MECMAU

ZEVAİD

TEFSİR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mümtehine Suresi 1 - 10 - 12 - 13

 

***********************

Yüce Allah'ın "Allah, Din Uğrunda Sizinle Savaşmayan, ... Kimselere Iyilik Yapmanızı ve Onlara Karşı Adil Davranmanızı Men Etmez" Ayeti [Mümtehine, 1]

***********************

 

11411. Abdullah b. ez-Zübeyr anlatıyor: Malik b. Hasel oğullarından Uzza b. Abdi Esladlın kızı Kuteyle, elinde keler eti, keş, tereyağı gibi hediyelerle kızı Esma binti Ebi Bekrlin yanına gitti. Kuteyle putperestti. Bu yüzden kızı Esma onun hediyelerini kabul etmedi ve kendisini evine almayı reddetti. Bu konuyu Hz. Aişe, Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordu. Bunun üzerine Yüce Allah: ''Allah, sizi, din konusunda sizinle savaşmamış, sizi yurtlarınızdan da çıkarmamış kimselere iyilik etmekten, onlara adil davranmaktan men etmez. Şüphesiz Allah, adil davrananları sever''ayetini indirdi. Ondan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Esma'ya) annesinin hediyesini kabul etmesini ve onu evine almasını emretti.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Mus'ab b. Sabit'i ibn Hibban güvenilir kabul ederken, bir grup bilgin zayıf görmüştür. Diğer raviler ise Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

***********************

Yüce Allah'ın "Ey iman Edenler! inanmış Kadınlar Hicret Ederek Size Gelirlerse Onları Deneyin" Ayeti [Mümtehine, 10]

***********************

 

11412. İbn Abbas, Yüce Allah'ın "Ey iman edenler! Inanmış kadınlar hicret ederek size gelirlerse onları deneyin (hicretlerinin sebebini araştırın). Allah onların imanlarını daha iyi bilir" ayeti hakkında şu açıklamayı yapmıştır: Bir kadın Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğinde Hz. Ömer ona, bir yerden kaçıp başka bir yere yerleşmek arzusuyla gelmediği, dünyalık çıkar uğruna yola çıkmadığı; bilakis yalnız Allah ve Resulü'ne olan muhabbeti dolayısıyla yola çıktığına dair Allah adına yemin ettirirdi.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Kays b. er-Rabı'yi Şu'be ve Sevrı güvenilir görürlerken başkaları zayıf olarak değerlendirmişlerdir. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11413. Abdullah b. Ebi Ahmed anlatıyor: Ukbe b. Ebi Muayt'ın kızı Ümmü Külsüm (Hudeybiye) anHaşma(sı) sırasında hicret etti. Peşinden iki erkek kardeşi Umare b. Ukbe ve VelId b. Ukbe de hemen yola çıkarak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiler ve onunla Ümmü Külsüm hakkında konuşarak kız kardeşlerini kendilerine iade etmesini istediler. Bu yüzden Allah, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Müşrikler arasındaki antlaşmanın, özellikle kadınlarla ilgili maddesini kaldırdı, kadınların müşriklere iade edilmelerini yasakladı. Bu konuda Yüce Allah, imtihan ayetini (kadınların gerçek niyetlerinin öğrenilmesi için soruşturma yapılmasına dair ayeti) indirdi.

 

*Bunu Taberanı, rivayet etmiş olup ravilerinden Abdülazız b. imran zayıftır.

 

 

 

***********************

Yüce Allah'ın ''... İyilik Konusunda Sana Karşı Gelmemek ...'' Ayeti [Mümtehine, 12]

***********************

 

11414. Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''... hiçbir iyi işte sana karşı gelmemek konusunda sana biat etmek üzere geldikleri zaman, biatlarını kabul et ve onlar için Allah'tan bağışlama dile. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendiril ayeti(nde geçen iyilik) ile aağıt yakmalının kastedildiğini belirtmiştir.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Şehr b. Havşeb, zayıf yönü bulunmakla beraber bir grup alim tarafından güvenilir görülmüştür. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11415. Mus'ab b. Nuh el-Ensarı anlatıyor: Ben, bizim aileden Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etmiş kadınlar arasında yer almış yaşlı bir kadına yetiştim. Şöyle anlattı:

Bir gün Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittik ve bizden ağıt yakmamak üzere söz aldı. Söz konusu yaşlı kadın: "Ya Resulallah! Bazı kimseler (başıma gelen) bir ölüm hadisesi sebebiyle ağıt yakıp beni memnun ettiler. Şimdi ise onların bir ölüsü var. Ben de ağıt yakarak onları memnun etmek istiyorum" demiş. Sonra gidip kendisine biat etmiş. O derdi ki: İşte Yüce Allah'ın "Iyilik konusunda sana karşı gelmemek ... "[Mümtehine, 12] ayetiyle kastettiği iyilik budur.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

***********************

Yüce Allah'ın "Ey Iman Edenler! Allah'ın Gazabına Uğramış Bir Milleti Dost Edinmeyinil Ayeti [Mümtehine, 13]

***********************

 

11416. Abdullah b. Mes'ud, "Ey iman edenler! Kendilerine Allah'ın gazap ettiği bir kavmi dost edinmeyin. Zira onlar, kafirlerin kabirlerdekilerden (onların dirilmesinden) ümit kestikleri gibi ahiretten ümit kesmişlerdir." Yani ona inanmazlar, orada sevap almazlar. Aynen şu kafirinı ölüp de sevap durumunu gördüğü ve öğrendiği zaman umudunu yitirdiği gibi.

 

*Bunu Taberanı, zayıf biri olan hocası Abdallah b. Muhammed b. Said b. Ebi Meryem'den nakletmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cuma Suresi