MECMAU

ZEVAİD

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Tabağı ve Parmakları Yalamak

 

7937. Mücahid'in bildirdiğine göre İbn Ömer, parmaklarını yalardı ve sonra şöyle derdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ‘‘Muhakkak ki, sen bereketin yemeğinin neresinde olduğunu bilemezsin.’‘"

 

*Hadisi imam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiş olup lafzı şöyledir: "Sizden biriniz yemek yediği zaman, elini yalamadan veya yalatmadan silmesin. Çünkü Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ‘‘Bereketin yemeğinin neresinde olduğunu bılemezsin.’‘" Ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

7938. İrbad b. Sariye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim yemek yediği tabağı ve parmaklarını yalarsa Allah ta onu dünya ve ahirette doyurur."

 

*Hadisi Taberani, hocası ibrahım b. Muhammed b. Irk'tan rivayet etmiş olup, Zehebı onu zayıf olarak kabul etmiştir.

 

 

 

7939. Cübeyr b. el-Müsenna, babasından aktarıyor: Abdülmelik b.

Mervan, Zeyd b. Sabit'e bir adam gönderdi ve: "Nasıl yiyip içersin?" diye sordu. Şu karşılığı verdi: "Nefesim kesildiği zaman kabı ağzımdan çekerim. Yemek yediğim zaman parmaklarımı yalarım. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ‘‘Sizden biriniz yemek yediği zaman parmaklarını yalasın. Çünkü kişi bereketin, yemeğin neresinde olduğunu bilemez.’‘"

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Cübeyr ve babasını tanımıyorum. Diğer ravilerin hadisleri hasendir.

 

 

 

7940. Cemil b. Ebi'l-Mada, babasından aktarıyor: Mervan b. elHakem, Zeyd b. Sabit'e: "Nasıl yemek yiyorsun?" diye sordu. Zeyd b. Sabit şöyle cevap verdi: "Ebu Said el-Hudri, bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu haber verdi: ‘‘Sizden biriniz yemek yediği zaman, parmaklarını yalamadan ellerini silmesin. Çünkü kendisi için bereketin, yemeğin neresinde olduğunu bilemez.’‘"

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Ebu'I-Mada' ve oğlu Cemil'i tanımıyorum. Diğer ravilerin hadisleri hasen veya sahih'tir. Taberani, elMu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Abdullah b. Muhammed b. Umare el-Ensari hakkında Zehebi: "Durumu bilinmiyar" demiştir. Diğer ravileri, güvenilir olup, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

7941. Ka'b b. Dere, babasından naklediyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i üç parmağıyla yerken gördüm: Başparmak, ondan sonra gelen işaret parmağı ve orta parmağı. Sonra ellerini silmeden parmaklarını yaladığını gördüm: (Önce) orta parmak, ondan sonra gelen işaret parmağı ve başparmağı (yaladı).

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Hüseyn b. ibrahım el-Ezenı ve Muhammed b. Ka'b b. Ucre'yi tanımıyorum. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

7942. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz yemek yediği zaman (baş, işaret ve orta olmak üzere) üç parmağını yalasın. Çünkü kişi bereketin parmaklarının hangisinde olduğunu bilemez.''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravileri Sahıh'in ravileridir. Parmakları yalamak, Müslim ve Ebu Davud'a göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı işlerdendir: "Yemek yediği zaman üç parmağını yalardı."

 

 

 

7943. Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yemek yediği zaman parmaklarını yalardı ve şöyle buyururdu: ‘‘Muhakkak ki parmakları yalamak berekettir.’‘"

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Abdullah b. Muhammed b. Umare el-Ensarı'nin durumu bilinmiyor. Parmakları yalamanın bereket oluşu, Müslim ve Tirmizl'ye göre Peygamber Efendimizin şu kavlinde geçmektedir: "Sizden biriniz yemek yediği zaman, parmaklarını yalaslH. Çünkü kişi, bereketin parmaklarınm hangisinde olduğunu bilemez." Diğer ravileri, Sahıh'in ravileridir .

