MECMAU

ZEVAİD

EDEB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ifade Tarzına Dikkat Etmek ve Şatafatlı Konuşmamak

 

13280. Muaviye dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiir okurmuş gibi konuşan ve edebiyat parçalayan kimselere lanet etmiştir.

 

*Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde Cabir el-Cu'fi vardır ki zayıf bir ravidir.

 

 

 

13281. Ömer b. Sa'd -yani İbn Ebi Vakkas- anlatıyor: Benim babam Sa'd ile bir işim vardı -diğer rivayette ravi Mucemmi' der ki- Ömer b. Sa'd'ın babasından bir isteği vardı. Onun huzurunda bir konuşma yaptı. Bu konuşması bazı insanların muhteşem sözlerinden seçilmişti. Sa'd daha önce onun böyle bir konuşmasını işitmemişti. Konuşmasını bitirince: "Sevgili oğlum, konuşmam bitirdin mi?" dedi. Oğlu da: "Evet" diye cevap verdi. Sa'd dedi ki: "Senin bu konuşmanı işittiğimden beri senin isteğine hiç bu kadar uzak olmamıştım. Sen de bana göre bu kadar değersiz olmamıştın. Ben Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘İleride bir topluluk olacak, sığırın araziyi yediği gibi dilleriyle yiyormuşçasına konuşacaklar’‘ buyurduğunu işittim."

 

*Hadisi Ahmed ve -birtakım tariklerden- Bezzar rivayet etmiştir. Bezzar'ın senedinde adını vermediği bir ravi vardır. Bu tariklerin en haseni, Ahmed'in Zeyd b. Eslem kanalıyla Sa'd'dan verdiği şu rivayettir: Sa'd dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sığırın dilleriyle yediği gibi dilleriyle (kelimeleri) yiyen bir topluluk zuhur etmedikçe kıyamet kopmaz. "

Ahmed'in ravileri, Sahih ravileridir; ancak Zeyd b. Eslem, Sa'd'dan hadis işitmemiştir. En doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

13282. Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhakkak ki Allah, sığırların dilini dolaştırdığı gibi lafı diliyle ağzında dolaştıran ve edebiyat parçalayan kimselerden tiksinirli buyurdu.

 

*Bu hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta hocası Mikdam b. Davud'dan -ki o zayıf bir ravidir- Taberani rivayet etmiştir.

 

 

 

13283. Amr İbnu'ı-As dedi ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Edebiyat yapacağım diye kendini zorlayarak konuşmaya çalışmak şeytandan bir şubediril dediğini işittim.

 

*Bu hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta hocası Ahmed b. Muhammed b. Yahya b. Hamza'dan -ki o zayıf bir ravidir- Taberanı rivayet etmiştir.

 

 

 

13284. Ebu Umame dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz Allah sizin için edebiyat yapma maksadıyla kendini zorlayarak konuşmayı çirkin görmüştür" buyurdu.

 

 

 

13285. Ve aynı isnadla Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Avurtlarını şişirerek konuşanlar cehennemdedir" dediğini bildiriyor.

 

*Bu iki hadisi Taberanı rivayet etmiştir. ikisinin isnadında da Ufeyr b. Ma'dan vardır ki zayıf bir ravidir.

 

 

 

13286. Abdullah b. Mes'ud, Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Doğrusu bazı konuşmalar çok büyüleyicidir" buyurduğunu bildiriyor.

 

*Taberanı rivayet etmiştir. iki isnadından biri hasendir.

 

 

 

13287. Ebu Bekre anlatıyor: Biz Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında iken Temım'den bir heyet geldi. Aralarında Kays b. Asım, Amr b. el-Ehtem ve Zibrikan b. Bedir de vardı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Amr b. el-Ehtem'e: "Zibirkan b. Bedir hakkında ne dersin?" diye sordu. O da şöyle dedi: "Ya Resulallah! O, aşireti arasında itaat edilen, hitabeti güçlü ve yanındakine sahip olan biridir." Zibrikan da şöyle dedi:

"Bu adam benim hakkımda söylediği sözlerden daha başka özelliklerimi de bilir. Ancak beni çekemediği için söylemedi." Amr ise, ona şu karşılığı verdi: "Allah'a yemin ederim ki ya Resulallah, o, sonradan görme, dayısı alçak, çocuğu ahmak olan biridir! Allah'a yemin ederim ki ya Resulallah! Ben ilk başta söylediğim sözleri gerçek olarak söyledim. Sonradan söylediğim sözlerde de asla yalan söylemedim. Ancak ben öyle bir adamım ki, memnun edildiğim takdirde bildiğimden daha güzelini söylerim. Öfkelendirildiğim takdirde ise görüp müşahede ettiğim şeylerden daha çirkinini söylerim." Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğrusu bazı sözler bÜyÜ gibidir. Bazı şiirler de hikmetlidir" buyurdu.

 

*Bu hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Muhammed b. Musa elIstahrı - Hasan b. Kesır - Yahya b. Ebi Kesır kanalıyla Taberanı rivayet etmiştir. Ben bu iki raviyi tanımıyorum. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

13288. Ma'n b. Yezid veya Ebu Ma'n anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mescidlerinizde toplanın. Her topluluk bir araya geldiğinde bana haber versin" buyurdu. Biz herkesten önce toplanıp onun yanına vardık. O da bizimle yürüyerek geldi ve yanımıza oturdu. Bizden bir hatip çıkıp şöyle konuştu: "Allah'a hamdolsun ki onun önünde sınırlayanı ve arkasında ise icracısı yoktur." Hatip buna benzer şeyler söyleyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızdı ve ayağa kalktı. Biz de birbirimizi kınadık. Dedik ki: Allah onu bize has kıldı. Çünkü o, herkesten önce bize geldi. Şunu şunu yapsa da bu böyledir.

Kalkıp yanına gittik. Onu Filan oğullarının mescidinde bulduk.

Kendisiyle konuştuk ve bizimle gelmeye razı oldu. Sonunda önceki yerine veya oraya yakın bir yere gidip oturdu ve dedi ki: "Dilediğini önüne koyan, dilediğini de ardına atan Allah'a hamd olsun. Doğrusu bazı sözler büyü gibidir." Sonra Efendimiz bizim yanımıza geldi, bize tavsiyelerde bulundu, bizimle konuştu ve bize bir şeyler öğretti.

 

*Hadisi Ahmed ve Taberanı rivayet etmiştir. Ravileri, Süheyl b. Zira' hariç, Sahlh ravileridir. ibn Hibban onu güvenilir görmüştür.

Ben derim ki: "Doğrusu bazı şiirler hikmetlidir; bazı sözler de büyü gibidir" sözüne dair hadisler gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Övme, Methetme ve Övenler Hakkında