MECMAU

ZEVAİD

TEFSİR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kur'an'ın Fazileti

 

11625. Vasile b. el-Eska'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bana Tevrat'ın yerine yedi (uzun) sure verildi. Zebur'un yerine miun (ayet sayısı yüz civarında olan) sureler verildi. İncil'in yerine mesani (ayet sayısı yüzden az olan) sureleri verildi. Fazladan ise mufassallar (Hucurat ile başlayan kısa sureler) verildi."

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel ve benzerini Taberani rivayet etmiştir.

 

 

 

11626. Ebü Umame'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana Rabbim Tevrat'ın yerine Yedi Uzun sureyi, İncil'in yerine miun sureleri verdi. Fazladan da Mufassal sureleri verdi" buyurmuştur,

 

*Bunu Taberanı, rivayet etmiş olup ravilerinden Leys b. Ebi Süleym'i bir grup zayıf olarak değerlendirmiş olduğu halde hadisi itibare konu olabilir. Diğer ravileri ise Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

11627. Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer Kur'an bir deri içerisine konup ateşe atılsa, yanmaz" buyurmuştur.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya 'la ve Taberanı rivayet etmiş olup ravilerinden ibn Lehia tartışmalıdır. Ebu Ya'la'nın ravilerinden biri bu hadisi: "Kur'an'ı ezbere bilip de ateşe / cehenneme giren kimse, domuzdan daha iğrençtir" şeklinde yorumlamıştır.

 

 

 

11628. İsmet'in bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kur'an bir deri içerinde konsa, ateş onu yakmaz" buyurmuştur:

 

*Bunu Taberanı, rivayet etmiş olup ravilerinden Fadl b. el-Muhtar zayıftır.

 

 

 

11629. Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an bir deri içinde olsa, ateş ona dokunmaz" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravilerinden Abdülvehhab b. ed-Dahhak metruktur.

 

 

 

11630. Enes'in bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kuşkusuz Kur'an zenginliktir. O varsa, fakirlik olmaz. Onsuz da zenginlik olmaz" buyurmuştur.

 

*Bunu Ebü Ya'la rivayet etmiş olup ravilerinden Yezıd b. Eban er-Rakkaşı zayıftır.

 

 

 

11631. Ebü Hureyre'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an'ın varlığında fakirlik olmayacağı gibi onsuz da zenginlik olmaz" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravilerinden Yezıd er-Rakkaşı zayıftır.

 

 

 

11632. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'Cin okuyan kimse adeta peygamberlik makamını iki yanında hisseder gibi olur. Ne var ki ona vahiy gelmez. Kim Kur'an okur da bir başkasının kendisine verilenden daha fazlasına sahip olduğuna inanırsa, Allah nezdinde değersiz olan bir şeyi kendi gözünde yüceltmiş; Allah nezdinde yüce olan bir şeyi de küçük görmüş olur. Kur'an hafizına sıradan biri gibi ahmakça işler yapması, sıradan biri gibi öfkelenmesi, sıradan biri gibi hiddetlenmesi yakışmaz. Fakat Kur'an'ın yüceliği sebebiyle affeder, bağışlar."

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravilerinden ismail b. Rafi metruktur.

 

 

 

*****************

Kur'an'ın ve Kur'an Okuyucusunun Fazileti

*****************

 

11633. Büreyde anlatıyor: Ben Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında oturuyordum. Bu esnada onun şöyle buyurduğunu işittim:

"Bakara suresini öğrenin. Çünkü onu öğrenmek bereket, terk etmek ise pişmanlıktır. Ona batıl yanlıları (veya büyücüler) ulaşamaz."

Bir süre suskun kaldıktan sonra şöyle devam etti:

