MECMAU

ZEVAİD

TIB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ev, Kadın ve Atı Uğursuz Saymak

 

8404. Ebu Hassan anlatıyor: Amir oğullarından iki adam Hz. Aişe'nin yanına girip Ebu Hureyre'nin şu sözünü haber verdiler: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ‘‘Uğursuzluk, ancak üç şeyde olur: At, kadın ve ev.’‘" Bunun üzerine Aişe çok öfkelendi. Yer ve gök arasında onun sesi yankılandı. Aişe dedi ki: "Muhammed'e Furkan'ı indirene yemin ederim ki bunu, Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) asla söylememiştir. O sadece: ‘‘Cahiliye ahalisi bunları uğursuz sayarlardı.’‘ demiştir."

 

 

 

8405. Ebu Hassan el-A'rac'ın bildirdiğine göre iki adam, Hz. Aişe'nin yanına girerek dediler ki: "Ebu Hureyre şöyle haber veriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ‘‘Cahiliye ahalisi şöyle derdi: Uğursuzluk evde, kadında ve hayvanda olur.’‘" Bunun üzerine Aişe şu ayeti okudu: liNe yerde ve ne de kendi nefislerinizde musibetten bir şey isabet etmez ki, illa o, onu yaratmamızdan evvel bir kitapta yazılmıştır....''

 

*Hadisi imam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

8406. Ebü Hureyre'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Uğursuzluk, ancak üç şeyde olur: At, kadın ve ev."

 

*Hadisi Bezzar ve "Eğer uğursuzluk bir şeyde olursa" ibaresiyle Taberani, elMu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Davud b. Yezıd el-Evdı zayıftır.

 

 

 

8407. Hz. Ömer'in bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Uğursuzluk ancak üç şeyde olur: At, kadın ve evde."

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Abdullah b. Büdeyl b. Verka' güvenilir olup onun dışındaki ravileri, Sahih'in ravileridir. Ancak Ebu Hişam er-Rifai onun hakkında: "O çok hata eden birisi olup, Ebu Ya'la'nın hocasıdır" açıklamasını yapmıştır.

 

 

 

8408. Ümmü Seleme anlatıyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında uğursuzluktan söz edildi. "Uğursuzluk ancak üç şeyde olur: At, kadın ve ev" dediler. Bunun üzerine: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Uğursuz görmenin uygun olanı (kuşlar gibi görünen bazı hareketlerden anlam çıkarmak yerine) fe'l (denilen ve çevreden duyulan iyi sözlerden geleceğe dair beklenti içinde olmak) tır. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Muhammed b. Eban, eğer Vasıtı ise ibn Hibban onu güvenilir kabul etmiş olup onun hakkında tenkid vardır. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

8409. Salim'in babası (İbn Ömer)'in naklettiğine göre bir topluluk Restılullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ya Resülallah! Biz şu eve yerleştik. (Önceleri) zengindik (ama sonra) fakirleştik. Sayımız çoktu (ama sonra) azaldı. Birbirimizle aramız iyiydi, kötü oldu" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "O evi terk edin. O (ev artık) yerilmiştir." "Ya Resulallah! Nasıl terk edelim?" dediler. Şöyle buyurdu: "Onu satın veya hibe edin."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup, "Salih b. Ebi'l-Ahdar bu hadiste hata yapmıştır.

Doğru olan bu hadisin Abdullah b. Şeddad'ın mürsellerinden olmasıdır" demiştir.

Ben derim ki: Salih zayıf olmasına rağmen hadisi yazılır birisidir. Aynı zamanda senedinde yer alan Said b. Süfyan'ı ibnü'l-Medınl zayıf, ibn Hibban ise Sikat isimli kitabında zikretmiş ve ibnü'I-Medınl'nin onu zayıf saymasını da nakletmiştir.

 

 

 

8410. Sehl b. Harise el-Ensari anlatıyor: Bir topluluk Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir eve yerleştikten sonra burada önceleri çok olan sayılarının azaldığından söz ederek şikayette bulundular. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Niçin onu terk etmediniz? O (ev artık) yerilmiştir" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Yakub b. Humeyd b. Kasib'i ibn Hibban ve başkası güvenilir ve bir topluluk ise zayıf kabul etmiştir.

 

 

 

8411. Esma binti Umeys'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kişinin dünyadaki kötü durumu üç türlüdür. Evin kadının ve bineğin kötü olması." Esma binti Umeys: "Ya Resulallah! Evin kötülüğü nedir?" diye sorunca "Alanının dar olması ve komşusunun kötü olması" buyurdu. "Bineğin kötülüğü nedir?" denildi.: "Sırtına binilmesine engel olması ve huysuz olmasıdır" buyurdu. "Kadının kötülüğü nedir.?'' denildi. Şöyle buyurdu: "Rahminin kısır olması ve ahlakının kötü olmasıdır.''

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, senedinde tanımadığım raviler vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

(Kuşların Uçuşu vs. Yoluyla) Uğur(suzluk) Hükmü Verirken Söylenecek Söz