MECMAU

ZEVAİD

ZİKİR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sabah, Akşam ve Ikindi Namazından Sonra Yapılacak Dualar

 

16936- Ebu Umame, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: "Oturup, güneş çıkana kadar Allah'ı zikretmem, tekbir getirmem, hamd etmem, tesbih etmem ve tehlil etmem, benim için, İsmail'in oğullarından iki kişiyi (veya daha çoğunu) azad etmemden daha sevimlidir.

İkindiden sonra, güneş batana kadar bunları yapmam ise, İsmail'in oğullarından dört kişiyi azad etmemden daha sevimlidir. "

 

 

 

16937- Bir rivayette ise ifade şöyledir: "Tan ağarmasındanı güneşin doğuşuna kadar, Allah'ı tekbir, tehlil, tesbih etmem, İsmail'in oğullarından dört kişiyi azad etmemden daha sevgilidir.

İkindi namazından, güneşin batışına kadar, Allahlı zikretmem, İsmail'in oğullarından şu kadar kişiyi azad etmemden daha sevgilidir. "

 

*Bunun tümünü Ahmed rivayet etti. Taberani de ikinci rivayetin metnine yakın ifadelerle rivayette bulundu. ikisinin de senedi hasendir.

 

 

 

16938- Ebu Umame, Resulunah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: IlKim, sabah namazını cemaatle kılar ve oturarak güneş çıkana kadar Allah'ı zikreder, sonra kalkıp iki rekat namaz kılarsa, (mescitten) bir hac ve umre sevabıyla döner."

 

*Taberani rivayet etti. Senedi ceyyiddir.

 

 

 

16939- Ebu Umame ve Utbe b. Abd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim, sabah namazını, bir mescitte cemaatle kılar, sonra mescitte oturarak kuşluk vaktine kadar Allah'ı zikrederse, ona makbul tam bir hac ve umre sevabı gibi sevap yazılır" buyurdu.

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden Ahvas b. Hakım'i İcli ve başkaları güvenilir bulmuş, bazıları ise zayıf olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri güvenilirdir. Bazılarında zararı olmayacak kadar ihtilaf vardır.

 

 

 

16940- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), sabah namazını kıldığı zaman, namaz kılması mümkün olana kadar yerinden kalkmazdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (bu konuda): "Kim, sabah namazını kılar, kerahet vakti çıkana kadar yerinde oturursa bu, onun için makbul tam bir hac ve umre gibidir" buyurdu

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Ravilerden Fadl b. Muvaffak'ı ibn Hibban güvenilir bulmuş, Ebu Hatim er-Razı ise hadisinin zayıf olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri güvenilirdir.

 

 

 

16941- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dediğini duydum: "Bir kimse sabah namazını kıldıktan sonra, yerinde oturup dünya işlerinden hiçbir şey karıştırmaksızın kuşluk vaktine kadar Allah'ı zikreder ve dört rekat kuşluk namazı kılarsa, anasından doğduğu günkü gibi günahından çıkar ve hiç günah işlememiş gibi olur."

 

*Ebu Ya'la ve yakın metinle Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayette bulundu.

Ravilerden Tayyib b. Selman'ı, ibn Hibban güvenilir bulmuş, Darakutnı ise zayıf olduğunu söylemiştir. Ebu Ya'la'nın diğer ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

16942- Enes b. Malik, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: "Kim ikindi namazını kılıp, hayır kazanmak maksadıyla akşama kadar oturursa, İsmail'in oğullarından sekiz kişiyi azad etmiş olan kişiden daha çok sevap alır."

 

*Derim ki: Tirmizı ve Ebu Davud'un kitaplarında bundan başka bir hadis vardır. *" Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etti.

 

 

 

16943- Ebu Ya'la'da bulunan bir rivayet ise şöyledir: "Sabah namazından güneş çıkana kadar, Allah'ı zikreden bir toplulukla oturmam, benim için, güneşin üzerine doğduğu her şeyden daha sevimlidir."

 

*Ahmed'in rivayetinde Yezıd er-Rakkaşı yoktur.

