MECMAU

ZEVAİD

TEFSİR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Nisa Suresi 10 - 15 - 22 - 24 - 29 - 31 - 36 - 41 - 104 - 48

 

*****************************

Yüce Allah'ın "Haksızlıkla Yetimlerin Mallarını Yiyenler ... " Ayeti [Nisa, 10]

*****************************

 

10915. Ebu Berze'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kıyamet günü Yüce Allah ağızlarında ateş tutuşturulmuş bir topluluk diriltir. "

Kendisine: "Onlar kimlerdir, ya Resulallah?" diye sorulunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Görmez misin ki Allah şöyle buyurur: "Haksızlıkla yetimlerin mallarını yiyenler şüphesiz karınlarına ancak ateş tıkınmış olurlar."

 

*Bunu Ebu Ya'la ve Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Ziyad b. el-Münzir hadis uydurucusudur.

 

 

 

*****************************

Yüce Allah'ın ''... O Kadınları Ev Hapsinde Tutun" Ayeti [Nisa, 15]

*****************************

 

10916. İbn Abbas, Yüce Allah'ın "Kadınlarınızdan fuhuş yapanlara karşı aranızdan dört şahit getirin. Eğer şahitlik ederlerse, o kadınları ölüm alıp götürünceye yahut Allah onlara bir yol açıncaya kadar evlerde hapsedin" ayeti hakkında şunları söylemiştir: Böyle kadınlar evlerde hapsediliderdi. Ölürse ölür, yaşarsa yaşardı. Derken Nür süresinin şu ayeti nazil oldu: "Zina eden kadın ve erkeğin her birine yüzer değnek vurun."[Nur, 2] Sonra hadlerle (şer'i cezalarla) ilgili süre nazil oldu ve ondan sonra kim ne suç işlerse, sopa cezası alır ve serbest bırakılırdı.

 

*Bunu Taberanı, zayıf biri olan hocası Abdullah b. Muhammed b. Said b. Ebi Meryem'den nakletmiştir.

Aynı hadisin benzerini ise şu ifadelerle Bezzar da rivayet etmiştir: Böyle kadınlar ölünceye kadar evlerde hapsedilirlerdi. Nur suresi ve hadler nazil olunca, bu hüküm yürürlükten kalktı.

Bu rivayetin ravileri, Musa b. ishak b. Musa el-Ensarı hariç, Sahıh'in ravileridir. Musa da güvenilirdir.

 

 

 

10917. İbn Abbas anlalıyor: Nisa süresi inince Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Nisa. suresi indikten sonra (zina eden kadınlarla ilgili) ev hapsi hükmü kalkmıştır" buyurdu.

 

*Bunu Taberanı, rivayet etmiş olup ravilerinden isa b. Lehia zayıftır,

 

 

 

*****************************

Yüce Allah'ın "Babalarınızın Evlendiği Kadınlarla Evlenmeyin" Ayeti [Nisa, 22]

*****************************

 

10918. Ensarlı bir adam anlatıyor: Ensar'ın iyilerinden olan Ebu Kays vefat edince oğlu Kays onun karısına dünür gitti. Kadın: "Ben seni kendi evladım gibi görüyorum ve sen kavminin erdemlilerindensin. Yine de ben Allah Resülü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip bir danışayım" dedi. Böylece Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giderek: "Ebü Kays vefat etti" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güzel sözler söyleyerek onu teselli etti. Kadın: "Fakat kavmin iyilerinden olan oğlu Kays bana dünür geldi. Oysa ki ben onu kendi çocuğum gibi görürdüm" diye devam edince Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen şimdi evine dön" buyurdu. Çok geçmeden "Babalarınızın evlendiği kadınlarla evlenmeyin" ayeti naziloldu.

 

*Bunu Taberanı. zayıf biri olan hocası Abdullah b. Muhammed b. Said b. Ebi Meryem'den nakletmiştir.

 

 

 

*****************************

Yüce Allah'ın "(Harp Esiri Olarak) Sahip Olduğunuz Cariyeler Müstesna Muhsan (Evli) Kadınlar da Size Haram Kılındı" Ayeti [Nisa, 24]

*****************************

 

10919. Razin el-Cürcani anlatıyor: Said b. Cübeyr'e "(Harp esiri olarak) sahip olduğunuz cariyeler müstesna muhsan (evli) kadınlar da size haram kılındı" ayetinin anlamını sordum. "Hiçbir bilgim yoktur" dedi. Aynı şeyi Dahhak b. Müzahim'e sordum ve ona Said b. Cübeyr'in cevabını söyledim. Dahhak dedi ki: Yemin ederim ki ben, o (Said) bu ayeti İbn Abbas'a sorarken işittim. İbn Abbas şöyle cevap vermişti:

Bu ayet, Hayber'in fethinde indi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'i fethettiğinde Müslümanlar, kitap ehli (Yahudi) kadınlarından evli bazı kadınları esir aldılar. Müslüman erkek, bu kadınlardan biriyle birlikte olmak istediğinde kadın: "Benim bir kocam var" deyip reddederdi. Sonra bu husus Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorulunca Yüce Allah: "(Harp esiri olarak) sahip olduğunuz cariyeler müstesna, muhsan (evli) kadınlar da size haram kılındı" ayeti nazil oldu. Yani, esir alınan müşrik kadınlarla (evli de olsa cariye hükmüne girdiğinden dolayı) ilişkiye girilebilir, bunda bir sakınca yoktur.

Daha sonra bu cevabı Said b. Cübeyr'e anlattığımda Said: "Doğru söylemiş" dedi.

 

*Hadisi Taberanı el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Razin el-Cürcanl'yi tanımıyorum. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

10920. Hz. Ali ile İbn Mes'ud, Yüce Allah'ın "(Harp esiri olarak) sahip olduğunuz cariyeler müstesna muhsan (evli) kadınlar da size haram kılındı" ayetini şöyle açıklamışlardır: Hz. Ali: "Esir alınan müşrik kadınlarla (cinsel ilişki) helaldır"; İbn Mes'ud ise: "Yani, bu durumda hem müşrik ve hem de Müslüman kadınlarla (cinsel ilişki) helaldir" dediler.

 

*Hadisi Taberanı zayıf biri olan hocası Abdullah b. Muhammed b. Said b. Ebi Meryem'den nakletmiştir.

 

 

 

*****************************

Yüce Allah'ın "Ey Iman Edenler! Mallarınızı Aranızda Haksız ve Meşru Olmayan Yollarla Yemeyin" Ayeti [Nisa, 29]

*****************************

 

10921. Abdullah (b. Mes'ud), "Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda haksız ve meşru olmayan yollarla yemeyin" ayetinin muhkem olduğunu, hükmünün yürürlükten kalkmadığınI belirtmiştir.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

*****************************

Yüce Allah'ın "Eğer Size Yasaklanan Büyük Günahlardan Uzak Durursanız, Sizin Küçük Kusurlarınızı Bağışlarız" Ayeti [Nisa, 31]

*****************************

 

10922. Enes der ki: Bizler yüce Rabbimizden bize gelen bağış gibisini görmedik. Buna rağmen O'nun için her türlü aile ve maldan fedakarlık yapmadık. O, bizim büyük günahlar dışında kalan kusurlanmızı affetmiştir. Bu hususta Yüce Allah buyurur ki: "Eğer size yasaklanan büyük günahlardan uzak durursanız, sizin küçük kabahatlerinizi bağışlarız ve sizi değerli bir yere sokarız."

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Celd b. Eyyub zayıftır.

 

 

 

10923. Abdullah (b. Mes'ud), kendisine büyük günahların ne olduğu sorulunca "Nisa suresinin başından otuzuncu ayetine kadar açıklananlar" diye cevap verdi.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir.

Ben derim ki: iman kitabının sonunda büyük günahlara dair bölümler geçmişti.

 

 

 

*****************************

Yüce Allah'ın "Yakın Arkadaşa ... iyi Davranın" Ayeti [Nisa, 36]

*****************************

 

10924. İbn Mes'ud, "yakın arkadaş"tan maksadın kişinin kendi karısı olduğunu söylemiştir.

 

*Bunu Taberanı, zayıf biri olan hocası Abdullah b. Muhammed b. Said b. Ebi Meryem'den rivayet etmiştir.

 

 

 

*****************************

Yüce Allah'ın "Kuşkusuz Allah Kendini Beğenip Övüneni Sevmez" Ayeti [Nisa, 36]

*****************************

 

10925. Sabit b. Kays b. Şemmas anlatıyor: Ben, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaydım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Kuşkusuz Allah kendini beğenip övüneni sevmez" ayetini okudu. Sonra kibri anlatarak onun çok fena bir duygu olduğunu belirtti. Sabit b. Kays bunu duyunca ağladı. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Niçin ağlıyorsun?" diye sorunca "Ey Allah'ın Nebisi! Ben güzel görünmeyi severim, ayakkabımın bağcığının güzelolması (bile) hoşuma gider" dedi. Bunun üzerine Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen cennetliklerdensin. Sahip olduğun devenin gösterişli ve eğerin kaliteli / güzel olması kibir çeşidine girmez. Fakat asıl kibir, hakkı inkar etmek ve insanları hor görmektir" buyurdu.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravilerinden Muhammed b. Ebi Leyla'nın hafızası zayıftır. Ayrıca babası Abdurrahman da Sabit b. Kays'a yetişememiştir.

