MECMAU

ZEVAİD

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yemekten Önce Besmele Çekmek, Sonra da Hamd Etmek

 

7901. İbn A'bud anlatıyor: Ali b. Ebi Talib bana: "Ey İbn A'bud! Yemeğin hakkı nedir biliyor musun?" diye sordu. Ben: "Yemeğin hakkı nedir, ey İbn Ebi Talib?" dedim. İbn Ebi Talib: "‘‘Allah'ın ismiyle başlarım. Ey Allahım! Bize vermiş olduğun rızıkları bereketli kıl!’‘ demendir" karşılığını verdi. Hz. Ali: "Kalktığın zaman yemeğin şükrü nedir bilir misin?" diye sordu. Ben: "Yemeğin şükrü nedir?" dedim. O da: "‘‘Bizi yediren ve içiren Allah'a hamdolsun’‘ demendir" karşılığını verdi.

 

*Hadisi Abdullah b. Ahmed rivayet etmiş olup, daha uzun bir metinle zikretmiştir. ibn A'bud hakkında ibnu'I-Medınl: "Bilinen bir kişi değildir" demiştir. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

7902. Bir kadın anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hays (hurma, un, çökelek ve tereyağı karıştırılarak hazırlanan) yemeği getirildi. Yanında bulunan bir Bedevi üç lokmada yemeği yedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şayet o ‘‘Bismillah’‘ deseydi, elbette size de yeterdi." Sonra ekledi: "Her kim yemeğe başlarken Besmele çekmeyi unutursa, hatırladığı zaman ‘‘Başında da, sonunda da Bismillah (Allah'ın ismiyle başlanm)'' desin."

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

7903. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kişiye önÜne yemeği konulduktan sonra henÜz (yemeği) kaldırılmadan bağışlanır." "Niçin böyle olur, ya Resulallah?" diye sorduklarında: "ÇÜnkü o, sofra kurulduğu zaman ‘‘Bismillah’‘ der, kaldırıldığı zaman ‘‘El-hamdülillah’‘ der" karşılığını verdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Enes'in azatlı kölesi Abdulvaris zayıftır. Ubeyd b. ishak el-Attar'ı cumhur / çoğunluk zayıf olarak kabul etmiştir.

 

 

 

7904. İbn Mes'ud anlatıyor: Müslümanın şeytanı, kafirin şeytanıyla karşılaşır. Müslümanın şeytanını benzi toz rengine dönüşmüş, zayıf olarak görür. Kafirin şeytanı, müslümanın şeytanına: "Vah vah, bu halin ne, mahvolmuşsun?" der. Müslümanın şeytanı da: "Hayır. Allah'a yemin olsun ki, onunla beraber ben hiçbir şeye ulaşamıyorum (Onun yiyip içtiklerinden hiçbir şeyelde edemiyorum). Bir şey yediğinde, içtiğinde ve eve girdiğinde Allah'ın ismini anar." Kafirin şeytanı da:

"Ben yemeğinden yiyorum, içeceğinden içiyorum ve yatağında da yatıyorum" dedi. İşte bu (kafirin şeytanı) semizdir. Diğeri (müslümanın şeytanı ise) zayıftır.

 

*Hadisi Taberani, mevkuf olarak rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

7905. Abdullah b. Bişr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Canım elinde olan Allah'a yemin olsun ki, Bizans ve Faris (İran) topraklarının fethi size müyesser olacak. Dünya (nimetleri yağmur) gibi üzerinize yağacak. Et ve ekmeğiniz artacak. O kadar ki, bunların çoğunun üzerİne Besmele çekilmeyecek. "

 

*Hadisi Taberanl. rivayet etmiş olup senedinde yer alan Yahya b. Said el-Attar el-Hımsi'yi, Muhammed b. Musaffa güvenilir addetmiş. çoğunluk ise zayıf olarak kabul etmiştir.

 

 

 

7906. Ubeydullah b. Ali b. Ebi Rafi' bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlı cariyesi Selma'nın haber verdiğine göre kendisi, Cenabı Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) için hazıre (yağlı ve unlu çorba) yemeği yaptı. (Hazıre)yi önüne koydu. Ashabından insanlarla beraber yedi. Yemekten çok az bir şey kaldı. Bir bedevi, Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından geçerken, onu yemeğe çağırdı. Bedevi yemeğin hepsini eliyle alınca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Onu bırak" buyurdu. Sonra ekledi: "Besmele çek, sana yakın olan taraftan ye, doyarsın" Bedevi doydu ve yemek fazlasıyla arttı.

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

7907. Hamza b. Amr el-Eslemi anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber yemek yedim. O sırada şöyle buyurdu: "Sağ elinle ye, önünden ye ve Besınele çek."

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kişilerdir. Ancak Taberani bu hadisin akabinde hadisin ravilerinden biri olan Mincab b. el-Haris'in şöyle dediğini nakleder: "Bu hadiste bir hata vardır."

 

 

 

7908. Ebu Eyyub el-Ensarı anlatıyor: Bir gün, Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken bir yemek getirildi. Yediğimiz yemeğin başında, bundan daha bereketli bir yemek görmedim. Yemeğin sonunda, bundan daha bereketi az bir yemek görmedim. Bunun üzerine: 

"Bu nasıl oluyor ya Resulallah?!" diye sorduk. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Çünkü biz yemeğe başladığımız zaman yüce Allah'ın ismini andık. Sonra Besmele çekmeyen birisi oturdu ve şeytan da onunla beraber yemek yedi."

 

*Hadisi imam Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Raşid b. Cendel ve Habıb b. Evs'ten rivayette bulunan tek bir ravi vardır. ibn Lehia'nın hadisi hasen olup, onun dışında isnadın geri kalanı, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

7909. Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim yemeğin başında Besmele çekmeyi unutursa, yemeğin sonunda Besmele çeksin ve Kul huvallahu ehad saresini okusun."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Hamza b. Ebi Hamza en-Nasıbı metruktur.

 

 

 

7910. Kasım b. Abdirrahman'ın babası kanalıyla dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim yemeğin başında Besmele çekmeyi unutursa, hatırladığı zaman ‘‘ Yemeğin başında da, sonunda da Allah'ın ismiyle başlarım’‘ desin. Zira bu durumda yeni bir yemeğe başlamış olur. Daha önceden bulaşan pis şeyleri ise uzaklaştını'. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yemek Esnasında Ayakkabıları Çıkarmak