrusunu bilir.

 

 

 

17309- Ammar b. Yasir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp üç defa "Amın" dedi. Minberden indiği zaman sebebi sorulunca şöyle buyurdu: "Cibrıl gelip ‘‘Ramazana yetiştiği halde affedilmeyen kişinin burnu yerde sürünsün, Amin de’‘ dedi. Ben: ‘‘Amın’‘ dedim. Cibril şöyle devam etti: ‘‘Anne babasına yetişip Cennete giremeyen kişinin burnu yerde sürünsün; Amin de’‘ dedi. Ben de: ‘‘Amın’‘ dedim. Sonra Cibril şöyle dedi: ‘‘Yanında anıldığın halde sana salavat getirmeyen kişi de (Allah'ın rahmetinden) uzak olsun, Amin de’‘ dedi. Ben de: ‘‘Amın’‘ dedim.

 

*Bezzar rivayet etti. Ravilerden tanımadıklarım vardır.

 

 

 

17310- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), minbere çıktı ve üç defa: "Amın" dedi. Sonra devamla yukarıdaki hadisi zikretti.

 

*Bezzar böyle rivayet etti. Ravilerden Cariye b. Herim el-Fukaymı zayıftır.

 

 

 

17311- Ammar b. Yasir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp üç defa: "Amın" dedi ve şöyle devam etti: "Kim Ramazana yetişir de, mağfiret edilmezse Allah, onu (rahmetinden) uzaklaştırsın. Amin deyiniz. Kim anne babasına veya birisine yetişir de mağfiret edilmezse Allah, onu (rahmetinden) uzaklaştırsın. Amin deyiniz. yanında anıldığım halde bana salavat getirmeyen kişiyi de, Allah (rahmetinden) uzaklaştırsın. Amin deyiniz."

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden tanımadıklarım vardır.

 

 

 

17312- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberdeyken üç defa: "Amın" dedi. Sebebi sorulunca şöyle buyurdu: "Cibrıl bana gelip: ‘‘ yanında anıldığın halde sana salavat getirmeyen kişiyi, . Allah (rahmetinden) uzaklaştırsın. Amın de’‘ dedi. Ben de ‘‘Amın’‘ dedim.

Cibril şöyle devam etti: ‘‘Kim anne babasına veya birisine yetişir de mağfiret edilmezse Allah, onu (rahmetinden) uzaklaştırsın. Amın de’‘ dedi. Ben de ‘‘Amın’‘ dedim.

Sonra şöyle dedi: "Kim Ramazana yetişir de mağfiret edilmezse Allah, onu (rahmetinden) uzaklaştırsın. Amın de’‘ dedi. Ben de ‘‘Amın’‘ dedim."

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden Yezıd b. Ebi Ziyad hakkında ihtilaf vardır. Diğer ravileri güvenilirdir.

 

 

 

17313- İbn Abbas anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp üç defa Amin dedikten sonra: "Neden Amin dediğimi biliyor musunuz?" diye sordu. Sahabe: ''Allah ve Resulü daha iyi bilir" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

 

"Cibril bana gelip: ‘‘Yanında anıldığın halde sana salavat getirmeyen kişi, ateşe girsin, Allah onu (rahmetinden) uzaklaştırsın ve onu mahvetsin. Amin de’‘ dedi. Ben de ‘‘Amin’‘ dedim. Kim anne babasına veya birisine yetişir de mağfiret edilmezse, ateşe girsinı Allah (rahmetinden) uzaklaştırsın ve onu mahvetsin. Amın de’‘ dedi. Ben de ‘‘Amin’‘ dedim. Kim Ramazana yetişir de, mağfiret edilmezse, ateşe girsin. Allahı onu (rahmetinden) uzaklaştırsın ve onu mahvetsin. Amın de’‘ dedi. Ben de ‘‘Amin’‘ dedim. ''

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden ishak b. Abdullah b. Keysan zayıftır.

 

 

 

17314- Abdullah b. el-Hlris b. Cez' ez-Zübeydi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girip minbere çıktı ve üç defa: "Amın" dedi. Minberden indiği zaman sahabe: "Ya Resulallah! Daha önce yapmadığın bir şeyi yaptığını gördük!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "CibrÜ, minberin ilk basamağında bana göründü ve şöyle dedi: ‘‘Ey Muhammed! Kim anne babasına veya birisine yetişir de mağfiret edilmezse Allah, onu (rahmetinden) uzaklaştırsın.’‘ Ben de: ‘‘Amın’‘ dedim. 

İkinci basamakta: ‘‘Kim Ramazana yetişir de, mağfiret edilmezse Allah, onu (rahmetinden) uzaklaştırsın’‘ dedi. Ben de ‘‘Amın’‘ dedim.

Üçüncü basamak ta da bana görünüp şöyle dedi: ‘‘Yanında anıldığın halde sana salavat getirmeyen kişiyi, Allah (rahmetinden) uzaklaştırsın’‘ dedi. Ben de ‘‘Amın’‘ dedim."

 

*Taberani buna benzer bir rivayette bulundu. Ravilerden tanımadıklarım vardır.

