MECMAU

ZEVAİD

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şarap ve Onu içen Kimse Hakkında

 

8172. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şarap kötülüklerin anası, günahların en büyüğüdür. Her kim onu içerse anasıyla, teyzesiyle ve halasıyla zina etmiş gibi olur."

      

*Hadisi Taberanl, rivayet etmiş olup senedinde yer alan Abdulkerim Ebu Umeyye zayıftır. 

 

 

 

8173. Salim b. Abdillah b. Ömer, babasından naklediyor: Hz. Ebu Bekr es-Sıddik, Ömer b. el-Hattab ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir takım insanlar, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatından sonra toplandılar. Günahların en büyüğü hakkında konuştular. Günahların en büyüğü hakkında sahip oldukları (Nebevi kaynaklı) bir bilgi yoktu. Beni, Abdullah b. Amr b. el-As'a günahların en büyüğünün ne olduğunu sormak için gönderdiler. O ise bana, günahların en büyüğünün şarap içmek olduğunu söyledi. Sonra ben bunu onlara haber verdim. Onlar da bunu inkar ettiler ve hep beraber Abdullah b. Amr'a yöneldiler. Abdullah b. Amr onlara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu haber verdi: ''İsrail oğullarından olan bir kral, bir adamı yakalayıp onu şarabı içmek veya bir çocuğu öldürmek veya domuz etini yemek arasında muhayyer bıraktı. Eger kabul etmezse onu öldürmekle tehdit etti. O adam da şarap içmeyi tercih etti. Şarabı içtiği zaman ise ondan istedikleri hiçbir şeyden kaçınmadı (hepsini yaptı)." Bu konuda yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize şöyle buyurdu: "Şarap içen kimsenin, kırk gün namazı kabul olunmaz. Mesanesinde şaraptan bir şeyolduğu halde ölürse cennet ona haram kılınır. Ayrıca kırk gün içerisinde ölürse Cahiliye ölümüyle ölmüş olur. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, Davud b. Salih et-Temmar güvenilir bir kimsedir. Ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

8174. Attab b. Amir anlatıyor: Mekke'de Hicr-i İsmail'de Abdullah b.

Amr'ın yanındaydım. Şarap hakkında sorulunca Abdullah b. Amr şöyle anlattı: Bir adam bana sordu. Ben de ona: Şu gördüğün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem). Git ve ona sor, sonra bana dönüp haber ver" dedim. O adam da sorup döndü ve sorduğu şeyi bana haber verdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuş: "Şarap içmek, günahların en büyüğü ve kötülüklerin anasıdır. Şarabı içen kişi, namazı terk eder ve (ayrıca) anası, teyzesi ve halasıyla zina etmiş gibidir."

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup; Attab'ı tanımıyorum. ibn Lehia ise hadisi hasen olup zayıf biridir.

 

 

 

