MECMAU

ZEVAİD

MEĞAZİ VE SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

"Kadınların Biatı" Diye de Adlandırılan Islam Üzerine Biat

 

9856. Cerir anlatıyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlara yaptığı biatın aynısı üzerine biz de biat ettik. Bizden her kim o (kötülüklerden) yapmazsa cenneti ona garanti etti. Bizden her kim onlardan her birini işler de ona şeri ceza uygulanırsa bu, on(un günah)ma kefaret olacaktı. Bizden her kim (bu yasaklardan) birini yapar da bunu gizlerse bunun hesabı Allah'a kalmıştır.

 

*Bu hadisi Taberanı rivayet etmiş olup ravilerinden Seyf b. Harun hakkında Ebu Nuaym güvenilir olduğunu söyledi. Fakat çoğunluk onu zayıf görmüştür. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

9857. Muhammed b. el-Esved b. Halef'in bildirdiğine göre babası Esved, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Karn-ı Meskale'de insanlarla biat ederken yanında bulunmuştu. Gördüm ki, erkek, kadın, küçük, büyük herkes ona geliyor, İslam ve şahadet üzerine biat ediyorlardı. (İbn Huseym diyor ki) "Şehadet nedir?" diye sordum. Muhammed b. elEsved bana şöyle: "Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına ve Hz. Muhammed'in onun elçisi olduğuna şahadettir" dedi.

 

*Bu hadisi Taberanı el-Mu'cemu'l-Kebır ile el-Mu'cemu'l-evsat'ta ve kısa metniyle Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir. Ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

9858. Abdullah b. Amr anlatıyor: Umeyye binti Rukayka, İslam üzerine biat etmek üzere Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmaman, hırsızLık yapmaman, zina etmemen, çocuğunu öLdürmemen, kendinizden uyduracağznız bir şeyle (kimseye) bir iftira atmaman, ağıt yakmaman ve Cahiliye dönemindeki gibi açılıp saçıLmaman üzerine senden söz alıyorum" buyurdu.

 

*Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

9859. Kutbe b. Katade dedi ki: Kızım Havsale'nin adına Allah'ın Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettim.

 

*Hadisi Abdullah b. Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerinin arasında ismi belli olmayan biri vardır.

 

 

 

9860. Keden b. Abd diyor ki: Ben, Yemen'den Hz. Peygamber'in: (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelerek biat ettim ve onun elinde Müslüman oldum.

 

*Bu hadisi Taberanı rivayet etmiş olup ravileri içinde tanımadığım kimseler vardır.

 

 

 

9861. Hz. Aişe anlatıyor: Fatıma binti Utbe b. Rabia Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etmek için geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayacağına ve zina etmeyeceğine" (Mümtehine 12) dair söz istedi. Utancından eliyle yüzünü örttü. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan gördüğü bu harekete şaşırdı. Aişe: "Hadi söyle, ey kadın! Vallahi bizler de sadece bu husus üzerine biat ettik (zaten)" deyince kadın "Öyleyse tamam" diyerek O'nunla ayette geçen hususlar üzerine biat etti.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etti. Fakat Ma'mer'in Zührı ile birlikte bir başkası kanalıyla Urve'den bildirdiğini söyledi. Ayrıca Bezzar da bu şüpheyi zikretmeden rivayet etmiştir. Ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

9862. Hz. Aişe bildiriyor: Hind b. Utbe b. Rabia, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etmek üzere geldi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun ellerini görünce: "Git ve ellerini değiştir" buyurdu. Hind gitti ve ellerine kına yaktı. Sonra Resulullah'a geldi. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Yüce Allah'a hiçbir şeyi şirk koşmaman, hırsızlık yapmaman ve zina etmemen üzerine sana biat ediyorum" buyurdu. Kadın: "HÜr bir kadın zina eder mi ki?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evlatlarınızı fakirlik korkusundan dolayı öldürmeyeceksiniz!" dedi. Kadın: "Bize öldüreceğimiz evlat mı bıraktın?" dedi. Hind, Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettikten sonra kollarındaki iki altın bileziği göstererek: "Bu iki bileziğime ne diyeceksin?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cehennem korlarından iki kOl'dur" buyurdu.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravilerinin içinde tanımadığım kadınlar vardır.

