MECMAU

ZEVAİD

TEFSİR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kıraatler

 

11591. İbn Abbas "...."[Bakara, 88, Nisa, 155] ayetinde yer alan "...." kelimesini lam'ın şeddesiyle okurdu. Buna göre (Yahudiler) demek istederdi ki: "Bizim kalplerimiz hikmetle dolu kaplardır. Muallime ne ihtiyaç var. Zaten bizim kalplerimiz hikmetle doludur."

 

*Bunu Taberanı, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Süleyman b. Erkam metruktur.

 

 

 

11592. İbn Ömer der ki: Ensarlı iki kişi bir sureyi okudular. Onu kendilerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) okutmuştu ve onu sürekli okurlardı. Bir gece namaz kılmaya kalktılar (ve namazda yine o sureyi okudular). Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu, neshedilen veya unutturulan surelerdendir. Onu bırakın" buyurdu.

Zühri, "...."[Bakara, 106] ayetindeki nunu (nunsiM şeklinde) ötreli okurdu.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Süleyman b. Erkam metruktur.

 

 

 

11593. Ömer b. el-Hattab'ın azatlısı Amr b. Rili'nin anlattığına göre kendisi Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri daha hayatta iken mushaf yazarınış. Dedi ki: Hafsa benden bir mushaf yazmamı istedi. "Bakara suresinin şu ayetine geldiğinde onu yazma. Bana getir. Ben sana onu, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bellediğim gibi yazdıracağım" dedi. söylediği ayete geldiğimde ayeti yazdığım varağı Hafsa'ya götürdüm ve bana o ayeti şöyle yazdırdı:

 

*Bunu Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11594. Ebu Halid el-Kinani'nin bildirdiğine göre İbn Mes'üd ayeti: "......" şeklinde okurmuş.

 

*Bunu Taberanı, rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Halid'i tanımıyorum. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11595. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "......"[Maide 45] ayetini nefis kelimesini fethalı, ayn kelimesini ise ötreli olarak okurmuş.

 

*Ben derim ki: Bunu Ebu Davud da rivayet etmiştir.

Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir bir ravi olan Ebu Ali b. Velid hariç, Suhıh'in ravileridir.

 

 

 

11596. Mes'ud b. Yezıd el-Kindı anlatıyor: İbn Mes'ud bir adama Kur'an okutuyardu. Adam: ".....''[Tevbe, 60] şeklinde (mesakiyne' deki ya harfini cezimli) okudu. Bunun üzerine İbn Mes'ud: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bana bu şekilde okutmadı" dedi. Adam: "(Resulullah) Onu sana nasılokuttu, ey Ebu Abdirrahman?" diye sordu. O da: "Onu bana" ..... şeklinde okuttu" dedi ve bu yüzden (müslümanlar) ayeti med ederek okudular .

 

*Bunu Taberanl', rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11597. Arfece'nin bildirdiğine göre Abdullah (b. Mes'ud), ayeti[Hud, 41]" ..... şeklinde okurdu.

 

*Hadisi Taberanı rivayet etmiş olup ravileri. güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11598. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ayeti: '.....' şeklinde okumuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Humeyd b. Ezrak'ı tanımıyorum. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11599. Şakık anlatıyor: Abdullah (b. Mes'ud)'un yanında ayeti: "...."[Yusuf, 23] şeklinde okuduk. Bunu duyan Abdullah dedi ki: O "....." şeklinde değildir. Biz onu (Resulullah'a) sormuştuk (ve o bize" .... " şeklinde öğretmişti). Onu, bana öğretildiği gibi okumayı yeğlerim.

 

*Bunu Taberanı, rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11600. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayeti[Ra'd, 43]: "......'' şeklinde okumuştur.

 

*Bunu Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravilerinden Süleyman b. Erkam metruktur.

 

 

 

11601. Abdullah (b. Mes'ud) ayeti6: "...." şeklinde okumuştur.

 

*Bunu Taberani. rivayet etmiş olup ravilerinden Yahya b. Abdilhamıd el-Himmani zayıftır.