 

 

 

*****************************

Yüce Allah'ın "Her Bir Ümmetten Bir Şahit Getirdiğimizde ... Halleri Nice Olacaktır!"[Nisa, 41] Ayeti 

*****************************

 

10926. Sahabilerden Muhammed b. Fadale ez-Zafennin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zafer oğulları mescidinde yanlarına vararak, o gün Zafer oğulları mescidinde bulunan bir kayanın üzerine oturur. Yanında aralarında Abdullah b. Mes'üd ile Muaz b. Cebel'in de bulunduğu sahabesinden bazı kimseler vardır. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kariye (Kur'an) okumasını emreder. Kari okumaya başlar. "Her bir ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onlara şahit olarak gösterdiğimiz zaman halleri nice olacak!" ayetine gelince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağlar, öyle ki sakalları titreyerek: "Ey Rabbim! Ben aralarında bulunduklarıma şahit oldum (onlar için tanıklık ederim). Ya görmediklerime nasıl şahitlik ederim?" buyurur.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

10927. Yahya b. Abdirrahman b. Lebibe, babası kanalıyla dedesinden naklediyor:

Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Her bir ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onlara şahit olarak gösterdiğimiz zaman halleri nice olacak!"[Nisa, 41] ayetini okuyunca ağladı ve: "Ya Rabbi! Ben aralarında bulunduklarıma şahit oldum (onlar için tanıklık ederim). Ya görmediklerime nasıl şahitlik ederim?" buyurdu.

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup Abdurrahman b. Leb'ibe'yi tanımıyorum. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

*****************************

Yüce Allah'ın " ''Raina'' Demeyin" Ayeti [Bakara, 104]

*****************************

 

10928. İbn Abbas "‘‘Raina’‘ demeyin" ayeti ile ilgili olarak der ki: Onlar Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) derlerdi ki: "... (Bize kulak ver). Bizim" raİna (bize bak)" sözümüz, senin" atına (Bizi kolla)" sözünden başka bir anlam ifade etmez.

 

Yine Hz. Peygamber'e (Yahudiler tarafından) söylenen "Dinle, ey dinlenmez olası"[Nisa, 46] ifadesiyle ilgili şunları söylemiştir: Resulullah'a derlerdi ki "Dinle, ey dinlenmez olası!" Bu yüzden Allah: "Eğer onlar ‘‘Işittik ve itaat ettik. Dinle ve bizi gözet’‘ deselerdi, şüphesiz bu kendileri için daha hayırlı olacaktı"[Nisa, 46] buyurdu.

 

*Bunu Taberani. rivayet etmiş olup ravilerinden Bişr b. el-Haris zayıftır.

 

 

 

*****************************

Yüce Allah'ın "Allah, Kendisine Ortak Koşulmasını Asla Bağışlamaz!" Ayeti [Nisa, 48]

*****************************

 

10929. İbn Ömer der ki: Biz büyük günah sahipleri için istiğfarda bulunmaktan sakınırdık. Ta ki Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu sözleri duyduk: "Kuşkusuz Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bunun dışında kalan günahları ise dilediği kimseler için bağışlar. "Ben duamı, yani şefaatimi ümmetimden büyük günah sahipleri için sakladım."

 

Daha önce içimizde sakladığımız birçok düşüncemizi dile getirmekten sakınırdık. Fakat sonra bunları açığa vurduk ve (bağışlanmayı) umduk.

 

*Bunu Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri. Harb b. Süreye hariç, Sahih'in ravileridir. Harb de güvenilirdir.

 

 

 

10930. Ebu Eyyub anlatıyor: Bir adam Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Benim bir erkek kardeşim var. Haramı terk etmiyor" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dini nedir?" diye sordu. Adam: "Allah'ı birler (tevhid ehli) ve namaz kılar" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ondan dinini sana hibe etmesini iste. Reddederse, ondan dinini satın al" buyurdu. Adam da kardeşinden dinini istedi; ama o vermeyi reddetti. Hemen Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giderek bu durumu ona bildirdi. Dedi ki: "Onu dini konusunda son derece cimri gördüm." Bunun üzerine "Kuşkusuz Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bunun dışında kalan günahları ise dilediği kimseler için bağışlar"[Nisa, 48] ayeti nazil oldu.

 

*Bunu Taberani. rivayet etmiş olup ravilerinden Vasıl b. es-Saib zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Nisa Suresi 51 - 54 - 56 - 60 - 65 - 69 - 86 - 88 - 92 - 93