 

 

 

7944. İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), tabağın (parmakla) sıyrılmasını emretti."

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Müseyyib b. Vadıh hakkında Ebu Hatim: "Saduk olup, çok hata yapardı. Kendisine hata yaptığı söylendiği zaman kabul etmezdi" der. Nesai'nin onun hakkındaki düşüncesi güzeldir. Diğer ravileri, Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

*************

Yemekten Sonra Okunacak Dualar

**************

 

7945. Süleym oğullarından -sahabi olma faziletine eren- bir adamın naklettiğine göre Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yemeğini bitirdiği zaman şöyle buyururdu: "Allahım! Bizi yedirdiğin, içirdiğin, doyurduğun ve susuzluğumuzu giderdiğin için hamd sadece sana aittir. Hamd sana aittir. Senin vermiş olduğun nimetlere asla nankörlük edilmez, sana karşı hamd asla terk edilmez ve senden de asla müstağni kalınmaz."

 

*Hadisi imam Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Abdullah b. Amir elEslemı zayıftır.

 

 

 

7946. Hammad b. Ebi Süleyman anlatıyor: Ebu Bürde ile beraber akşam yemeğini yiyorken şöyle dedi: "Babam Abdullah b. Kays (Ebu Musa)'nın bana bildirdiğini sana haber vereyim mi? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ‘‘Her kim yemek yer ve doyarsa, su içer ve susuzluğunu giderirse; sonra "Bizi yediren, doyuran, içiren ve susuzluğumuzu gideren Allah'a hamdolsun." derse; anasının onu doğurduğu ilk gün gibi günahlarından çıkar.’‘"

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, senedinde tanımadığım bir kişi vardır.

 

 

 

7947. Ebü Seleme b. Abdirrahman'ın babasından naklettiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yemeğini bitirdiği zaman şöyle buyurdu:

"Bizi yediren ve içiren Allah'a hamdolsun. Bize kafi gelen, bizi kendisine sığındıran Allah'a hamdolsun. Bize nimet veren ve bizi üstün kılan Allah'a hamdolsun. Bizi cehennemden korumanı rahmetinle istiyoruz."

 

*Hadisi Bezzar, Muhammed b. Ebi Leyla'nın varyantıyla Mekke ahalisinden birinden rivayet etmiştir. ibn Ebi Leyla'nın hafızası zayıftır. Hocasının ismi zikredilmemiştir. Ebu Seleme de babasından hadis işitmemiştir.

 

 

 

7948. Haris b. el-Haris bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemeğini bitirdiği zaman şöyle buyurduğunu işittim: "Allahım! Bizi yedirdiğin, içirdiğin, doyurduğun ve susuzluğumuzu giderdiğin için hamd sadece sana aittir. Hamd sana aittir. Ey Rabbimiz! Senin vermiş olduğun nimetlere asla nankörlük edilmez, sana karşı hamd asla terk edilmez, senden de asla müstağni kalınmaz. "

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, senedinde yer alan ömer b. Musa b. Vecih zayıftır.

 

 

 

7949. Sa'd b. Mes'ud es-SekaH diyor ki: "Muhakkak ki Hz. Nuh ‘‘Şükredici kul’‘ diye isimlendirildi. Çünkü o, bir şey yiyip içtiği zaman yüce Allah'a hamd ederdi."

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup, tabiun neslinden olan ravisi Sa'd b. Sinan'ı tanımıyorum. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

7950. Hıris b. Süveyd diyor ki: "Selman el-Faris! yemeğini bitirdiği zaman ‘‘Bize rızkı genişleten ve yeterli kılan Allah'a hamdolsun’‘ derdi."

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Yezıd b. Ata oldukça zayıftır. Güvenilir olduğu da söylenmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Diş Aralarında Kalan Artıkları Çıkarmak