Ebu Ya'la, Mu'alla b. Ziyad kanalıyla Yezıd er-Rakkaşı'den rivayet etti. Çoğunluk, Yezıd'in zayıf olduğunu söylemiş, ama güvenilir olduğunu söyleyenler de vardır.

 

 

 

16944- Enes, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: "Sabah namazından, güneş çıkana kadar, Allah'ı zikreden bir toplulukla oturmam, benim için, her biri için on iki bin dirhem vererek Hz. İsmail evladından dört köleyi azad etmemden daha hoştur. İkindi namazından sonra güneş batıncaya kadar Allah'ı zikreden cemaatle birlikte oturmam, bana her biri için on iki bin dirhem vererek Hz. İsmail evladından dört köleyi azad etmemden daha hoştur."

 

*Ebu Davud muhtasar bir şekilde rivayet etti.

Ebu Ya'la rivayet etti. Ravilerden Muhtesib Ebu Aid'i, ibn Hibban güvenilir bulmuş, başkaları ise zayıf olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri güvenilirdir.

 

 

 

16945- Muaz b. Enes, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: "Sabah namazını kılıp, güneş doğana kadar oturarak Allah'ı zikreden kişiye Cennet vacip olur."

 

*Ebu Davud, "Cennet ona vacip olur" kısmını muhtasar olarak rivayet etti.

Ebu Ya'la rivayet etti. Ravilerden Zebban b. Faid'i çoğunluk zayıf bulmuş, Ebu Hatim ise, hadislerinin uygun olduğunu söylemiştir. Diğer ravilerin hadisleri hasendir.

 

 

 

16946- Sehl b. Sa'd es-Saidı, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: "Sabaha (namazına) yetişip, oturarak güneş çıkana kadar Allah'ı zikretmem, benim için güneş çıkana kadar Allah yolunda savaşa çıkacak atları hazırlamamdan daha sevimlidir."

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ında değişik isnadlarla rivayet etti. isnadları zayıftır. Bazılarında Muhammed b. Humeyd, bazılarında ise Mikdam b. Davud ve başkaları vardır ve hepsi zayıftır.

 

 

 

16947- Abbas b. Abdilmuttalib, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildiriyor: "Sabah namazından, güneşin doğuşuna kadar oturmam (ve Allah'ı zikretmem), benim için Hz. İsmail evladından dört köleyi azad etmemden daha sevgilidir."

 

*Bezzar ve şu ifade ile Taberani rivayet etti: "Sabah namazını kılıp güneşin doğuşuna kadar, Allah'ı zikretmem, benim için güneş çıkana kadar Allah yolunda savaşa çıkacak atları hazırlamamdan daha sevimlidir. "

Senetlerindeki Muhammed b. Ebi Humeyd zayıftır.

 

 

 

16948- Hasan b. Ali der ki: Dedem Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dediğini duydum: "Kim, sabah namazını kılıp sonra oturarak gÜneşin doğuşuna kadar Allah'ı zikrederse, bu hareketi, kendisi için cehennemle arasında perde olur,"

 

*Taberani, M. es-Sağır ve el-Mu'cemu'f-evsat'ında rivayet etti. Ravilerden Hasan b.

Ebı Cafer el-Cefri ezber yönünden zayıftır. Ama kendisi dürüsttür. Diğer ravileri Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

16949- Umeyr b. el-Me'mum bildiriyor: Amcam kızı ve Hasan b.

Ali'nin hanımı olan birini ziyaret etmek için Medine'ye gittim. Sabah namazını, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'inde Hasan b. Ali'yle beraber kıldım. İbnu'z-Zübeyr de ziyafet vermişti. İbnu'z-Zübeyr'in gönderdiği elçi gelip: "Ey Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) torunu! İbnu'z-Zübeyr ziyafet verdi ve beni sana gönderdi" dedi.

Hasan, bana dönüp: "Güneş doğdu mu?" diye sordu. Ben:

"Zannedersem doğdu" diye cevap verince, Hasan: "Güneşi yerinden çıkaran Allah'a hamd olsun" deyip şöyle devam etti: "Babamın ve dedemin yani Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dediklerini duydum: "Kim sabah namazını kılar, sonra güneş doğana kadar oturup Allah'ı zikrederse, Allah, cehennemle kendisi arasında bir perde yapar."