"Bakara ve Al-i İmran surelerini öğrenin. Çünkü bu iki sure iki aydınlatıcıdır. Kıyamet günü sahiplerini iki bulut gibi veya sıra sıra dizilmiş iki kuş sürüsü gibi gölgelendirirler. Kur'an kıyamet günü, kabri açılıp bitkin bir halde dirilen sahibiyle karşılaşır ve ona: ‘‘Beni tanıyor musun?’‘ der. O da: ‘‘Tanımıyorum’‘ der. Bunun üzerine Kur'an: ‘‘Ben seni kızgın öğle saatlerinde susuz bırakan, gecelerini uykusuz geçirten dostun Kur'an'ım. Kuşkusuz her tacir kendi ticaretinin karşılığını görÜr. Bu gÜnde sen (yaptığın) her ticaretin karşılığını göreceksin’‘ der. Böylece mÜlk sağ eline, sonsuzluk sol eline verilir. Başına vakar tacı giydirilir. Anne babasına dÜnyadan daha değerli iki elbise giydirilir. Anne babası: ‘‘Bunlar bize neye karşılık giydirildi?’‘ diye sorarlar. Kendilerine: ‘‘Çocuğunuzun Kur'an 'ı öğrenmesi sebebiyle’‘ denir. Sonra o kişiye: ‘‘Haydi oku. Sonra cennetin merdivenleri ve odalarına çık’‘ denir. O da ister hızlı, isterse tertil üzere olsun Kur'an'ı okuduğu sürece yükselmeye devam eder.''

 

*Ben derim ki: ibn Mace bunun bir kısmını rivayet etmiştir.

Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

11634. İbn Mes'üd der ki: "Her şeyin bir zirvesi vardır. Kur'an'ın zirvesi de Bakara süresidir. Her şeyin bir özü vardır. Kur'an'ın özü de mufassal sürelerdir. Şeytanlar, içinde Bakara süresi okunan evden çıkıp giderler. Şüphesiz evlerin en değersizi, içinde Allah'ın Kitab'mdan hiçbir şey bulunmayan kalptir."

 

*Bunu Taberanı, rivayet etmiş olup ravilerinden Asım b. Behdele güvenilir olmakla beraber zayıf yönü de bulunmaktadır. Diğer ravileri ise Sahih'in ravileridirl

 

 

 

11635. Ebu Uma me anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize Kur'an'ı öğretmemizi emredip teşvik ederek şöyle buyurdu: "Kur'an kıyamet günü ona en fazla ihtiyaç duydukları bir anda ehlinin yanına gelir ve Müslüman'a: ‘‘Beni tanıyor musun?’‘ diye sorar. Müslüman: ‘‘Sen kimsin?’‘ diye sorar. O da: ‘‘Ben senin sevdiğin ve yanından ayrılmasını istemediğin şeyim. Hani o seni gölgeleyen, sana yakın olan şeyim’‘ der. Bunun üzerine Müslümanın: ‘‘Yoksa Kur'an mısın?’‘ demesinden sonra onu alıp Yüce Rabbine götürür. Bu sayede mülk onun sağ eline, sonsuzluk ise sol eline verilir. Başına huzur konur. Anne babasına dünyadan daha kıymetli (amellerinin) kat kat fazlası değerinde iki elbise giydirilir. Anne babası: ‘‘Bize bu elbiseler neye karşılık giydirildi? Bizim amellerimiz bu değere ulaşmadı’‘ derler. Rab ise: ‘‘Bu, çocuğunuzun Kur'an'ı öğrenmesine karşılık olarak (size) verildi’‘ buyurur."

 

*Bunu Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Suveyd b. Abdilaziz metruktur.

Bununla birlikte Huşeym kendisinden övgüyle bahsetmiştir. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11636. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kıyamet günü Kur'an bitkin bir adam kılığında gelerek sahibine: ‘‘Beni tanıyor musun? Seni geceleri uykusuz, sıcak öğle saatlerinde susuz bırakan benim. Şüphesiz her tacir ticaretinin sonucunu görür. Bugün ben de her tacir gibi sana yardım için vanm’‘ der. Sonra o kişinin sağına mülk, soluna sonsuzluk verilir. Başına vakar taçı giydirilir. Anne babasına, dünya ve dünyadakilerden daha değerli iki elbise giydirilir. Anne babası: ‘‘ Ya Rabbi! Bu bize neye karşılık verildi?’‘ diye sorarlar. Onlara: ‘‘çocuğunuzun Kur'an'ı öğretmesi sebebiyle’‘ denir."

 

*Ben derim ki: Hadisin bir kısmını Tirmizi de rivayet etmiştir.

Bu şekliyle ise Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Yahya b. Abdilazız el-Himmani zayıftır.