8175. Nafi'nin bildirdiğine Abdullah b. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işitmiştir: "Yüce Allah, Hz. Adem'i yeryüzüne indirdiği zaman melekler ‘‘Yeryüzünde fesad çıkaracak, kanlar dökecek kimseyi mi yaratacaksın? Bizler ise sana hamd ile tesbih eder. Seni takdis eyleriz’‘ demişlerdi. Yüce Allah ta: ‘‘Şüphe yok ki sizin bilmeyeceğiniz şeyleri ben bilirim’‘[Bakara 30] buyurmuştur. Melekler: ‘‘Biz sana insanoğlundan daha itaatkarız’‘ dediler. YÜce Allah ta meleklere: ‘‘Sizden iki melek getirin de yeryüzüne indirilip nasıl amel ettiklerine bakalım’‘ buyurdu. Melekler: ‘‘Ey Rabbimiz! Harut ve Marut (indirilsin)'' dediler. Yeryüzüne indirildiler. Onlar için Zühre beşerin en güzelinden olan bir kadın kılığına sokuldu. Harut ve Marut o kadına gelerek onunla zina yapmak istediler. Kadın: ''Hayır. Vallahi şirkten olan şu kelimeyi konuşmadığınız müddetçe olmaz'' deyince, Harut ve Marut: "Hayır. Vallahi biz ebediyen Allah'a şirk koşmayız'' karşılığını verdiler. Kadın onlardan ayrıldı. Sonra kucağında taşıdığı bir çocukla döndii. Harut ve Marut onunla zina yapmak istediler. Kadın: ‘‘Hayır Vallahi bu çocuğu öldürmediğiniz müddetçe olmaz’‘ deyince, Harut ve Marut: ‘‘Hayır. Vallahi biz ebediyen onu öldüremeyiz’‘ karşılığını verdiler. Kadın gitti ve sonra elinde taşıdığı bir şarap kadehiyle döndü. Harut ve Marut, yine onunla zina yapmak istediler. Kadın: ‘‘Hayır. Vallahi bu şarabı içmediğiniz müddetçe olmaz’‘ deyince, Harut ve Marut şarabı içip sarhoş oldular. Sonra da kadınla zina ettiler, çocuğu da öldürdüler. Ayıldıkları zaman kadın onlara: ‘‘Vallahi siz benden yüz çevirdiğiniz her şeyi sarhoş olduğunuz zaman yaptınız. (Yapmadık) hiçbir şey bırakmadınız’‘ dedi. (Harut ve Marut), dünya ve ahiret azabını tercih etmek arasında muhayyer bırakıldılar ve dünya azabını tercih ettiler. "

 

*Hadisi imam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Musa b. Cübeyr güvenilir olup onun dışındaki ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

8176. Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim şarabı içerse kırk günlük namazı kabul olunmaz. Eğer tövbe ederse Allah ta onun tövbesini kabul eder. Eğer tövbesinden dönerse aynı şekilde olur. "

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üçüncüde n';, yoksa dördüncüsünde mi 'şöyle buyurduğunu bilmiyorum: "Eğer kişi tövbesinden dönerse, Yüce Allah'a o kişiyi ‘‘Tinetu'l-habal’‘ den içirmesi vacip olur." Onlar: "Ya Resulallah! TInetü'l-habal nedir?" diye sorduklarında: "Cehennem halkının bedenlerinden akan sarı sudur" buyurdu.

 

*Hadisi imam Ahmed, Bezzar ve "Yüce Allah üzerine haktır" ifadesiyle Taberani: rivayet etmiştir. Senedinde ismi zikredilmeyen ve Şehr b. Havşeb vardır.

 

 

 

8177. Abdullah (İbn Ömer)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim şarap içip te sarhoş olursa kırk günlük namazı kabul olunmaz. Eğer tövbe ederse Yüce Allah ta onun tövbesini kabul eder. Eğer (tekrar şarap içerek) tövbesinden dönerse Allah ta ona döner (tövbesini kabul etmez). Eğer tövbe ederse, Allah ta onun tövbesini kabul eder. Eğer tövbesinden dönerse Yüce Allah'a o kişiyi ‘‘habill’‘ ırmağından içirmesi hak olur." "Habal ırmağı nedir?" diye soruldu. "Cehennem ahalisinin bedenlerinden akan sarı (irin) sudur" buyurdu.

 

*Ben derim ki: Hadisi Nesai: "Eğer tövbe ederse Yüce Allah da tövbesini kabul etmez" ibaresi olmaksızın rivayet etmiştir.

Yukarıdaki hadisi imam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Nafi' b. Asım müstesna Ahmed'in ravileri, Sahih'in ravileridir ki o da güvenilir bir kimsedir. 

 

 

 

8178. Esma binti Yezid, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işitmiş: "Her kim şarap içerse, Yüce Allah ondan kırk gün razı olmaz. Eğer (bu hal üzere) ölürse kafir olarak ölür. Eğer tövbe ederse Allah ta onun tövbesini kabul eder. Eğer tövbesinden dönerse Yüce Allah'a o kişiye: Tinetu'l-habal’‘ den içinnesi hak olur." Ben: "Ya Resulallah! Tinetü'l-habal nedir?" diye sordum. "Cehennem ahalisinin vücutlarından akan sarı sudur'' buyurdu.