Hasan sonra şöyle dedi: "Kalkın ve İbnu'z-Zübeyr'in davetine icabet edin." İbnu'z-Zübeyr'in kapısının yanına gelince, İbnu'z-Zübeyr onu kapıda karşılayıp: "Ey Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oğlu! Bu gün yanıma gelmekte geciktin" deyince, Hasan: "Ben oruçlu olduğum halde davetinize icabet ettim" dedi. İbnu'z-Zübeyr: "Yemeğimize buyurun" deyince, Hasan b. Ali: "Babam ve Dedem'in- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem)- şöyle dediğini duydum: "Oruçlunun ziyafeti; koku sürmesi, sakalım düzeltmesi elbiselerine güzel kokular sürmesidir" dedi.

(Umeyr) dedi ki: Hasan'a: "Bana söylediğin hadisi tekrar et" dediğimde şöyle dedi: "Babam ve Dedem'i yani Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derken duydum: "Mescide devam eden kişi muhkem bir ayetle veya, kendisini bekleyen bir rahmetle ya da yeni öğreneceği bir şeyle veya hidayetini arttıracak veya onu kötülükten uzaklaştıracak bir sözle karşılaşır. Ya da Allah korkusundan veya utancından günahları bırakır."

 

*Bezzar rivayet etti. Ravilerden Sa'd b. Tarıf el-Hazza metruktur.

 

 

 

16950- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, İbn Mes'ud, Muaz b. Cebel ve Nu'aym b. Selam beraber oturmuşken, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) göndermiş olduğu bir müfrezeden bir elçi geldi. Ebu Bekr: "Ya Resulallah! Bundan daha hızlı dönen ve çok ganimet getiren bir heyet görmedik" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ebu Bekr! Sana daha hızlı dönen ve daha güzel ganimetler getiren bir şeyi söyleyeyim mi? Sabah namazını cemaatle kılıp güneşin doğuşuna kadar Allah'ı zikretmektir" buyurdu.

 

*Bezzar rivayet etti. Ravilerden ibn Alkame'nin azatlısı Humeyd zayıftır.

 

 

 

16951- Ata b. es-Saib bildiriyor: Sabah namazını kılmış mescitte oturmakta olan Ebu Abdirrahman es-Sülemi'nin yanına girdim ve: "Eğer yatağına gitseydin senin için daha güzelolurdu" dedim. Bana şöyle dedi: Hz. Ali'nin, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle naklettiğini duydum:

"Kim, sabah namazını kılıp, namazgahında oturursa, melekler onun için şöyle dua ederler: ‘‘Allahım! Ona mağfiret et. Allahım! Ona rahmet et’‘ Kim oturup namaz vaktinin gelmesini beklerse, melekler ona da şöyle dua eder: ‘‘Allahım! Ona mağfiret et. Allahım! Ona rahmet et.'' "

 

*Bezzar rivayet etti. Ata b. es-Saib'in ahir ömründe ezberi bozulmuştur.

 

 

 

16952- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra, oturup güneşin doğuşuna kadar Allah'ı zikrederdi."

 

*Derim ki; Sahih'te, Allah', zikreder şeklinde değildir.

Taberani, M. es-Sağır'inde rivayet etti. Ravileri güvenilirdir. 

 

 

 

16953- Mudrik b. Avf bildiriyor: Sabah namazını kılıp oturan Bilal'e uğradım ve: "Ey Ebu Abdillah! Neden oturuyorsun?" diye sordum. Bilal: "Güneşin doğuşunu bekliyorum" dedi.

 

*Taberani rivayet etti. Mudrik b. Avf el-Beceli dışındaki ravileri Sahıh'in ravileridir. O da güvenilirdir.

 

 

 

16954- İbrahim en-Nehai der ki: İbn Mes'ud'u gören birisi bana anlattı: "İbn Mes'ud, sabah namazını kılıp oturdu. Öğle ezanı okunana kadar namaz kılmak için kalkmadı. Ezan okununca, kalkıp dört rekat namaz kıldı."

 

*Taberani rivayet etti. ibrahım'in hocasını tanımıyorum. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Sabah ve Akşam Namazından Sonra Söylenecek Dualar