MECMAU

ZEVAİD

EDEB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Nezaket (Rıfk) Hakkında

 

12639. Ali b. Ebi Talib bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhakkak ki Yüce Allah kullarına karşı yumuşaklıkla muamele eder ve yumuşak davranılmasını da sever. Sert ve kaba davranışlar karşılığında vermediği lütufve iyiliği, yumuşak söz ve davranış için verir" buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed, Bezzar ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. (Kilit ravi konumundaki) Ebu Halife'yi de kimse zayıf görmemiştir. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

12640. Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhakkak ki Yüce Allah kullarına karşı yumuşaklıkla muamele eder ve yumuşak davranılmasını sever. Sert ve kaba davranışlar karşılığında vermediğini yumuşak söz ve davranış için verir" buyurdu.

 

*Bunu Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat ile M. es-Sağır'de Taberanı rivayet etmiştir. Bezzar'ın iki isnadından birinin ravileri, bazılarında ihtilaf olmasına rağmen güvenilir ravilerdir.

 

 

 

12641. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir şeyde nezaket bulunursa mutlaka onu güzelleştirir; bir şeyde kabalık bulunursa mutlaka ona halel getirir. Muhakkak ki Yüce Allah kullarına karşı yumuşaktır; yumuşak davranılmasını sever" buyurdu.

 

*Bezzar rivayet etmiştir. Senedinde Kesır b. Habıb vardır ki, hadis rivayetinde leyyİn olduğu halde ibn Ebi Hatim onu güvenilir görmüştür. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir ..

 

 

 

12642. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhakkak ki YÜce Allah kullarına karşı yumuşaklıkla muamele eder ve yumuşak davranılmasını sever. Sert ve kaba davranışlar karşılığında vermediği lütufve iyiliği, yumuşak söz ve davranış için verir" buyurdu.

 

*Bezzar rivayet etmiştir Senedinde Abdurrahman b. Ebi Bekir vardır ki zayıf bir ravidir.

 

 

 

12643. Cerir b. Abdillah, Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Muhakkak ki Yüce Allah sert ve kaba davranışlar karşılığında vermediği lütuf ve iyiliği, yumuşak söz ve davranış için verir. Allah bir kulu sevdiği zaman ona yumuşak huy verir. Yumuşaklık ve nezaketten mahrum olan, hiçbir hane halkı yoktur ki (hayırdan) mahrum olmasınlar" buyurduğunu bildirmiştir.

 

*Ben derim ki: Sahıh'te ona ait sadece şu rivayet yer alır: "Nezaketten mahrum olan hayırdan da mahrum olur. "

*Taberanı rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

12644. Yine ondan: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nezaket öyle bir şeydir ki onda ziyade ve bereket vardır. Nezaketten mahrum olan hayırdan mahrum olur" dediğini işittim.

 

*Taberanı rivayet etmiştir. Senedinde Amr b. Sabit vardır ki metruk bir ravidir.

 

 

 

12645. Halid b. Ma'dan, babasından naklen Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz Yüce Allah, kullarına karşı yumuşaklıkla muamele eder; yumuşak davranılmasını sever ve bundan razı olur. Sert ve kaba davranışlar karşılığında yapmadığı yardımı, yumuşak söz ve davranış karşılığında yapar." buyurduğunu bildirmiştir. Hadis aslında devam ediyor.

 

*Taberani rivayet etmiştir. Ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

12646. İbn Abbas dedi ki: "Toprak mümbit olduğunda seyrü seferde biraz oyalanın ve bineklere haklarını verin; zira Allah yumuşaklık sahibidir, yumuşaklıkla muameleyi sever."

 

*Taberani rivayet etmiştir. Senedinde adını vermediği ravi vardır.

 

 

 

12647. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz Yüce Allah kullarına karşı yumuşaklıkla muamele eder; yumuşak davranılmasını sever ve bundan razı olur. Sert ve kaba davranışlar karşılığında yapmadığı yardımı, o kulun yumuşak söz ve davranışı karşılığında yapar" buyurdu.

 

*Taberani rivayetetmiştir. Senedinde Sadaka b. Abdullah es-Semın vardır ki Ebu Hatim er-Razı onu güvenilir, çoğunluk ise zayıf görmüştür. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

12648. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: "Ey Aişe, nazik ol! Zira Allah bir ev halkına hayır dilerse onları nezaket kapısına yönlendirir" demiş.

 

 

 

12649. Bir rivayette ise şöyle geçer: "Allah bir ev halkına hayır dilerse onların içine nezaketi dahil eder. "

 

*Son iki hadisi Ahmed rivayet etmiştir. ikincisinin ravileri Sahıh ravileridir.

 

 

 

12650. Hz. Aişe anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, yuları olmayan kömür gibi siyah ve zayıf bir deve verdi; onu sıvazladıktan sonra ona bereketle dua etti; ardından: "Ey Aişe! Buna bin ve nazik davran!" dedi.

Bir rivayette "Ben ona vurmaya başlayınca bana böyle dedi" diye geçer.

 

*Hadisi iki isnadla Bezzar rivayet etmiştir. Onlardan birinin ravileri, Sahlh ravileridir.

 

 

 

12651. Cabir'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah bir topluma hayır dilerse onların içine nezaketi sokar" buyurmuştur.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiştir Ravileri Sahih ravileridir.

 

 

 

12652. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Teenni (ağır davranmak) Allah'tan; acele ise şeytandandır. Kendisine özÜr dilemeye Allah'tan daha layık olan kimse yoktur (yani Allah özÜrleri kabul eder). Allah'a, hamd etmekten daha sevimli gelen bir şey yoktur."

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ravileridir.

 

 

 

12653. Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nezaket uğurdur; kabalık da uğursuzluktur" buyurdu.

 

*Bunu el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberanı rivayet etmiştir. Senedinde Mualla b. Urfan vardır ki metruk bir ravidir.

 

 

 

12654. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Bir ev halkına nezaket verilmişse, bu onlara mutlaka fayda verir" buyurdu.

 

*Taberani rivayet etmiştir. Ravileri, güvenilir bir ravi olan ibrahim b. Haccac es-Sami hariç, Sahih ravileridir.

 

 

 

12655. Ukbe b. Amir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim teenni ile hareket ederse (doğruya) isabet eder veya buna yaklaşır. Kim de acele ederse hata eder veya hataya yaklaşır" buyurdu.

 

*Bu hadisi el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta hocası Bekir b. Sehl'den Taberani rivayet etmiştir. Bekir b. Sehl, mukaribu'l-hal biridir. Nesai ise onu zayıf görmüştür. ibn Lehia ise, kendisinde zayıflık olan bir ravidir. Daha önce Alışveriş Kitabının Alışverişte Müsamahalı Davranmak bahsinde Cabir ve Enes hadisleri geçmişti.

 

 

 

**********************

Yolculukta ilerlerken Yumuşak Olmak

**********************

 

12656. Ümmü Süleym'in bildirdiğine göre, kendisi Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarıyla beraber iken onları deve süren kimseler sevk ediyordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o sırada: "Ey Enceşe! Şişeleri (şişeler gibi nazik hanımları) sevk ederken yavaş alt" dedi.

 

*Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ravileridir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Güzel Ahlak Hakkında