MECMAU

ZEVAİD

TEFSİR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Müddessir Suresi 1-7 - 8 - 50-51

 

11448. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Velid b. el-Muğire, Kureyşlilere bir ziyafet verdi. Yemekten sonra Muğire: "Bu adam (Muhammed) hakkında ne diyorsunuz?" diye sordu. Kimisi: "Büyücü" derken kimisi:

"Hayır. Büyücü değil" dedi. Yine bazısı: "Kahin" derken, bazısı da:

"Hayır kahin değildir" dedi. Yine bazısı: "Şair" derken bazısı da:

"Hayır, şair değildir" dedi. Bazısı ise: "Öteden beri nakledile gelen bir büyüdür'' dedi ve oradakiler bu hususta görüş birliğine vardılar. Onların bu müzakereleri Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kulağına gidince üzüldü. Başım kapatıp örtüye büründü. Bunun üzerine Yüce Allah şu ayetleri indirdi: "Ey örtüye bürünen! Kalk da uyar. Rabbini yücelt. Elbiseni temiz tut. Kötü şeyleri terk et. Yaptığın iyiliği çok görerek başa kakma. Rabbin için sabret."[Müddessir, 1-7]

 

*Bunu Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden ibrahim b. Yezid el-Huzi metruktur.

 

 

 

11449. Kasım b. Ebi Bezze, Yüce Allah'ın "Yaptığın iyiliği çok görerek başa kakma"[Müddessir, 6] ayetini "Daha fazlasını bekleyerek bir şey verme" diye açıklamıştır .

 

*Bunu Abdullah b. Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.

 

 

 

11450. Taberani'nin bildirdiğine göre aynı ayeti İbn Abbas ise: "Bir kimseye, onun sana daha fazlasını vermesini umarak bir şey verme" diye açıklamıştır.

 

*Müsned'in ravileri Sahih'in ravileridir. Taberanl'nin isnadında ismi geçen Atıyye el-Avfi' ise zayıftır,

 

 

 

11451. Yahya b. Zekeriyya der ki: A'meş'e: "....." (Pislikten uzak dur) ayetini kimden okudun?" diye sordum. Şu karşılığı verdi: Ben Yahya b. Vessab'dan okudum. Yahya, Alkame'den okudu. Alkame, Abdullah'tan okudu. Abdullah (b. Mes'ud) da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (bu şekilde) okudu.

 

*Bunu Taberanı el-Mu'cemu'l-Kebir ve el-Mu'cemu's-sağır'de rivayet etmiş olup ravilerinden Yahya b. Zekeriyya b. Ebi'I-Havacib zayıftırı

 

 

 

**************************

Yüce Allah'ın "Onu Sarp Bir Yokuşa Sardıracağım" Ayeti [Müddessir, 17]

**************************

 

11452. Ebu Said'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yüce Allah'ın "Onu sarp bir yokuşa sardıracağım" ayeti ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur:

 

"Bu (yokuş), cehennemde bulunan bir ateş dağıdır. Kişi oraya tırmanmaya zorlanır. Elini dağın üzerine koyar koymaz eli eriyiverir; kaldırınca eli yerine gelir. Ayağını onun üzerine koyar koymaz ayağı eriyiverir; kaldırınca yerine gelir. "

 

*Ben derim ki: Bunu farklı ifadelerle Tirmizı de rivayet etmiştir.

Bu haliyle ise Taberanı, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Atıyye zayıftır.

 

 

 

**************************

Yüce Allah'ın "Sura Üflendiği Vakit ... " Ayeti [Müddessir, 8]

**************************

 

11453. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ("Çünkü o boru (Sur) bir öttürüldü mü .. ." ayeti ile ilgili olarak) şöyle buyurmuştur: "Ben nasıl hayattan haz alayım ki, SÜr'a üfürecek (boynuzu üfleyecek) melek, Sur'u ağzına almış, başını eğmiş (üflemek için) emir beklemektedir. "

Ashabı: "Bu durumda nasıl dua edelim?" diye sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise: "‘‘Allah bize yeter. O ne güzel yardımcıdır’‘ deyin" buyurdu.

 

 

 

11454. Diğer bir rivayette: Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Çünkü o boru (SOr) bir öttürüldü mÜ ... "[Müddessir, 8] ayetini okudu.

 

*Bunu Taberanı. rivayet etmiş olup ravilerinden Atıyye zayıftır.

 

 

 

**************************

Yüce Allah'ın: ''Aslandan Ürkerek Kaçan Yabani Merkepler. .. " Ayeti [Müddessir, 50,51]

**************************

 

11455. Ebu Hureyre, Yüce Allah'ın" Aslandan (kasvere) ürkerek kaçan yabani merkepler ... " ayetinde geçen "......'' kelimesini "aslan" diye açıklamıştır.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kıyame Suresi 34 - 40