 

*Hadisi imam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Şehr b. Havşeb'in hadisi hasen kabul edilmekle beraber zayıftır. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

8179. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yüce Allah beni alemlere rahmet ve hidayet vesilesi olarak gönderdi. Ayrıca bana telli çalgıları, nefesli çalgıları, putları, dikili taşları ve haçı yok etmeyi emretti. Yüce Rabbim, kullarımdan bir kul bir yudum şarap içerse kıyamet gününde ister affedilmiş, isterse azap edilmiş olsun onun yerine cehennemin kaynar suyunu içirmeye yemin etti. Yine kullarımdan bir kul küçük bir çocuğa bir yudum şarap içirirse ister affedilmiş, isterse azap edilmiş olsun kıyamet gününde onun yerine cehennemin kaynar suyunu içirmeye yemin etti. Yine kullarımdan bir kul benim korkumdan dolayı şarap içmeyi terkederse ben de ona cennetteki içeceklerden içiririm."

 

 

 

8180. Bir rivayette ise: "Müslüman zayıf küçük bir çocuğa içirirse ben de ona irini içiririm" vardır.

 

*Hadisin tamamını imam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Ali b. Yezid zayıftır. Hadisi Ebu Ya'la: "Eğer ölürse cehenneme girer" lafzı müstesna kısa bir metinle rivayet etmiştir.

 

 

 

8181. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim sarhoş olduğu için bir kez namazı terk ederse, sanki dünya ve içindekiler kendisinin olup ta sonra elinden alınmış gibi olur. Her kim sarhoş olduğu için dört kez namazı terk ederse Yüce Allah'a o kişiye ''tinetü'l-habal''den içirmesi hak olur." "Ya Resulallah! Tinetü'l-habal nedir?" diye sordular. "Cehennem halkının bedenlerinden akan san sudur" buyurdu.

 

*Hadisi imam Ahmed, rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

8182. Talk b. Ali anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturuyorken Sahhar Abdulkays geldi ve: "Ya Resulullah! Memleketimizde meyvelerimizden yaptığımız içecek hakkında ne dersin?'' diye sordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ondan yüz çevirdi, fakat ayın soruyu üç defa sordu. Kalkıp namaz kıldı. Namazı bitirince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sarhoş ediiciden soran kimdir? Onu içme! Müslüman kardeşine de içirme! Canım kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki ya da kendisine yemin edilen Zat'a yemin ederim ki, sarhoşluğunun zevkini canı çaxektiği halde bir adam içki içmezse Yüce Allah ta kıyamet gününde ona şarabı içirir. "

 

*Hadisi imam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

8183. İbn Hubeyre der ki: Himyer'li bir ihtiyarın Ebu Temim el-Ceyşani'ye Mısır'da Kays b. Sa'd b. Ubade el-Ensari'nin şöyle dediğini işittiğini haber verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ‘‘Her kim bilinçli olarak benim hakkımda yalan söylerse kendisine cehennemde bir ev veya yatacak yer hazırlasın. Her kim, şarap içerse kıyamet gününde susamış olarak gelir. Dikkat edin! Her sarhoş edici şaraptır. Gubeynı'dan da sakının.’‘"

 

Şu (Hımyer'li) yaşlı adam: "Daha sonra Abdullah b. Amr'dan bunun benzerini işittim. Sadece ev veya yatacak yer ibarelerinde ihtilaf ettiler" dedi.

 

*Hadisi imam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, senedinde ismi zikredilmeyen bir ravi vardır.

 

 

 

8184. İyad b. Ğanm der ki: Restılullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Her kim, şarap içerse kırk gün namazı kabul olunmaz. Eğer bu şekilde ölürse cehenneme girer. Eğer tövbe ederse Allah ta onun tövbesini kabul eder. Eğer tövbe ettikten sonra ikinci bir defa daha şarap içerse kırk günlük namazı kabul olunmaz. Eğer bu şekilde ölürse cehenneme girer. Eğer tövbe ederse Allah ta onun tövbesini kabul eder. Eğer tövbe ettikten sonra üçüncü veya dördüncü defa da içerse Yüce Allah'a o kişiyi ''Radğetu'l-habal'' den içinnesi hak olur." "Ya Resulallah! Radğetu'l-habal nedir?" diye sordular.: "Cehennem ahalisinin bedenlerinden akan sarı sudur" buyurdu.