 

 

 

11637. Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Kur'an'ı okur, içindeki hükümlerle amel eder, çoğunluğun yanında yer alır ve bu halde ölürse, Allah onu kıyamet günü elçiler ve hakimlerle beraber diriltir. Kim Kur'an 'ı okur, Kur'an hafızasından gittiği halde onu bırakmazsa, onun için iki kere sevap vardır. Kim Kur'an bilgisini elde etmeye hırs gösterir ve onu elde edemediği halde yine de peşini bırakmazsa, Allah o kimseyi kıyamet günü Kur'an ehlinin şereflileri arasında diriltir. Bunlar, kartalların sair kuşlara üstün kılındığı gibi, yine, bir çayırlık içerisinde yerden fışkıran pınarın (gözenin) etrafına üstün kılındığı gibi diğer yaratılmışlara üstün kılınmışlardır. Bu sırada bir münadi: ‘‘Nerede o, hayvan gütmenin kendilerini kitabımı okumaktan alıkoymadığı kimseler?’‘ diye nida eder. Bunu duyan Kur'an okuyucuları ayağa kalkar. Onların her birine üstünlük tacı giydirilir, sağ eline kurtuluş payesi, sol eline de sonsuzluk verilir. Eğer anne babası Müslüman iseler, (onlardan her birine) dünya ve dünyadakilerden daha değerli bir elbise giydirilir. Anne babası: ‘‘Bu bize neye karşılık verildi?’‘ derler. Kendilerine: ‘‘çocuğunuzun Kur'an okumasına karşılık verildi’‘ denir.''

 

*Bunu Taberanı, rivayet etmiş olup ravilerinden Suveyd b. Abdilaziz metruktur.

Bununla beraber Huşeym kendisinden övgüyle bahsetmiştir. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11638. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kıyamet günü kişi getirilir. Farzlarını ihmal ettiği, sınırlarını aştığı, emirlerini yerine getirmediği ve yasaklarını işlediği Kur'an karşısına çıkarılır ve şöyle der: ''Ya Rabbi! Sen benim ayetlerimi ne kötü bir hafıza ezberletmişsin! O bendeki sınırları aştı, farzları ihmal etti, emirleri terk edip yasakları işledi.''

 

Kur'an bu şekilde sahibine karşı delilleri sıralamaya devam eder ve nihayet ona: ‘‘Al bu kişiyi ne yaparsan yap’‘ denir. O da elinden tutar ve onu burnu üzerine cehenneme atıncaya kadar bırakmaz.

Sonra bir başka kişi getirilir ki o, Kur'an'daki sınırlara riayet etmiş, farzlarını yerine getirmiş, emirlerine itaat edip yasaklarından kaçınmıştır. Kur'an bu kişiyi savunur ve der ki: ‘‘Ya Rabbi! Sen benim ayetlerimi ne hayırlı bir hafıza ezberletmişsin! O bendeki sınırlara riayet etti, farzları yerine getirdi, emirlere itaat edip yasaklardan kaçındı. Kur'an bu şekilde onun lehine delilleri sıralamaya devam eder ve nihayet ona: ‘‘Al bu kişiyi, ne yaparsan yap’‘ denir. Kur'an da onun elinden tutar ve üzerine ipek elbise, başına hükümranlık (mülk) tacı giydirir ve kendisine hükümranlık kasesiyle içirir."

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden ibn ishak güvenilir olmakla beraber müdellistir. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11639. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Kur'an'dan bir ayet öğrenirse, bu ayet kıyamet günü onu yüzüne gülerek karşılar" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11640. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Ümmetimin şereflileri, Kur'an hafızlarıdırlar" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravilerinden Sa'd b. Said el-Cürcani zayıftır.

 

 

 

11641. Hüseyin b. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an hafizları kıyamet günü cennet ehlinin arifleridirler" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravilerinden ishak b. ibrahim b. Said el-Medeni zayıftır.

 

 

 

11642. Hz. Osman anlatıyor: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yemen'e bir heyet gönderdi. İçlerinden birini, en küçüklerini heyet başkanı (emir) yaptı. Fakat heyet günler geçmiş olmasına rağmen yola çıkmadı. Derken Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan biriyle karşılaştı ve "Ey Falanca, niçin yola çıkmadın?" diye sordu. O da: "Ya Resulallah! Heyet başı (emir) ayağından rahatsızlandı" dedi. Bunu duyun Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hemen onun yanına gitti ve yedi kere şu duayı okuyup ona üfledi:

"Allah'ın adıyla başlar ve Allah'tan yardım dilerim. Hastalığın şerrinden Allah'ın izzet ve kudretine sığınırım." Bunun üzerine adam iyileşti. Yaşlı bir zat: "Ya Resulallah! Sen o bizim en küçüğümüz olduğu halde onu başımıza komutan yapıyorsun" dedi. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onun Kur'an okuyuşunu gerekçe gösterdi. Yaşlı zat: "Ya Resulallah! Eğer ihmal edip gereğini yerine getirememekten korkmasaydım onu ben de öğrenirdim" deyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Onu öğren. Zira Kur'an içi miskle dolu ağzı bağlı bir torbaya benzer. Eğer ağzını açarsan, ondan etrafa misk kokusu yayılır. Eğer olduğu gibi bırakırsan, misk olarak yerinde durur. İşte okuduğun veya göğsünde duran (ezberindeki) Kur'an da buna benzer."  

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Yahya b. Seleme b. Kuheyl'i çoğunluk zayıf görürken ibn Hibban güvenilir olarak değerlendirmiş, fakat oğlunun kendisinden naklettiği rivayetler arasında münker hadisler bulunduğunu söylemiştir.

Ben derim ki: Bu hadis, oğlunun kendisinden naklettiği rivayetlerinden değildir.

 

 

 

11643. Muaz b. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Subhanallahi'l-azim ("Yüce Allah'ı tenzih ederim") derse, kendisi için cennette bir fidan biter. Kim Kur'an'ı okuyup hatmeder ve içindekilerle amel ederse, anne babasına, içine güneş giren dünya evlerinden bir evi aydınlatan Güneş ışığından daha parlak bir taç giydirilir. (Anne babasına yapılan ikram bu ise) Sizce acaba bizzat Kur'an'la amel edenin durumu nedir?"

 

*Ben derimki: Hadisin bir kısmını Ebu Davud da rivayet etmiştir. Buradaki rivayeti ise Ahmed b. Hanbel nakletmiş olup ravilerinden Zebban b. Faid zayıftır.

 

 

 

11644. Kuleyb b. Şihab anlatıyor: Hz. Ali mescitte idi. -(Ravi: Sanırım Kufe mescidi olduğunu söylemişti" diye ekledi- Derken büyük bir gürültü işitti. "Kimdir bunlar?" diye sordu. Yanındakiler: "Kur'an okuyan veya Kur'an öğrenen bir topluluk" deyince: "Dinleyin. İnsanlar arasında Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok sevdikleri, bunlardır" dedi.

 

*Bunu Bezzih rivayet etmiş olup ravilerinden ishak b. ibrahim es-Sekafi zayıftır.

 

 

 

11645. Hz. Aişe der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem, huzurunda bir kişiden hayırla yadedildi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu hiç Kur'an öğrenirken gördünüz mü?!" buyurdu.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden ibn Lehia hadisi hasen derecesinde. zayıf yönü bulunan bir ravidir. Diğer ravileri ise Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

11646. Muaz b. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Yüce Allah yolunda Kur'an okursa, sıddikler, şehitler ve salihler arasında yazılır. Onlar ne güzel dostturlar."

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Zebban b. Faid zayıftır.

 

 

 

11647. Ebu Hureyre veya Ebu Said -burada tereddüt eden ravi A'meş'tir- der ki: "Kıyamet günü Kur'an okuyana denir ki: Oku ve yükseL. Zira senin yerin okuyacağın son ayetin yanındadır."

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

11648. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim yedi uzun sureyi öğrenirse, o hayırlı biridir" buyurmuştur.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup Ahmed'in ravileri, Habıb b.

Hind el-Esleml hariç, Sahih'in ravileridir. Ancak Habıb de güvenilirdir.

Aynı hadisi (ibn Hanbel) başka bir isnadla daha rivayet etmiştir ki ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

11649. Aynı hadis Ebu Hureyre'den de nakledilmiştir. Fakat isnadında bir ravi zikredilmemiştir.

 

 

 

11650. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Allah'ın Kitab'ından bir ayet dinlerse, ona iki kat sevap yazılır. Kim de bir ayet okursa bu, kıyamet günü onun için nura dönüşür."

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Abbad b. Meysere'yi Ahmed b. Hanbel ve başkaları zayıf görürken ibn Main bir rivayete göre güvenilir, diğer rivayete göre zayıf olarak değerlendirmiştir. Ayrıca ibn Hibban da onu güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

11651. Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an okuyucusu, onun helalini helaI, harammı haram kabul ederse ailesinden hepsi de cehennemi hak etmiş olan on ferde şefaat hakkı elde eder."

