MECMAU

ZEVAİD

BİRR VE SILA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Komşu Hakkı ve Komşuya Iyi Davranma

 

13535. Ebu Umame dedi ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) komşuya çok iyi davranmayı tavsiye ettiğini işittim; öyle ki komşuyu komşuya varis kılacak zannettim.

 

*Ahmed ve benzer metinle Taberani rivayet etmiştir. Bakiyye, hadisi tahdis yoluyla aldığını açıklamıştır, bu yüzden hasen hadistir.

 

 

 

13536. Cabir b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Komşular üçtür: Bir hakkı olan komşu ki bu, komşuların en altıdır; iki hakkı olan komşu ve üç hakkı olan komşu ... Bir hakkı olan komşu; akrabalığı olmayan müşrik komşudur. Onun yalnız komşuluk hakkı vardır. İki hakkı olana gelince bu, Müslüman komşudur ki onun bir Müslümanlık hakkı, bir de komşuluk hakkı vardır. Üç hakkı olana gelince; bu, akraba olan Müslüman komşudur. Onun MÜslümanlık hakkı, komşuluk hakkı, bir de akrabalık hakkı vardır" buyurdu.

 

*Bunu hocası Abdullah b. Muhammed el-Harisı'den Bezzar rivayet etmiştir. Bu ravi, hadis uyduran biridir.

 

 

 

13537. Said b. Zeyd dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Komşunun hakkı vardır" buyurdu.

 

*Bezzar rivayet etmiştir. Senedinde ibrahım b. ismail b. Mücemmi' vardır ki zayıf bir ravidir.

 

 

 

13538. Ensar'dan bir kişi anlatıyor: Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gitmek üzere ailemle yola çıktım. Onu ayakta buldum, bir adam da ona yönelmişti. (Konuştukları) bir meseleleri var diye düşündüm ve oturup bekledim. And olsun Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o kadar ayakta kaldı ki uzun uzadıya ayakta kalışına ağıt yakmaya başladım. Sonra adam onu bıraktı. Ayağa kalkıp dedim ki: "Ya Resulallah! Bu adam seni o kadar ayakta tuttu ki uzun uzadıya ayakta kalışına ağıt yakmaya başladım." Buyurdu ki: "Bunun kim olduğunu biliyor musun?" "Hayır" dedim. "Bu, Cibril! dir. Bana komşuya iyi davranmayı o kadar tavsiye etti ki, komşuyu komşuya varis kılacak zannettim. Eğer sen ona selam verseydin mutlaka senin selamını alırdı" buyurdu.

 

*Ahmed rivayet etmiştir. Ricali Sahih ricalidir.

 

 

 

13539. Muhammed b. Mesleme dedi ki: Safa'dan geçerken baktım ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada yanağını bir adama dayamış bir halde duruyor. Çok geçmeden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana seslenerek: "Ey Muhammed b. Mesleme! Selam vermene mani olan nedir?" diye sordu. Muhammed b. Mesleme dedi ki: "Ya Resulallah! İnsanlardan kimseye yapmadığın bir şeyi bu adama yaptığını gördüm ve senin sözünü kesmek istemedim. O kimdi, ya Resulallah" (dedim) Buyurdu ki: "O, Cibril idi." "Ne dedi?" diye sordu. "Bana komşuya iyi davranmayı öyle tavsiye etti ki, komşunun komşuya varis olacağını emredecek sandım" buyurdu.

 

*Taberani rivayet etmiştir. Senedinde Abbad b. Musa es-Sa'dı vardır ki ibn Ebi Hatim onun adını Abbad b. Mu'nis olarak vermiştir. Ondan iki kişi rivayette bulunmuştur. Buradaki ibn Mu'nis dışındaki ravileri, güvenilir ravilerdir ki, onu tanımıyorum.

 

 

 

13540. Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cebrail (aleyhisselfun) ile cenaze namazı kılınan yerde namaz kılarken bir adam geldi. Adam: "Ya Resulallah! Bu yanında gördüğüm adam kimdir?" diye sordu. Hz. Peygamber: "Onu gördün mü?" dedi. Adam: "Evet" deyince; "And olsun ki sen çok hayır gördün! Bu, Cebrail'dir. Bana komşuya iyi davranmayı o kadar tavsiye etti ki komşuyu komşuya varis kılacak zannettim" buyurdu.

 

*Bezzar rivayet etmiştir. Senedinde Fadl b. Mübeşşir vardır ki ibn Hibban onu güvenilir sayarken başkaları zayıf görmüştür. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

13541. Ebu Hureyre, Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cebrail bana komşuya iyi davranmayı o kadar tavsiye etti ki, komşuyu komşuya varis kılacak zannettim" dediğini bildiriyor.

 

*Bezzar rivayet etmiştir. Senedinde Davud b. Ferahic vardır ki kendisinde zayıflık olmakla birlikte güvenilir bir ravidir. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

13542. Enes dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cebrail bana komşuya iyi davranmayı o kadar tavsiye etti ki, komşuyu komşuya varis kılacak zannettim" buyurdu.