 

*Hadisi Ebu Ya'la ve Taberani rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Müsenna b. esSabbah metruktur. Ebu Muhsan Husayn b. Nümeyr onu güvenilir saymakla beraber, çoğunluk zayıf kabul etmiştir. 

 

 

 

8185. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim, Allah'ın kendisine vermiş olduğu aklı gidecek duruma gelinceye dek şarap içerse, kıyamet gününde büyük günahların kapılarından olan bir kapıdan gelir. "

 

*Hadisi Ebu Ya'la ve Taberani, rivayet etmiş olup senedinde yer alan Haneş b. Kays er-Rahbi zayıftır.

 

 

 

8186. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim şaraptan dolayı sarhoş olursa kırk günlük namazı kabul olunmaz. Eğer o kırk gün içerisinde ölürse puta tapan gibi ölmuş sayılır. "

 

*Hadisi Bezzar, rivayet etmiş olup senedinde yer alan Yunus b. Habbab zayıftır.

 

 

 

8187. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şarap içen, puta tapan gibidir."

 

*Hadisi Bezzar, rivayet etmiş olup senedinde yer alan Fıtr b. Halife güvenilir olmakla beraber hakkında zararsız bir tenkit vardır.

 

 

 

8188. Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biliniz ki her sarhoş edici haramdır. Yüce Allah sarhoş olduğu halde şarap içene ''tinetü'l-habal''den içirmeyi ahdetmiştir."

 

*Hadisi Bezzar, rivayet etmiş olup senedinde yer alan Va'kub b. Muhammed ezZührı zayıftır.

 

 

 

8189. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim şarap içerse Yüce Allah cehennemde ona çok sıcak su içirir."

 

*Ben derim ki: Konuyla ilgili Sahih'te de farklı ifadelerle bir hadis varid olmuştur. *Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Vezıd b. Ebi Ziyad zayıftır.

 

 

 

8190. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim şarap içerse kırk gün necis olur. Eğer bundan tövbe ederse YÜce Allah ta tövbesini kabul eder. Eğer (tövbesinden) dönerse necis olarak döner. Eğer tövbe ederse Allah ta tövbesini kabul eder. Eğer dönerse kırk gün necis olarak döner. Eğer bundan tövbe ederse Allah ta tövbesini kabul eder.

 

Eğer tövbesinden dönerse Allah'a o kişiye ‘‘radğetü'l-habal’‘ dan içirmesi hak olur." Dediler ki: "Ey Ebu'l-Abbas! Radğetü'l-habal nedir?" Şöyle cevep verdi: "Cehennem halkının irinleri ve yağlarıdır."

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Şehr b. Havşeb'in hadisi hasen olup zayıf biridir.

 

 

 

8191. İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Her kim bir yudum şarap içerse Allah üç gün onun ne bir farz, ne de nafile ibadetini kabul etmez. Her kim bir bardak şarap içerse Allah kırk sabah onun (ne bir farz, ne de nafile ibadetini kabul etmez.) Devamlı şarap içen kişiye, Allah'a onu habal nehrinden içinnesi haktır."

"Ey Allah'ın Resulü! Habal nehri nedir?" diye soruldu. "Cehennem ahalisinin bedenlerinden akan sarı su" buyurdu.

 

*Hadisi Taberanl', rivayet etmiş olup senedinde yer alan Hakım b. Nafi', ibn Main ve başkası tarafından güvenilir kabul edilmekle beraber zayıftır.

 

 

 

8192. Ibn ümer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim şarap içerse ve onu karnında bırakırsa yedi gün namazı kabul olunmaz. Eğer o yedi gün içinde ölürse kafir olarak ölür Farzlardan bir şey kaçıracak derecede aklını dağıtırsa kırk günlük namazı kabul olunmaz. Eğer o kırk gün içinde ölürse kafir olarak ölür. "

 

*Ben derim ki: Nesai'nin bundan başka bir hadisi daha vardır.

Hadisi Taberani rivayet etmiş olup senedinde yer alan Yezid b. Ebi Ziyad zayıftır.