 

 

 

11602. A'meş'in bildirdiğine göre Abdullah b. Mes'üd ayeti [İsra, 23]: ''....." şeklinde okurdu.

 

*Bunu Taberani, munkati bir isnadla rivayet etmiş olup ravilerinden Yahya el-Himmani zayıftır.

 

 

 

11603. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayeti[Kehf, 86]: "...." şeklinde okumuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu's-sağir'de, Darekutni'nin zayıf olarak değerlendirdiği hocası Velid b. el-Abbas el-Mısri'den rivayet etmiştir.

 

 

 

11604. İbn Abbas anlatıyor: Ben sünnetin tamamını belledim. Fakat şu harfin nasıl okunduğunu bilmiyorum: "....."[Meryem, 8] Son kelime "....." mı yoksa "....." mı bilmiyorum?

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

11605. Temim b. Hazlem anlatıyor: Ben Abdullah (b. Mes'ud)'a Kur'an'ı okudum. Sadece iki harfi okuyuşumu düzeltti. Ben" ... ''[Meryem, 87] şeklinde okudum. O ise: "...... '' şeklinde okudu. Ben: "..."[Yusuf, 110] şeklinde okudum. O" ....." şeklinde okudu.

 

*Bunu Taberanı, rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11606. Abdullah (b. Mes'ud), ayeti[Saffat, 12]: "....'' şeklinde okumuştur.

 

*Bunu Taberanı, zayıf biri olan hocası Abdullah b. Muhammed b. Said b. Ebi Meryem'den munkatı bir isnadla rivayet etmiştir.

 

 

 

11607. Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ayeti [Zümer, 59]: ''....."

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Asım el-Cahderi karidir (kıraat alimi). Fakat Zehebi kıraatinin şaz olduğunu ve içinde münker okuyuş farzları bulunduğun belirtmiştir. Diğer ravileri ise güvenilir olmakla beraber bazılarında zayıflık vardır. Ayrıca Asım, Ebu Bekre'den hadis işitmemiştir.

 

 

 

11608. Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayeti [Rahman, 76]: " .....'' şeklinde okurdu.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravileri, arasında Asım el-Cahderi yer almıştır. Bir önceki hadiste bu ravi ile ilgili değerlendirme geçmişti.

 

 

 

11609. Kutbe b. Malik der ki: Ben, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle okurken işittim: "......." şeklinde değil.

 

*Ben derim ki: Hadisin Sahıh ve diğer kaynaklarda yer alan varyantında ikinci okuyuş şekli (yani sin ile) geçmiştir.

Hadisi Bezzar hocası Abdullah b. Muhammed b. Subayh'dan nakletmiştir ki hakkında bilgim yoktur. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11610. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayeti [Vakıa, 89]: "...." şeklinde okumuştur.

 

*Bunu Taberani', el-Mu'cemu's-sağır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

11611. İbn Ömer der ki: Ben Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Vakıa suresini okudum. "....."[Vakıa, 89] ayetine geldiğimde bana: "Ey İbn Ömer! ..... (şeklinde oku)" buyurdu.

 

*Bunu Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta bir önceki rivayetin senediyle nakletmiştir.

 

 

 

11612. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayeti: "......."[Vakıa 55] şeklinde okumuştur .

 

*Bunu Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir.

 

 

 

11613. A'meş anlatıyor: Ben, Enes b. Malik'i Yüce Allah'ın "....."ayetini ".....'' diye okurken işittim. Kendisine: "O ayet '' ..... şeklinde okunmaktadır" denince: ..... birdir, dedi (Yani, ikisi de "en doğru söz" anlamına gelir).

 

*Bunu Bezzar ve benzerini Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ebu Ya'la'nın rivayetinde "...." ifadesi geçmiş ve ibn Ömer: "...." ve benzerleri hep aynı manaya gelir" demiştir. Ayrıca A'meş "Enes'ten işittim" ifadesini kullanmamıştır.

Ebu Ya'la'nın ravileri, Sahih'in ravileridir. Fakat Bezzar'ın ravileri de güvenilirdir.

Ben derim ki: Bu türden hadisler ilgili surelerin tefsirlerinde geçmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mushafa Dair Rivayetler