 

 

 

9863. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teyzelerinden birisi olan, aynı zamanda iki kıbleye karşı O'nunla birlikte namaz kılmış bulunan ve Adi b. en-Neccar oğullarının kadınlarından olan Selma binti Kays anlatıyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldim ve Ensar'dan olan kadınların arasında ben de biat ettim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamamız, hırsızlık yapmamamız, zina etmememiz, çocuklarımızı öldürmememiz, kendimizden uyduracağınız bir şeyle (kimseye) bir iftira atmamamız" üzerine söz alınca: "Kocalarınızı aldatmayacaksınız!" buyurdu. Selma ekledi: "Bu şekilde O'na biat ettikten sonra döndük. Ben kadınlardan birine: "Dön de Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kocalarımızı aldatmaktan neyi kastettiğini sor!" dedim. Gitti ve sordu. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun malını (izinsiz parasını) alıp onunla başkasına (maddi) destek olmaktır" buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la ve Taberanı rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir,

 

 

 

9864. Ümmü Atiyye anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelince Ensar'ın kadınlarını bir evde topladı. Sonra onlara Ömer b. el-Hattab'ı gönderdi. Hz. Ömer kapıda durup onlara selam verdi. Onlar da selamını aldılar. "Ben, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) size yolladığı elçisiyim" dedi. Onlar da: "Resulullah'a ve onun elçisine merhaba" dediler. Ömer: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayacağınıza, hırsızlık yapmayacağınıza, zina etmeyeceğinize, çocuklarınızı öldürmeyeceğinize, kendi uydurduğunuz şeylerle (kimseye) bir iftira atmayacağınıza ve bir iyiliğe isyan etmeyeceğinize söz veriyor musunuz?" diye sordu. Onlar da "Evet" dediler. Ömer elini kapının dışından uzattı. Onlar da içeriden ellerini uzattılar. Sonra Ömer:

"Allahım! Şahit ol!" dedi. Bize hayız gören kadınların ve buluğa yeni girmiş genç kızların (yalnızca) bayram namazlarına çıkmasını emretti. Cenazelerin peşine gitmeyi bizlere yasakladı. Bize Cuma (namazı) olmadığını söyledi.

Ona "iftiranın" ve "hiçbir iyilikte isyan etmemenin" ne demek olduğunu sordum, O da: "Ölünün arkasından bağıra çağıra ağlamaktır" dedi.

 

*Ben derim ki: Bu hadisi Ebu Davud kısa metniyle rivayet etti. Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberanı de bu hadisi rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir,

 

 

 

9865. Aişe binti Kudame anlatıyor: Ben annem Raita binti Süfyan elHuzaiyye'nin yanındaydım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlarla biat ediyor ve şöyle diyordu: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamanız, hırsızlık yapmamanız, zina etmemeniz, çocuklarınızı öldürmemeniz, kendi uydurduğunuz bir şeyle (kimseye) iftira atmamanız ve hiçbir iyi işte isyan etmemeniz üzerine sizden söz istiyorum," Kadınlar da: "Evet (söz veriyoruz)" dediler. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Gücünüz yettiği durumlarda evet deyin" buyurdu. Onlar bunu söylerken ben de onlarla beraber söyledim. Annem bana '' '' Kızım evet'' de!" diyordu. Ben de onlar ne derse aynısını söylüyordum.

 

*Bu hadisi Ahmed b. Hanbel ve "Şirk koşmamanız üzerine sizden söz istiyorum" ile "Gücünüz yettiği hususlarda evet deyin" buyurması üzerine kadınların da "Gücümüzün yettiği kadar evet" ifadesiyle Taberanı rivayet etti. Ravilerinden Abdurrahman b, Osman b. ibrahım zayıftır.

 

 

 

9866. Harice b. Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Ensar kadınlarından olan Ümmü'l-Ala el-Ensariyye, kendisinin Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettiğini haber vermiştir.

 

*Bu hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahıh ravilerdir.

 

 

 

9867. Azze binti Hayil'in bildirdiğine göre kendisi, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gitti. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan zina etmemesi, hırsızlık yapmaması ve kız çocuğunu toprağa gömmemesi için söz aldı. Bunları alenen veya gizli yapmasının (arasında bir fark olmadığını) ona söyledi. Azze diyor ki: Alenen kız çocuğunu toprağa gömmeyi biliyorum. Gizli olanı (ile ne kasdettiğini) ise O'na sormadım. O da bana söylemedi. Gönlüme onun bilerek çocuğu düşük yaptırmak olduğu geldi. Vallahi bundan sonra ben hiçbir çocuğumu bilerek düşürmedim.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-Evsat'ta ve yakın lafızlarla el-Mu'cemu'l-Kebır'de Ata b.