 

 

 

8193. Saib b. Yezid'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim sarhoş edici herhangi bir içecek içerse, Allah kırk gün namazım kabul etmez. "

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup senedinde yer alan Yezid b. Abdilmelik enNevfeli metruktur. ibn Main'den bir rivayette: "Umarım ki sakıncasızdır", ikinci rivayette ise: "Zayıftır" değerlendirmesi nakledilmiştir.

 

 

 

8194. Kasım Ebü Abdirrahman anlatıyor: Muaviye'nin yanında oturuyordum. (Beni) Abdullah b. Amr'ın yanına gönderdi ve "Rivayet ettiğin (fakat umumun bilmediği) bazı hadislerin olduğu bana ulaştırıldı. Seni Şam'dan sürmeyi istiyorum" dedi. Abdullah b. Amr: Şunu iyi bilesin ki eğer burada kadınlar olmasaydı bir an bile burada kalmayı istemezdim" dedi. Muaviye: "Şıra hakkında bildirdiğin hadis ırnedir?" diye sorunca, Abdullah b. Amr şu karşılığı verdi: İyi bilesin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylemediği bir şeyi söylemek bana helal değildir. çünkü onun şöyle buyurduğunu işittim: "Her kim benim söylemediğim bir şeyi bana isnad ederse cehennemdeki yerini hazırlasın." Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şarap hakkında şöyle buyurduğunu işittim: "Her kim onu avucunun içine koyarsa onun yaptığı dua kabul olunmaz. Her kim onu içmeye devam ederse Habal (nehrin} den içirilir. Habal ise cehennemde bir vadidir." Sonra Abdullah b. Amr: "Ey Muaviye! Benim işittiğim (bu hadisi) senin de işittiğini zannediyorum" dedi.

 

Ravi (Kasım Ebü Abdirrahman) ekledi: Muaviye, onu doğrulamayı düşündüyse de sustu.

 

*Hadisi Taberani şeyhi ibrahim b. Muhammed b. Irk'tan rivayet etmiştir. Zehebi onu zayıf saymış olup: "itimat edilen birisi değildir" değerlendirmesini yapmıştır. Geçmiş alimlerden onu zayıf kabul edeni görmedim. Diğer ravileri, güvenilir kabul edilmişlerdir.

 

 

 

8195. Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şarap, kötülüklerin anasıdır. Her kim onu içerse, kırk gün namazı kabul olunmaz. Eğer o şarap karnında olduğu halde ölürse, Cahiliye ölümüyle ölmüş olur."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta şeyhi Şebab b. Salih'ten rivayet etmiş olup ben onu tanımıyorum. Bazı ravileri hakkında zararsız bir tenkit olmakla beraber kalan ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

8196. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim şarap içerse Allah imanın nurunu onun içinden (kalbinden) çıkarır."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde tanımadığım raviler vardır.

 

 

 

8197. Büreyde'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç kişi vardır ki melekler onlara yaklaşmaz. Sarhoş, zafiran (safran) sürünen, hayızlı veya cünüp olan kişi."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Abdullah b. Hakım'i tanımıyorum. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir. Taberani de el-Mu'cemu'l-evsat'ta veyasız olarak: "Hayızlı ve cünüp" ifadesiyle rivayet etmiştir.

 

 

 

8198. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç kişi vardır ki melekler onlara yaklaşmaz: Cünüp, sarhoş ve zafiran (safran) sürünen."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup, Abbas b. Ebi Tillib güvenilir olmakla beraber onun dışındaki ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

8199. Ömer b. Şeybe b. Ebi Kesir el-Eşcai'nin babasından naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şaraptan dolayı yüzün uyuşması (sarhoşluk), kişiden iyilikleri (sevapları) dağıtır."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan Vakıdi güvenilir kabul edilmekle beraber oldukça zayıf biridir.

 

 

 

8200. İbn Mes'ud diyor ki: "Çocuklarınıza şarap içirmeyiniz. Çünkü çocuklarınız İslam fıtratı üzere doğmuşlardır. Onlara helalolmayan bir şey mi içiriyorsunuz? Onların günahı içirenin üzerinedir. Çünkü Yüce Allah, şifanızı size haram kıldığı bir şeye koymadı."