 

*Bezzar rivayet etmiştir. Senedinde Muhammed b. Sabit b. Eslem vardır ki zayıf bir ravidir.

 

 

 

13543. Zeyd b. Sabit, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "And olsun Cebrail bana komşuya iyi davranmayı o kadar tavsiye etti ki komşuyu komşuya varis kılacak zannettim" buyurduğunu haber vermiştir.

 

*Bu hadisi el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Senedinde Muttalib b. Abdullah b. Hantab vardır ki kendisinde zayıflık olmakla birlikte güvenilir bir ravidir. Diğer ravileri, Sahih ricalidir.

 

 

 

13544. Ebu Umame dedi ki: Veda haccında Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kulağı kesik devesi üzerinde konuşurken dinledim; "Size komşuya iyi davranmayı tavsiye ederim" diyordu. Bunu o kadar söyledi ki kendi kendime "Komşuyu komşuya varis kılacak" dedim.

 

*Taberani rivayet etmiştir. isnadı ceyyiddir.

 

 

 

13545. Muaviye b. Hayde bildiriyor: "Ya Resulallah! Komşumun benim üzerimdeki hakkı nedir?" diye sordum. "Hastalandığında onu ziyaret edersin, öldüğünde cenazesine katılırsın, borç istediğinde borç verirsin, muhtaç olduğunda gizlersin, bir hayra kavuşunca tebrik edersin, başına bir felaket gelince teselli edersin, binanı onun binasından yukarıya yükseltip rüzgarını enegellemezsin, -yemekten ona verme durumu hariç- tencerenin kokusuyla onu rahatsız etmezsin" buyurdu.

 

*Taberani rivayet etmiştir. Senedinde Ebu Bekir el-Hüzeli vardır ki zayıf bir ravidir.

 

 

 

13546. Cabir dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri tencereyi ocağa koyduğunda yemeğin suyunu fazla koysun ve sonra ondan komşusuna da versin" buyurdu.

 

*Bu hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Senedinde A'meş'in yol göstereni Ubeydullah b. Said vardır ki ibn Hibban onu güvenilir görürken başkaları zayıf addetmiştir. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

13547. Esma binti Ebi Bekir anlatıyor: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Nadir yurdunda Ebu Seleme ve Zübeyir'e verdiği arazideydim. Zübeyir, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktı. Bizim bir Yahudi komşumuz vardı, o bir koyun kesip pişirdi. Ben bunun kokusunu aldım. Etin kokusu öylesine içeri girmişti ki daha önce hiçbir şeyden bu kadar koku gelmemişti. Ben o sırada Hatice adındaki kızıma hamileydim. Sabredemeyip evden çıktım ve ateş almak üzere komşunun hanımına gittim. Belki etten bana yedirir diye ümit ettim. Aslında ateşe ihtiyacım yoktu. Etin kokusunu iyice alınca daha kötü oldum ve ateşi söndürdüm. Sonra aynı şekilde ateş almak üzere ikinci defa gittim, sonra üçüncüye gittim. Bu durumumu görünce oturup ağladım ve Allah'a dua ettim. Sonunda Yahudi kadının kocası geldi ve: "Eve biri mi girdi?" diye sordu. Kadın: "Hayır, yalnız Arap kadın ateş almaya geldi" dedi. Adam da dedi ki: "O kadına bundan vermeden asla yemem!" Bunun üzerine kadın bana bir kepçe (yemek) gönderdi. Yeryüzünde o yemekten daha çok hoşuma giden bir şeyolmamıştır."

 

*Taberani rivayet etmiştir. Senedinde ibn Lehia vardır ki hadisi hasen biridir. Diğer ravileri. Sahıh ravileridir.

 

 

 

13548. Müminlerin annesi Hz. Aişe diyor ki: "Ya Resulallah! Benim iki komşum bulunuyor, birinin kapısı benim kapımın karşısında; diğeri de kapımdan uzakta. Ancak duvar itibariyle o daha yakın. Ben (iyiliğe öncelikle) hangisinden başlayayım?" Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kapısı senin kapının karşısında olandan başla" buyurdu.

 

*Ben derim ki: Bu hadis, başka ifadelerle Sahih'te mevcuttur.

Bunu Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Anlatım Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani'ye aittir. Senedinde Avbed b. Ebi imran vardır ki metruk bir ravidir.

 

 

 

13549. Muaviye b. Hayde dedi ki: Ben: "Ya Resulallah! Benim iki komşum var; bunların hangisine hediye vereyim?" diye sordum. "Kapısı sana daha yakın olana" buyurdu.

 

*Taberani rivayet etmiştir. Senedinde Mes'ade b. el-Yesa' vardır ki hadis uyduran bir ravidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Komşuya Ikram