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Cafer b. elHaris zayıftır.

 

 

 

11652. Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Kur'an'ı okursa -veya ezberlerse- Allah katında müstecab bir dua kazanır; duasının karşılığını Allah dilerse dünyada verir, dilerse onu ahiretine saklar."

 

*Bunu Taberanı, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Mukatil b. Devvak Duz'dan maksat, denildiği gibi Mukatil b. Hayyan ise bu kişi Sahih'in ravilerindendir. Eğer ibn Süleyman ise, zayıftır. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11653. Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an, 1027000 harftir. Kim onu, sevap umuduyla sabredip okursa, okuduğu her harfe karşılık kendisine hurilerden bir eş verilir" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberanı, el-Mu'cemu'l-evsat'ta hocası Muhammed b. Ubeyd b. Adem b. Ebi iyas'dan nakletmiştir. Zehebı bu zatı Mizan'ında bu hadisle birlikte zikretmiştir. Başka müelliflerin onunla ilgili bir değerlendirmesine rastlamadım. Senedin diğer ravileri ise güvenilirdir.

 

 

 

11654. Avf b. Malik el-Eşcai'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Kur'an'dan bir harf okursa, onun için bir sevap yazılır. Ben ".....'' bir harftir, demiyorum. Fakat elif bir harf, lam bir harf, mim bir harf, zal bir harf ve kaf bir harftir."

 

*Bunu Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de, ayrıca Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Musa b. Ubeyde er-Rabez! zayıftır.

 

 

 

11655. İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an'ın irabını yapınız (ondaki dilsel incelikleri ve latif manaları araştırınız); zira kim Kur'an'ı okuyup onun irabını yaparsa, okuduğu her harfe karşılık kendisine on sevap verilir, on günahı bağışlanır ve mertebesi on derece yükseltilir" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberan!, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Nehşel metruktur.

 

 

 

11656. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Kur'an'ı herhangi bir harf üzere okursa, Allah onun için on sevap yazar, ondan on günahı siler, mertebesini on derece yükseltir. Kim Kur'an'ı okur ve bazen irabını yaparken (Arap gramerine uygun okurken) bazen hata ederse, onun için yirmi sevap yazılır, kendisinden yirmi günah silinir ve mertebesi yirmi derece yükseltilir. Kim de Kur'an'ı okur ve bütününün irabım yaparsa, onun için kırk sevap yazılır, ondan kırk günah silinir ve mertebesi kırk derece yükseltilir. "

 

*Bunu Taberanı, el-Mu'cemu'f-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Abdurrahım b. Zeyd el-Ammı metruktur.

 

 

 

11657. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an'ın irabını yapınız (lugavi inceliklerini ve irab hususiyetlerini açıklayınız) ve garip kelimelerini araştırın" buyurmuştur.

 

*Bunu Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravilerinden Abdullah b. Said b. Ebi Said elMakburl metruktur.ı

 

 

 

11658. İbn Mes'ud der ki: "Kur'an'ı irabım yapın. Çünkü Kur'an, Arapçadır. Öyle topluluklar gelecek ki sizİn en hayırlılarınız olmadıkları halde onu çok düzgün okuyacaklar."

 

*Bunu Taberani, birkaç tarikten rivayet etmiş olup ravilerinden Leys b. Ebi Süleym'de zayıflık vardır. Tariklerden birinin diğer ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

11659. Ebu Hureyre ve Ebu Said derler ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hicr ve Kehf surelerini okumakta olan bir adama rastladı. Adam onu görünce sustu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İşte bana, sabredip oturmam emredilen meclis budur" buyurdu.

 

*Bunu Bezzar muttasıl ve mürselolarak rivayet etmiş olup ravilerinden Amr b. Sabit Ebu'I-Mikdam metruktur.

 

 

 

11660. Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Bu Kur'an Yüce Allah'ın ikramıdır. Öyleyse gücünüz yettiğince Allah'ın ikramından öğreniniz. Bu Kur'an, Allah'ın tutunulmasını emrettiği ipidir. O apaçık nurdur, fayda veren şifadır. Kendisine tutunanlar için bir sığınaktır, kendisine sarılanlar için bir kurtuluş vesilesidir. Eğrilmez ki doğrultulsun; sapmaz ki eski haline iade edilsin. Ne şaşkınlık veren haberleri biter, ne de çokça okunmakla yıpranır. Onu okuyun. Zira Yüce Allah size onun her bir harfine karşılık on sevapla mükafatlandırır. Ben size "elif lam mimilin bir harf olduğunu söylemiyorum. Fakat elif bir harf, lam bir harf ve mim bir harftir.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravilerinden Müslim b. ibrahim el-Hecefi metruktur.