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup isnadı munkatıdır. Ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

8201. Abdullah (b. Mesud) diyor ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şaraba, onu içene, içirene, sıkana, sıktırana, taşıyana, kendisine taşınana, satana, onu satın alana ve parasını yiyene lanet etti."

 

*Hadisi Bezzar ve Taberanl, rivayet etmiş olup senedinde yer alan Isa b. Ebılsa el-Hayyat zayıftır,

Bu konu hakkındaki hadisler Alışveriş bahsinde Şarap Parası (satışı) bölümünde geçti.

 

 

 

8202. İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Bana Hz. Cibril geldi ve şöyle dedi: ‘‘Ey Muhammed! Yüce Allah, şaraba, onu(n üzümünü) sıkana, sıktırana, onu içene, onu taşıyana, kendisine taşınana, onu satana, kendisine satılana, içirene ve içirilene lanet etmiştir.’‘"

 

*Hadisi imam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

8203. Sabit b. Zeyd el-Havlani'nin haber verdiğine göre kendisi, Medine'ye geldiğinde İbn Abbas'la karşılaştı. Ona şarabın hükmünü sordu. İbn Abbas şu karşılığı verdi: Sana şarabın hükmünü haber vereceğim. Ben Mescid'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaydım. Bir ara Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bağlı olan bel kuşağını çözmeye başladı. Sonra: "Her kimin yanında şarap varsa onu bana haber versin" buyurdu. İnsanlar getirmeye başladılar. Onlardan biri: "Benim yanımda şarap tulumu var" dedi. Bir başkası: "Benim yanımda tulum var" dedi. Bir başkası: "Benim yanımda tulum var" dedi. Allah'ın yanında olmasını dilediği kadar tulum toplanmaya başladı. Sonra Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Baki'de bunları şöyle şöyle toplayın. Sonra bana haber verin" buyurdu. Onun dediği gibi yaptılar ve ona haber verdiler. Ayağa kalktı. Ben de onunla beraber ayağa kalktım. Sağ tarafından yürüdüm ve bana dayanıyordu. Hz. Ebu Bekr ile karşılaştık. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), beni tutarak sol tarafına geçirdi. Ebu Bekr'i benim yerime koydu. Sonra Hz. Ömer'le karşılaştık. Onu tutarak sol tarafına koydu. Şarabın önünde duruncaya kadar, ikisinin arasında yürüdü. İnsanlara: "Bunu tanıyor musunuz?" diye sorunca, onlar: "Evet. Ey Allah'ın Resulü! Bu şaraptır" karşılığını verdiler. Şöyle buyurdu: "Doğru söylediniz. Yüce Allah şaraba, onu sıkana, (sıktırana) onu içene, (içirene) onu taşıyana, kendisine taşınana, onu satana, satın alana ve parasını yiyene lanet etti." Sonra bıçak getirtti. "Bıçağı bileyin" buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bıçağı aldı ve tulumları yarmaya başladı. İnsanlar: "Bu tulumlarda bir yarar vardır" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet (vardır). Fakat bunlarda Allah'ın gazabı olduğundan dolayı, ben bunu Allah için öfkelendiğim için yapıyorum'' buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup Halid b. Yezıd'i tanımıyorum. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

8204. Osman b. Ebi el-As diyor ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şarabı içene ve satana lanet etti."

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup senedinde yer alan Ubeydullah b. Musa el-Attar'ı tanımıyorum. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

Bundan daha tafsilatlı olan hadisler, Şarap Parası bölümünde geçti.

 

 

 

8205. İbn Ebi Evfa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişi mümin olduğu halde şarap içmez, yine kişi mümin olduğu halde zina etmez ve kişi, mümin olduğu halde değerli veya değersiz hiçbir şeyi yağmalamaz. "

 

 

*Hadisi imam Ahmed, rivayet etmiş olup Müdrik b. Umare güvenilir olmakla beraber onun dışındaki ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Devamlı Şarap Içen (Alkolik) Kimse