Mes'Od kanalıyla babasından rivayet etmiştir. Fakat ben Mes'Od'u tanımıyorum. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

9868. Fatıma binti Utbe b. Rabia'nın bildirdiğine göre Ebu Huzeyfe b. Utbe onu ve kız kardeşi Hind'i Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etmeye götürdü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara şartlanm sununca, Hind: "Senin kavminin kadınlarında şu (saydığın) kötü huyların olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ebu Huzeyfe: "Hemen O'na biat eti Şartlar bu şekildedir" dedi.

 

*Bu hadisi Taberanı rivayet etmiş olup ravilerinden Ya'kab b. Muhammed ez-Zührı metruktur. Fakat Haccac b. eş-Şair onun hakkında güvenilir olduğunu söylemiştir.

 

 

 

9869. Esma binti Yezid anlatıyor: Ben de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinden söz (biat) aldığı kadınlardamm. Ben gençliğinin baharında soru sormaya çok cüretkar bir kızdım. Dedim ki: "Ya Resulallah! Elini uzat ta seninle musafaha edeyim." Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben kadınlarla musafaha etmem. Fakat onlardan Allah'ın istediği sözü alzrım" dedi. Hadis devam ediyor. ..

 

*Bu hadisi Taberanı rivayet etmiş olup, ravilerinden ibrahım b. el-Hakem b. Eban metruktur.

 

 

 

9870. AkIle binti Ubeyd binti'l-Haris anlatıyor: Ben ve annem Karire binti'l-Haris el-Utvariyye Muhacir kadınları ile birlikte Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettik. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mina-Hayf yakınlarında) Ebtah'ta O'nun için hazırlanmış kubbenin altındaydı. Bizden Allah'a hiç bir şeyi ortak koşmamamız (ve biat ayetinde geçen her şey hakkında) söz aldı. İstediği sözü verince ellerimizi ona biat etmek için uzattık. O ise: "Ben elimi kadınlara sürmem'' buyurdu ve bizim için bağışlanma diledi. Biatımız böyle oldu.

 

*Bu hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-Kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Musa b. Ubeyde zayıftır.

 

 

 

9871. Ma'kil b. Yesar'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlarla elbisenin altından musafaha ederdi.

 

*Bu hadisi Taberanı el-Mu'cemu'l-Kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Attab b. Harb zayıftır.

 

 

 

9872. Urve b. Mes'ud es-Sekafi der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında su vardı. Kadınlarla biat edeceği zaman ellerini o suya daldırırdı.

 

*Bu hadisi Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Abdullah b. Hakim Ebu Bekir ed-Dahiri zayıftır.

 

 

 

9873. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlardan daha önce Cahiliye dönemindeki gibi açılıp saçılmayacaklarına dair söz isteyince; kadının birisi: "Açılmamamızı mı bize şart koşuyorsun? -Bir de bizi ağıt yakmaktan menediyorsun- Fakat falan kadın (daha önceleri benim bir yakınım öldüğünde ağıt yakmak suretiyle) bana yardımcı olmuştu. Şimdi ise kardeşi ölmüş (ben de ağıt yakmak suretiyle ona karşılık vermek istiyorum)" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gidip ona ağıt yakarak memnun ettikten sonra yanıma gelip bana biat et" buyurdu.

 

*Bu hadisi Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Müseyyib b. Şerik metruktur.

 

 

 

9874. Ebu Nasr bildiriyor: İbn Abbas'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınları nasıl imtihan ederdi?" diye soruldu. Şu karşılığı verdi: O, bir kadın müslüman olmak için ona geldiğinde, Allah adına yemin ettirip kocasının nefretini kazanmamasını, para kazanmak için dışarı çıkmamasını, bir yerden başka bir yere gitmemesini ve ancak Allah ve Resulü'nün sevgisi uğruna çıkmasını isterdi.

 

*Bu hadisi Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Kays b. er-Rabi'yi, Şu'be ve Sevri güvenilir görmüş, fakat diğer alimler zayıf addetmişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Buluğa Ermeyen Çocukların Biatı