 

 

 

17315- Cabir b. Semure bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp üç defa: "Amın" dedi. Minberden inince, sebebi sorulduğu zaman şöyle dedi: "Cibrıl gelip: ‘‘Ramazana yetiştiği halde affedilmeyen kişinin burnu yerde sürünsün, Amin de’‘ dedi. Ben: ‘‘Amın’‘ dedim. Sonra Cibril şöyle dedi: ‘‘Yanında anıldığın halde sana salavat getinneyen kişinin burnu yerde sürünsün, Amin de’‘ dedi. Ben de: ‘‘Amın’‘ dedim. Cibrıl şöyle devam etti: ‘‘Anne babasına veya birine yetişip Cennete giremeyen kişinin burnu yerde sürünsün; Amin de’‘ dedi. Ben de: ‘‘Amın’‘ dedim."

 

*Bezzar, hocası Muhammed b. Cevvan'dan rivayet etti. Onu tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilir bulunmuştur. Kays b. er-Rabı hakkında ihtilaf vardır.

 

 

 

17316- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberin birinci basamağına çıktı ve: "Amin" dedi. İkinci basamağa çıkınca yine: "Amin" dedi. Üçüncü basamakta da yine: "Amin" deyip sonra oturdu. Sahabe: "Ya Resulallah! Neden Amin dedin?" diye sorunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cibril gelip: ‘‘Yanında anıldığın halde sana salavat getirmeyen kişinin burnu yerde sürünsün’‘ dedi. Ben: ‘‘Amın’‘ dedim. Cibrıl: ‘‘Anne babasının birine veya ikisine yetişip te Cennete giremeyen kişinin burnu yerde sürünsün’‘ dedi. Ben de: ‘‘Amin’‘ dedim. Cibrıl şöyle devam etti: ‘‘Ramazana yetiştiği halde affedilmeyen kişinin burnu yerde sürünsün, Amin de’‘ Ben de: ‘‘Amın’‘ dedim."

 

*Bezzar rivayet etti. Ravilerden Seleme b. Verdan zayıftır. Bezzar onun salih olduğunu söyledi. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

17317- Ka'b b. Ucre der ki: Bir gün, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıktı ve birinci basamağa gelince: "Amin" dedi. İkinci basamağa gelince yine: "Amin" dedi. Üçüncü basamağa çıkınca yine: "Amin" dedi. Minberden inip yanımıza gelince: "Ya Resulallah! Bugün, daha önce senden duymadığımız şeyleri söylediğini duyduk" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim dediğimi duydunuz mu?" diye sorunca, sahabe: "Evet" karşılığını verdi.

 

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Minberin basamaklarına gelince, Cibril bana göründü ve: ‘‘Kim, anne babasına veya birine, ihtiyarlıkları döneminde yetişir de Cennete girmezse, (Allah'ın rahmetinden) uzaklaşsın’‘ dedi. Ben de: ‘‘Amin’‘ dedim.

 

Cibril: ‘‘Yanında anıldığın halde sana salavat getirmeyen, (Allah'ın rahmetinden) uzaklaşsın’‘ dedi. Ben de: ‘‘Amin’‘ dedim.

 

Cibril: ‘‘Kim Ramazana yetişirde, affedilmezse, (Allah'ın rahmetinden) uzaklaşsın’‘ dedi. Ben de: ‘‘Amin’‘ dedim."

 

*Taberani rivayet etti. Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

17318- Malik b. Huveyris bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberin ilk basamağına çıkıp "Amin" dedi. Bir basamağa daha çıkıp yine: "Amin" dedi. Üçüncü basamağa çıkınca yine: "Amin" deyip şöyle devam etti: "Cibril gelip şöyle dedi: ‘‘Ey Muhammed! Anne babasına veya birine yetişip cehenneme giren kişiyi, Allah (rahmetinden) uzaklaştırsın. Amın, de’‘ Ben de: ‘‘Amin’‘ dedim. Cibrıl şöyle devam etti: ‘‘Kim Ramazama yetişip affedilmezse, Allah onu (rahmetinden) uzaklaştırsın. Amın, de’‘ Ben de: ‘‘Amin’‘ dedim. Yanında anıldığın halde, sana salavAat getirmeyen kişiyi de, Allah (rahmetinden) uzaklaştırsın. Amın, de’‘ Ben de: ‘‘Amin’‘ dedim."

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden imran b. Eban'ı, ibn Hibban güvenilir bulmuş, birden çok kişi de zayıf olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri güvenilirdir.

ibn Hibban, bu hadisi, Sahih'inde aynı tarikle rivayet etti.

 

 

 

17319- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp üç defa: "Amın" dedi. Sahabe: "Ya Resulallah! Daha önce böyle demiyordun" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cibril, bana şöyle dedi: ‘‘Ramazana yetiştiği halde affedilmeyenin, burnu yerde sürünsün. Anne babasına veya birine yetiştiği halde Cennete giremeyen kulun, burnu yerde sürünsün.’‘ Cibril sonra şöyle dedi: ‘‘Yanında anıldığın halde, sana salavat getirmeyen kulun - veya kişinin - burnu yerde sürünsün.’‘ Ben de: ‘‘Amın’‘ dedim."

 

*Sahih'te, anne babaya iyilik ile ilgili bölümü metin olarak yer almıştır.

Bezzar rivayet etti. Ravilerden Kesır b. Zeyd el-Eslemı'yi bazıları güvenilir bulmuş, ama kendisinde zayıflık vardır. Diğer ravileri güvenilirdir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Başkasına Salavat Getirmek