 

 

 

11661. Ebu'l-Ahvas'ın bildirdiğine göre İbn Mes'ud der ki: "Bu Kur'an, Allah'ın ikramıdır. Sizden kim ondan bir şey öğrenebilecekse, öğrensin. Zira evlerin en hayırsızı içerisinde Allah'ın kitabından hiçbir şey bulunmayan evdir. İçinde Allah'ın Kitab'ından hiçbir şey bulunmayan ev, imarı mümkün olmayan yıkık ev gibidir. çünkü şeytan içinde Bakara suresinin okunduğunu işittiği evden çıkıp gider."

 

*Bunu Taberanı, birkaç isnadla rivayet etmiştir. Bu tarikin isnadında yer alan ravileri, Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

11662. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre bir kadın, Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giderek: "Ya Resulallah! Kocam hiçbir şeye gücü yetmeyen yoksul bir kişidir" dedi. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de kocasına: "Kur'an'dan herhangi bir sare okuyabiliyor musun?" diye sordu. "Şu şu sureleri okurum" dedi. Bunu duyan Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadına: "Bak hele. Senin kocan zenginmiş" buyurdu. Kadın kocasından ayrılmadı ve sonra tekrar Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına giderek: "Ey Allah'ın Peygamberi! Allah rızkımızı artırdı'' dedi.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravilerinden Huyey'i bir grup alim güvenilir kabul etmekle beraber hakkında tenkit de varid olmuştur; fakat tenkit güvenirliğine zarar verecek türden değildir.

 

 

 

11663. Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an şefaati makbul bir şefaatçi ve doğruluğu kabul edilen bir davacıdır. O, kendisini önüne koyup onu rehber edineni cennete götürür. Onu arkasına atanı ise cehenneme sevk eder."

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravilerinden Rabi b. Bedr metruktur.

 

 

 

11664. Muaz b. Cebel anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün, ileride yaşanacak fitneleri anlatarak onların büyük ve şiddetli olacağını belirtti. Bunun üzerine Ali b. Ebi Talib: "Ey Allah'ın Resulü! Çıkış yolu nedir?" diye sorunca şöyle buyurdu:

 

"Allah'ın Kitab'ı. Onda sizden önceki milletlerin kıssalan, sizden sonra gelecek olan milletlerin haberleri ve aranızda cereyan eden olayların hükmü vardır. Hangi zorba onu terk ederse, Allah onun burnunu sürter. Kim onun dışında bir yerde hidayet ararsa Allah onu şaşırtır. O, Allah'ın sağlam ipidir. O, hikmet dolu zikir ve dosdoğru yoldur. Nitekim cinlerin duyduklarında ‘‘Gerçekten biz hayranlık verici bir Kur'an dinledik’‘[Cin, 1] dedikleri kitap budur. Onun üzerinde ne diller ihtilaf eder, ne de o, çokça okunmakla eskir."

 

*Bunu Taberanl, rivayet etmiş olup ravilerinden Amr b. Vakıd metruktur.

 

 

 

11665. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre bir adam Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ya Resulallah! Ben falan oğullarının payını satın aldım ve o sayede şöyle şöyle kar ettim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana bundan daha karlı bir şey söyleyeyim mi?" buyurdu. Adam: "Daha karlı bir şey var mı?" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "On ayet öğrenen kimse (daha karlıdır)" buyurdu. Bunu duyan adam gidip on ayet öğrendi ve sonra Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tekrar gelerek bu durumu ona haber verdi.

 

*Hadisi Taberanı, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

11666. Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Kim, Allah ve Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sevip sevmediğini bilmek isterse şuna baksın: Eğer Kur'an'ı seviyorsa, Allah ve Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seviyor demektir."

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11667. Abdullah b. Mes'ud der ki: "Kim ilim ararsa, Kur'an'ın derinliklerini araştırsın. Zira Kur'an'da geçmiş ve gelecek milletlerin bilgisi vardır."

 

*Bunu Taberani, birkaç isnadla rivayet etmiş olup isnadlardan birinin ravileri Sahih'in ravileridir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mushafa Bakarak Kur'an Okumak